Τούρτα μανταρινιού

Τούρτα μανταρινιού

Μανταρίνι ο χειμωνιάτικος βασιλιάς των φρουτων.. Αρωματικό γευστικό απλά φανταστικό…είναι το φρούτο που με γοητεύει με το άρωμά του, τη γεύση του το χρώμα του.. Πάντα ήθελα να δοκιμάσω ένα γλυκάκι με μανταρίνι.
Και μιας και με τρελαίνει και η σοκολάτα είπα να τα ενώσω και να ένα….
Σοκολατένιο παντεσπάνι με άρωμα μανταρινιού και με κρέμα από χυμό φρέσκων μανταρινιών. Και επικάλυψη; τι άλλο; σοκολάτα. Μια υπέροχη γκανάζ για να καλύψει την μανταρινένια τουρτίτσα μας.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ :

Το παντεσπάνι είναι πολύ απλό…και εύκολο.
ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΜΑ ΑΠΟΣΠΩΜΕΝΗ (διαμ. 24 εκατοστών)

4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου,

300 γρ. ζάχαρη,

200 γρ. βούτυρο,

220 γρ. γαλα

1. κ.γ ξύδι

30 γρ. κακάο,

270 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ξύσμα από ένα μανταρίνι,

2 κοφτά κ. γ. μπέκιν ,

λίγο αλάτι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ : 

1 φλιτζάνι νερό ,

1 φλιτζάνι ζάχαρη,

μισό μανταρίνι,

3 κ. σ. λικέρ μανταρίνι ή πορτοκάλι

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το σιρόπι από το μανταρίνι γλυκό του κουταλιού αν έχουμε. Εγώ χρησιμοποίησα μανταρινάδα. Την αραίωσα με ελάχιστο ζεστό νερό

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ :

600 ml χυμό από μανταρίνια,

4 αυγά,

55 γρ. κορν φλάουρ,

280 γρ. ζάχαρη,

100 γρ. βούτυρο σε κομματάκια

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
2 σοκολάτες κουβερτούρα (250γρ)

200 γρ.γάλα εβαπορέ ,

1. κ .σ. μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΝΤΕΣΠΑΝΙ :

Τα υλικά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, το κακάο κοσκινισμένο, το αλάτι και το μπέκιν. Με ένα κουτάλι τα αναμειγνύουμε να ενωθούν.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την φόρμα μας. Στρώνουμε το αντικολλητικό χαρτί και την περνάμε με βούτυρο.
Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη στον κάδο του μίξερ μέχρι να ασπρίσει το μείγμα ( 7-8 λεπτά) και να λιώσει η ζάχαρη. Ρίχνουμε έναν- έναν τους κρόκους. Όταν το μείγμα βούτυρο – ζάχαρη απορροφά τον ένα κρόκο προσθέτουμε τον επόμενο μέχρι να προσθέσουμε και τους 4 κρόκους. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ξύσμα από το μανταρίνι και το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε την μαρέγκα. Ανακατεύουμε με μια μαριζ ελαφρά και τοποθετούμε το μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα. Ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου στους 170ο στον αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο.
Δεν ανοίγουμετο φούρνο να λέγξουμε το παντεσπάνι πριν περάσει μισή ώρα.
Το αφήνουμε να κρυώσει για να μπορέσουμε να το κόψουμε. Καλό έιναι να μείνει ένα βράδυ στο ψυγείο για να είναι πιο ευκολο να κοπεί.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:

Ενώ αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει ετοιμαζουμε την κρέμα. Η κρέμα πρέπει να μείνει τουλαχιστον 7-8 ωρες στο ψυγείο. .Εγώ την ετοιμάζω από την προηγούμενη μέρα μαζί με το παντεσπάνι. Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη τα αυγά και το κορν φλάουρ. Τα ανακατεύουμε να ενωθουν,
Σε μια κατσαρόλα μικρή βάζουμε το χυμό του μανταρινιού να ζεσταθεί.. ¨Όταν ζεσταθεί (όχι να βράσει) κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο- λίγο από τον ζεστό χυμό στο μπολ με τα αυγά, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις προσθέσουμε περισσότερο από το μισό χυμό, αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ μέσα στην κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά. Με το σύρμα ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα. Μόλις δέσει την αδειάζουμε σε ένα μπολ ευρύχωρο και ανακατεύουμε που και που μεχρι να πέσει λίγο θερμοκρασία της. Προσθέτουμε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια ανακατεύουμε να λιώσει τελείως σκεπάζουμε με μεμβράνη την κρέμα ..(η μεμβράνη να ακουμπάει στην κρέμα για να μην δημιουργει κρούστα) και την τοποθετούμε στο ψυγείο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ :
Την επόμενη μέρα ετοιμαζουμε το σιρόπι.. Βάζουμε το νερό την ζάχαρη και το μανταρίνι να βράσουν για 3-4 λεπτά. Κατεβάζουμεαπό την φωτιά και προσθέτουμε το λικερ.
Εγώ σιροπιάζω με μανταρινάδα. Εάν έχετε μανταρινάδα την αραιώνεται με λίγο ζεστό νερό και σιροπιάζεται το παντεσπάνι σας. Την πυκνότητα της μανταρινάδας την κανονίζετε εσείς.

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ :

Παίρνουμε μια πιατέλα τοποθετούμε επάνω αντικολλητικό χαρτί κομμένοστα δυο για να μπορούμε να το αφαιρέσουμε μετά και πάνω από το αντικολλητικό χαρτί τοποθετούμε το τσέρκι μας. Βάζουμε μέσα το ένα κομμάτι παντεσπάνι. Το ραντίζουμε με σιρόπι ή μανταρινάδα και τοποθετούμε επάνω την κρέμα μανταρίνι. Σκεπάζουμε με τα άλλο κομμάτι παντεσπάμι το βρέχουμε με σιρόπι και τοποθετούμε την τούρτα στο ψυγείο.
Μετά από 4-5 ώρες κάνουμε την επικάλυψη της τούρτας με γκαναζ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ :
Ζεσταίνουμε καλά το γάλα και λιώνουμε μέσα σ” αυτό την κουβερτούρα. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά για να ενσωματωθεί το μείγμα.
Μόλις παγώσει το γλυκό το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και το καλύπτουμε με τη γκανάς ομοιόμορφα και το ξαναβάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Στολίζουμε την τούρτα μας όπως μας αρέσει

Καλή επιτυχία .

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Marianna Karras (τις συνταγές της οποίας βρίσκουμε και εδώ : https: //www. facebook.com/mageireuodasmetimarianna?__mref=message_bubble και στο Marianna’s γεύσεις).