Τραχανάς νηστίσιμος χορταρικών

Φέτος το είδα πολύ νοικοκυρά είπα ότι θα γεμίσω την αποθήκη μου με καλούδια από τα χεράκια μου για τον χειμώνα. Τελικά θέλω ίσων μπορώ. Μεγάλη υπόθεση το θέλω του κάθε ανθρώπου. Μετά τον κόκκινο τραχανά σειρά έχει ο πράσινος με σπανάκι πιπεριά και σέλινο και κρεμμύδι. Θέλω όσο με έχει ο θεός καλά τα εγγονάκια μου να τρώνε όσο πιο υγιεινά φαγητά μπορώ να τους προσφέρω.

Υλικά
500 γρ. σπανάκι
1 πιπεριά πράσινη
λίγα κλαράκια σέλινο
1 μεγάλο κρεμμύδι
600 γρ. πλιγούρι
1 κ.σ. αλάτι χοντρό
6 ποτήρια νερό

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά και χοντροκόβουμε το σπανάκι, το σέλινο, το κρεμμύδι, και την πιπεριά.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσουν για 15 λεπτά μαζί με το αλάτι και τα 6 ποτήρια νερό.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και μόλις κρυώσουν λιγάκι τα περνάμε από το μουλτι να γίνουν πολτός,
Αυτός ο πολτός έχει βάρος 2 1/2 κιλά.
Αν είναι λίγο λιγότερος προσέθετε νεράκι.
Βάζουμε τον πολτό ξανά στην κατσαρόλα και ανάβουμε το μάτι να αρχίσει να σιγοβράζει.
Ρίχνουμε τα 600 γρ. πλιγούρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αρχίσει να πήζει αρκετά προσέχοντας να μην μας κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
Αδειάζουμε τον μείγμα μας σε ένα ταψί να αρχίσει να κρυώνει.
Παίρνουμε ζύμη όσο ένα κεφτεδάκι και το ρίχνουμε σε βαμβακερό τραπεζομάντηλο
Μετά από 2-3 ώρες τα γυρίζουμε να στεγνώσουν τα κεφτεδάκια μας και από την άλλη πλευρά.
Συνεχίζουμε όταν είναι αρκετά στεγνά από έξω τα σπάμε στα δυο και στα τρία το κάθε μπαλάκι και τα ανακατεύουμε τακτικά. Αν θέλουμε μπορούμε να τα βοηθήσουμε και με έναν ανεμιστήρα να στεγνώσουν πιο γρήγορα.
Όταν είναι αρκετά στεγνά όχι όμως ξερά τα περνάμε από την σήτα για τραχανά Νο6 βάζοντας λίγο λίγο από τα κομματάκια και κάνοντας κυκλικές κινήσεις με την παλάμη μας. .
Απλώνουμε τον τραχανά στο τραπεζομάντηλο για δυο μέρες ανακατεύοντας αρκετές φορές την ήμερα για να στεγνώνει.
Τέλος χωρίζουμε τον τραχανά σε δυο ταψιά και τον βάζουμε στον φούρνο στους 50 αέρα για 4 ώρες.
Μόλις σβήσουμε τον φούρνο βγάζουμε αμέσως τον τραχανά να μην πάρει υγρασία και τον αφήνουμε για μια ακόμα νύχτα να κρυώσει.
Εγώ τον αποθηκεύω σε γυάλινα βαζάκια και κάλο χειμώνα σε όλους μας.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Μαίρη Καρακασίδη ή αλλιώς Γιαγια Μαίρη εν δράση  (τις συνταγές της οποίας μπορείτε να βρείτε και εδώ http://giagiamairi.dimosbox.gr/ και στην σελίδα https://www.facebook.com/%CE%93%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%9C%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B7-%CE%B5%CE%BD-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7-725351180896546/).