Τριχόπτωση: Πότε να ανησυχήσω;

Όλοι έχουμε στιγμές στη ζωή μας που βλέπουμε τα μαλλιά μας να πέφτουν. Συνήθως το φαινόμενο είναι πιο έντονο τους φθινοπωρινούς μήνες, όταν τα φύλλα των δέντρων γεμίζουν τα μπαλκόνια και τις αυλές μας, ενώ οι τρίχες κατακλύζουν το πάτωμα του σπιτιού μας! Εκτός όμως από την εποχιακή τριχόπτωση, πολλοί είναι αυτοί που παρατηρούν αλλαγές στο τριχωτό τους και σε άλλες περιόδους του χρόνου. Πότε όμως πρέπει να ανησυχήσουμε;

Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι φυσιολογικό να πέφτουν 50-100 τρίχες καθημερινά. Πρόκειται για τη συνεχή ανανέωση που κάνει ο οργανισμός μας, συχνά χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Κάθε μέρα γεννιούνται και πεθαίνουν αρκετές τρίχες στο κεφάλι μας! Παρόλα αυτά, αν παρατηρήσουμε πιο έντονη και επίμονη τριχόπτωση ενδεχομένως κάτι άλλο συμβαίνει στον οργανισμό μας.

Εποχιακή τριχόπτωση: πόσο διαρκεί

Ένα ερώτημα που έχουμε όλοι στο μυαλό μας κάθε φθινόπωρο, μιας και δεν ξέρουμε αν υπάρχει λόγος ανησυχίας ή όχι τελικά. Το εποχιακό φαινόμενο φυσιολογικά διαρκεί από 3 εβδομάδες έως και 2 μήνες. Αν δείτε ότι σε εσάς διαρκεί πολύ παραπάνω ή είναι πιο έντονη απ΄ότι συνήθως, καλό είναι να ζητήσετε τη γνώμη ειδικού.

Τριχόπτωση και stress

Ένας από τους πιο συχνούς παράγοντες τριχόπτωσης είναι το έντονο stress. Συχνά αυτά που ακούμε και ζούμε καθημερινά, κάνουν τα μαλλιά μας να πέφτουν στην κυριολεξία! Οι έντονοι ρυθμοί ζωής, το άγχος και το stress συχνά μας επηρεάζουν σε τέτοιο βαθμό, που η υγεία μας αρχίζει να επηρεάζεται. Αν εντοπίζετε εκεί το πρόβλημα, τότε η σωστή διαχείριση και αντιμετώπιση του stress, θα σας βοηθήσει και στην υποχώρηση του φαινομένου.

Άλλες φορές πάλι, το stress μπορεί να μην είναι συναισθηματικό, αλλά σωματικό, όπως συμβαίνει σε κάποια ασθένεια, σε χειρουργείο ή σε κάποια σοβαρή μόλυνση. Οι θύλακες της τρίχας σταματούν τη φάση της ανάπτυξης όταν το σώμα βιώνει κάποιο πνευματικό ή σωματικό τραύμα.

Τριχόπτωση και θυρεοειδής

Αν παράλληλα με την απώλεια μαλλιών, παρατηρήσετε και έντονη κόπωση και αλλαγές στη διάθεσή σας, είναι πολύ πιθανό να έχετε κάποιο πρόβλημα με το θυρεοειδή σας και να μην το γνωρίζετε. Η χρόνια απώλεια μαλλιών, είναι πολύ πιθανό να είναι ένδειξη ότι οι ορμόνες του θυρεοειδή έχουν απορρυθμιστεί. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να κάνετε τις αντίστοιχες εξετάσεις.

Τριχόπτωση μετά τη γέννα

Αν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι τρίχες δυναμώνουν και τα μαλλιά φαίνονται πιο υγιή, πολλές μητέρες παρατηρούν έντονη τριχόπτωση μετά τη γέννα. Τα μαλλιά λεπταίνουν και αποδυναμώνονται, κάτι που οφείλεται στις απότομες ορμονικές αλλαγές. Σταδιακά, καθώς οι ορμόνες θα εξισορροπούν, θα επανέλθουν και τα μαλλιά σας. Παρόλα αυτά δεν βλάπτει να το συζητήσετε με τον γιατρό σας.

Τριχόπτωση και διατροφή

Πολύ συχνά, ο λόγος που παρατηρεί κανείς αλλαγές στο τριχωτό της κεφαλής του είναι η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών στην καθημερινή διατροφή του. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει είτε από λάθος επιλογές τροφίμων, είτε από ξαφνική απώλεια βάρους με ολιγοθερμικές δίαιτες.

Θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες A,D,E, η νιασίνη, το φολικό οξύ, η βιοτίνη, αλλά και οι επίσης σημαντικές πρωτεΐνες και τα αμινοξέα, όλα παίζουν τον δικό τους ξεχωριστό ρόλο στην υγεία των μαλλιών μας. Σχετικές εξετάσεις αίματος, θα μπορούσαν να ρίξουν φως στην υπόθεση, καθώς μια διατροφική έλλειψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε έντονη απώλεια μαλλιών.

Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει, βάλτε τις σωστές τροφές στην καθημερινότητά σας, και αν το πρόβλημα είναι έντονο επιλέξτε κάποιο σχετικό συμπλήρωμα διατροφής, που να περιέχει τα θρεπτικά στοιχεία που σας λείπουν!

Σε περίπτωση λοιπόν που παρατηρήσετε ασυνήθιστη πτώση μαλλιών, αναρωτηθείτε μήπως αυτή οφείλεται στο άγχος, σε κάποια διατροφική έλλειψη ή αν είναι ένδειξη για κάποια πάθηση. Εντοπίστε την αιτία του προβλήματος και αντιμετωπίστε την τριχόπτωση στη ρίζα της!

Βρείτε στο Vita4you.gr μεγάλη ποικιλία σε προϊόντα για τριχόπτωση!

Βιβλιογραφία

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5315033/

https://www.hshairclinic.co.uk/news/female-hair-loss-when-to-worry/

https://www.health.harvard.edu/a_to_z/hair-loss-a-to-z

πηγή :https://www.vita4you.gr/blog-vita4you/el/item/trichoptosi-pote-na-anisychiso.html