Τόνους κεριών παράγουν τα κηροπλαστεία στα Τρίκαλα για τις μέρες του Πάσχα -Επισκεφθήκαμε ένα από τα παλιότερα της πόλης

Οι ημέρες που διανύουμε είναι μέρες θρησκευτικής κατάνυξης με το κερί να αποτελεί ένα από τα αναπόσπαστα στοιχεία για τους πιστούς οι οποίοι αναζητούν το φως των κεριών που θα φωτίσει την ψυχή τους. Στα Τρίκαλα υπάρχουν πολλά κηροπλαστεία που έχουν καταφέρει να επιβιώσουν στο χρόνο και που παράγουν τόνους κεριών και τροφοδοτούν την εγχώρια αγορά αλλά και το εξωτερικό.Επισκεφθήκαμε ένα από τα παλαιότερα κηροπλαστεία της πόλης, το κηροπλαστείο του Μιχάλη Παναγιώτου και συζητήσαμε μαζί του για τη διαδικασία παραγωγής του κεριού, τις ποσότητες που παράγονται κ.α.

Όπως είναι φυσικό το Πάσχα είναι το αποκορύφωμα στις πωλήσεις των κεριών κι ως εκ τούτου η δουλειά στα κηροπλαστεία είναι αυξημένη καθώς πρέπει να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της αγοράς.  Ενδεικτικό είναι ότι, όπως μας λέει ο κ. Παναγιώτου, κατά τη διάρκεια του Πάσχα παράγονται από το δικό του κηροπλαστείο μόνο περί τους  120 με 150 τόνους κεριού.

Διαδικασία

Στο κηροπλαστείο η μυρωδιά της παραφίνης διαχέεται παντού στο χώρο. «Η παραφίνη είναι το βασικό συστατικό για να δημιουργηθεί ένα κερί», μας πληροφορεί ο κ. Παναγιώτου.

Για να κατασκευαστεί μία λαμπάδα ακολουθείται ολόκληρη διαδικασία μέχρι να πάρει την τελική της μορφή. Μεγάλα άμορφα κομμάτια κεριού που λιώνουν σε καζάνι μεταφέρονται σε καλούπια και παίρνουν είτε το κλασικό σχήμα των λαμπάδων, είτε διάφορα άλλα καλλιτεχνικά και περίτεχνα σχήματα.

Όπως μας εξηγεί, από τη στιγμή που είναι έτοιμο και λιωμένο το υλικό, που απαιτεί και τη μεγαλύτερη διαδικασία, απαιτούνται περίπου 20 λεπτά για να βγει μία παρτίδα περίπου 80 κιλών. Εξαρτάται βέβαια κι από το πάχος του κεριού που παράγεται. Ενώ πέραν της παραγωγής, ένα μεγάλο κομμάτι του κύκλου εργασιών του κηροπλαστείου αφορά την ανακύκλωση του κεριού. Κεριά που συγκεντρώνονται στους Ιερούς Ναός και πωλούνται στο κηροπλαστείο το οποίο τα ανακυκλώνει και τα επαναπροωθεί στην αγορά.

Από τα Τρίκαλα στα πέρατα του κόσμου

…Μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε μάθει να εισάγουμε ακόμη και τα προϊόντα που παράγουμε, εντούτοις, στη συγκεκριμένη περίπτωση του κηροπλαστείου Παναγιώτου, είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι πέρα από την παραγωγή που καλύπτει την ντόπια κι εγχώρια αγορά, εξάγονται κιόλας ποσότητες κεριού στη Γερμανία, την Ιταλία, το Ισραήλ κι αλλού, σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου.

Κόστος και ποιότητα

Το κερί μπορεί να χαρακτηριστεί το πιο φθηνό είδος που παράγεται. Τούτο απαντά ο κ. Παναγιώτου. «Οι λαμπάδες οι χρωματιστές για παράδειγμα ξεκινούν από 1,50 ευρώ» όπως επισημαίνει.

Όσο για την ποιότητα; Υπάρχουν διαφορετικές ποιότητες στο κερί. «Υπάρχει το κερί της παραφίνης, υπάρχει το απλό, το κίτρινο κερί που δουλεύουμε στις εκκλησίες και υπάρχει και το αγνό κερί της μέλισσας» αναφέρει.

Μάλιστα, όπως τονίζει, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία στροφή της προτίμησης των καταναλωτών προς το φυσικό κερί, το μελισσοκέρι το οποίο όμως δεν μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες λόγω έλλειψης της πρώτης ύλης στην εγχώρια αγορά. Έτσι, τα κηροπλαστεία αναγκάζονται να εισάγουν το κερί από την Κίνα κι αλλού. Αυτός είναι κι ο λόγος που το μελισσοκέρι είναι ακριβότερο από το απλό κερί. Αξίζει δε να αναφέρουμε ότι η τιμή του είναι τριπλάσια σε σχέση με τα άλλα κεριά.