Τρίκαλα: Μοναδικές παραστάσεις σε μουντζουρωμένα ΚΑΦΑΟ

Για άλλη μία φορά οι Τρικαλινοί ζωγράφοι παίρνουν τα πινέλα και τις τέμπερες και βάζουν τις δικές τους πινελιές στην πόλη των Τρικάλων. Αυτή τη φορά τον καμβά τους αποτελούν μουντζουρωμένα ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ στα οποία ζωγράφισαν όμορφες παραστάσεις και δημιούργησαν όμορφα σκηνικά που εντυπωσιάζουν.

Της Βιβής Μαργαρίτη

«Εν όψει των Χριστουγέννων, μας έγινε πρόταση από το Δήμο να ζωγραφίσουμε κάποια ΚΑΦΑΟ σε κεντρικά και πολυσύχναστα σημεία, ώστε να δημιουργήσουμε  όμορφες εκπλήξεις στους συμπολίτες και τους επισκέπτες της πόλης μας» με πληροφορεί η Μαρία Ζιάκα, πρόεδρος του Συλλόγου Τρικαλινών Ζωγράφων εδώ και πολλά χρόνια, και προσθέτει «Σε συνεννόηση με τον ΟΤΕ επιλέχθηκαν εννέα μεγάλα, μουντζουρωμένα κουτιά στην περιοχή του ευρύτερου κέντρου. Στη δράση αυτή ανταποκρίθηκαν έντεκα καλλιτέχνες- εθελοντές του συλλόγου. Η αρχή είχε γίνει από το καλοκαίρι, όταν στη διάρκεια της ομαδικής μας έκθεσης ζωγραφίσαμε ένα μικρό ΚΑΦΑΟ στο προαύλιο του Μουσείου Τσιτσάνη».

35 χρόνια

35 χρόνια τώρα οι Τρικαλινοί ζωγράφοι βάζουν τις πινελιές τους σε τούτη εδώ την πόλη. Αθόρυβα, αλλά δυναμικά παρόλα αυτά, συμμετέχουν στο πολιτιστικό γίγνεσθαι των Τρικάλων και βάζουν χρώμα στη ζωή μας. Ήταν μία μέρα του 1984, όταν μία παρέα ερασιτεχνών καλλιτεχνών της πόλης αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα σύλλογο… Δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, γιατροί, έμποροι, υπάλληλοι… έχοντας κοινό σημείο επαφής τη ζωγραφική θέλησαν να δώσουν υπόσταση στην… τέχνη στην πόλη των Τρικάλων. Προχώρησαν έτσι στην ίδρυση του Συλλόγου Τρικαλινών Ζωγράφων. Πινέλα, ακουαρέλες και τέμπερες, χρώματα κι… οράματα ανακατεύτηκαν κι έδωσαν μορφή στην ιδέα που πήρε σάρκα κι οστά κι απέκτησε διάρκεια μέσα στο χρόνο. Από τότε ο Σύλλογος Τρικαλινών Ζωγράφων έχει διαρκή παρουσία στην πόλη και συμμετέχει με διάφορες δράσεις δίνοντας χρώμα κι ομορφιά στα εικαστικά πράγματα της πόλης… 

Η αρχή

Στο Καταστατικό του αναφέρονται ως ιδρυτικά μέλη 25 συμπολίτες μας, όλοι γνωστοί στο τρικαλινό κοινό, εκπαιδευτικοί, γιατροί, δικηγόροι, έμποροι, υπάλληλοι, καταξιωμένοι και στον επαγγελματικό χώρο.

Κίνητρό τους ήταν η αγάπη για την Τέχνη και στόχος τους να δημιουργηθεί ένας φορέας, ο οποίος μέσα από τις ποικίλες δραστηριότητές του θα καλλιεργήσει την αγάπη και το ενδιαφέρον του κοινού και ιδιαίτερα των νέων προς τις εικαστικές τέχνες, με την πεποίθηση ότι οι Καλές Τέχνες καλλιεργούν τον άνθρωπο και εξυψώνουν την προσωπικότητά του.

Όλα αυτά τα χρόνια ο Σύλλογος πέρασε μέσα από πολλές καταστάσεις και δυσκολίες, αλλά κρατήθηκε ζωντανός και σταθερός στον βασικό του στόχο, προσαρμοζόμενος και χρησιμοποιώντας φυσικά στη δράση του τα μέσα της κάθε εποχής και προσπαθώντας, ανιδιοτελώς, να είναι χρήσιμος στην κοινωνία.

Εικαστικός σύλλογος  επαγγελματιών και ερασιτεχνών

Τα εγγεγραμμένα μέλη στους καταλόγους του Συλλόγου αυτή την περίοδο ανέρχονται περίπου σε ογδόντα και σε κάθε δραστηριότητα του Συλλόγου ανταποκρίνονται από 40 έως 60 μέλη.

Ο Σύλλογος από την αρχή ιδρύθηκε ως εικαστικός σύλλογος  επαγγελματιών και ερασιτεχνών και κάνει μέλη του, όσους κατοίκους της πόλης και του Νομού Τρικάλων ασχολούνται με τη ζωγραφική ή με άλλη από τις εικαστικές τέχνες. Έτσι, μέλη του Συλλόγου είναι καλλιτέχνες κάθε εικαστικής κατηγορίας, ασχέτως αν είναι διπλωματούχοι ή αυτοδίδακτοι, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες.

Ανιδιοτελής προσφορά

Ο Σύλλογος Τρικαλινών Ζωγράφων κρατά την «παράδοση» με τις ετήσιες ομαδικές εκθέσεις στην πόλη των Τρικάλων και στην Καλαμπάκα, καθώς και τις πρωτοβουλίες για δράσεις κοινωφελείς ή φιλανθρωπικούς σκοπούς, με ανιδιοτελή προσφορά έργων.

Σελίδα

Ο Σύλλογος αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες, στην επικοινωνία μέσω του Διαδικτύου. Διατηρεί Σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (https://www.facebook.com/Trik.Zografoi.1984?ref=bookmarks), μέσω της οποίας προβάλλεται η δουλειά των μελών του κι έρχεται σε επαφή με άλλους καλλιτεχνικούς φορείς και συλλόγους κ.α.