Τραχανάς λαχανικών νηστίσιμος

Πόσο υπερήφανη νοιώθω κάθε χρόνο τέτοια εποχή που ετοιμάζω όλα τα καλά της φύσης για την οικογένεια μου.  Θα μου πεις τραχανά έχει και στο σούπερ.  Ε, όχι δεν είναι το ίδιο να τον έχεις κοπιάσει να τα φτιάξεις όλα αυτά.  Είναι μεγάλη ικανοποίηση νομίζω να δουλεύεις σαν μυρμηγκάκι και να γεμίζεις τα ραφάκια της αποθήκης σου με όλα αυτά τα χειροποίητα προϊόντα που έχεις δημιουργήσει μονή σου.  Φυσικά υπάρχουν και οι άνθρωποι που δουλεύουν ατελείωτες ώρες και για αυτούς δεν είναι εύκολο να μπουν σε τέτοιες διαδικασίες.  Ο τραχανάς λαχανικών είναι πολύ νόστιμος όχι μόνο σε σούπα δίνει υπέροχη γεύση και στα γεμιστά στα γιουβαρελάκια και όχι μόνο, φαντασία να έχεις…

Υλικά για 2 κιλά τραχανά λαχανικών
Σας γράφω πόσο ήταν σε γραμμάρια το κάθε υλικό που έβαλα.
6 πιπεριές Φλωρίνης – 360 γρ.
6 καρότα – 250 γρ.
6 ντομάτες χωρίς φλούδα και σποράκια – 700 γρ.
2 μέτρια κρεμμύδια
1 κ.σ. αλάτι
2 κιλά αλεύρι σταρένιο αυτό που είναι για χωριάτικο ψωμί

Εκτέλεση
Όλα τα υλικά καθαρισμένα και πλυμένα τα περνάμε από το μουλτι να γίνουν ένας πολτός.
Βάζουμε όλο το χυλό σε μια κατσαρόλα και τον βράζουμε για 20 λεπτά μαζί με την κσ αλάτι.
Αφήνουμε να κρυώσει η σάλτσα και την αδειάζουμε σε μια λεκάνη Μαζί με το αλεύρι.
Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας.
Παίρνουμε ζύμη όσο ένα κεφτεδάκι το πατάμε να γίνει πλακέ και τα αραδιάζουμε σαν πιτάκια πάνω σε ένα βαμβακερό τραπεζομάντηλο
Μετά από 2-3 ώρες τα γυρίζουμε να στεγνώσουν και από την άλλη πλευρά.
Συνεχίζουμε όταν είναι αρκετά στεγνά από έξω τα σπάμε στα δυο και στα τρία το κάθε πιτάκι.
Αφήνουμε μια νύχτα να στεγνώσουν καλά τα κομματάκια μας.
παίρνουμε μια χούφτα κάθε φορά και τα τρίβουμε στο μουλτι.
Προσοχή να μην γίνουν σαν αλεύρι δεν θέλει πολύ χτύπημα.
Θέλουμε να βγαίνουν σαν ρυζάκι.
Απλώνουμε τον τραχανά πάλι στο τραπεζομάντηλο για δυο μέρες ακόμα ανακατεύοντας αρκετές φορές την ήμερα για να στεγνώνει.
Τέλος χωρίζουμε τον τραχανά σε δυο ταψιά και τον βάζουμε στον φούρνο στους 50 αέρα για 4 ώρες.
Μόλις σβήσουμε τον φούρνο βγάζουμε αμέσως τον τραχανά να μην πάρει υγρασία και τον αφήνουμε για μια ακόμα νύχτα να κρυώσει.
Η γιαγιά μου ήταν καλλιτέχνης σε όλα αυτά τα ζυμαρικά όμως δεν έχω τις συνταγές της απλά θυμάμαι τι έκανε.
Για τον τραχανά λαχανικών πήρα πληροφορίες από το παρακάτω κανάλι όμως μπορείτε να βάλετε ότι εσείς θέλετε.

Εγώ τον αποθηκεύω σε γυάλινα βαζάκια και κάλο χειμώνα σε όλους μας.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Μαίρη Καρακασίδη ή αλλιώς Γιαγια Μαίρη εν δράση  (τις συνταγές της οποίας μπορείτε να βρείτε και εδώ http://giagiamairi.dimosbox.gr/ και στην σελίδα https://www.facebook.com/%CE%93%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%9C%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B7-%CE%B5%CE%BD-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7-725351180896546/).