Το βιβλίο του Hygge (χούγκα)… Γιατί οι όμορφες στιγμές κρύβονται στην απλότητα…

Χούγκα; Χιούνγα; Χέουγκ; Δεν έχει σημασίας πως επιλέγεις να προφέρεις ή να γράψεις το “hygge”. Το hygge έχει πολλές ερμηνείες. Hygge λέγεται η τέχνη να δημιουργείς ατμόσφαιρα θαλπωρής, ζεστασία της ψυχής, συναίσθημα ευεξίας και εσωτερικής πληρότητας, είναι οτιδήποτε από την τέχνη της δημιουργίας οικειότητας και την απουσία ενόχλησης ως την απόλαυση που νιώθεις από την παρουσία ευχάριστων πραγμάτων, από την οικεία εγγύτητα και πολλά άλλα. Επιστέγασμα όλων είναι ότι οι όμορφες στιγμές κρύβονται στην απλότητα.

Της Βιβής Μαργαρίτη

«Το βιβλίο του Hygge! Ο δανέζικος τρόπος να ζεις καλά» του Μάικ Βάικινγκ, Διευθύνοντος Συμβούλου του Ινστιτούτου Έρευνας της Ευτυχίας στη Δανία, κυκλοφορεί στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Μίνωας σε μετάφραση της Ελένης Τουλούπη.

Το βιβλίο Hygge, είναι ο πλέον ευπώλητος τίτλος σε όλο τον κόσμο τους τελευταίους μήνες, κι αποτελεί μια στάση ζωής που αφορά όλους όσους θέλουν να περνούν όμορφα! Πρόκειται για το βιβλίο που θα σας βοηθήσει σε θέματα όπως η επιλογή του κατάλληλου φωτισμού και η προετοιμασία ενός δείπνου, μέχρι την επιλογή των ρούχων και τη διακόσμηση του σπιτιού.

Είναι ένα παγκόσμιο best seller, το οποίο μέχρι στιγμής έχει μεταφραστεί σε 35 γλώσσες και έχει ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο αντίτυπα σε πωλήσεις παγκοσμίως. Εκτός το ότι μας δίνει συνταγές μαγειρικής, μας προτείνει μέρη όπου μπορούμε να επισκεφτούμε στην Κοπεγχάγη και να νιώσουμε το Hygge σε όλο του το μεγαλείο, εκείνο που σίγουρα είναι το πιο σημαντικό μέρος του βιβλίου είναι το γεγονός ότι  μας προτρέπει να βρούμε την ευτυχία στα μικρά καθημερινά πράγματα, όπως σε μια κούπα ζεστό τσάι, σε ένα αρωματικό κερί, σε ένα καλό βιβλίο, σε μια βόλτα στην εξοχή και στην επαφή μας με τον εαυτό μας και τους άλλους ανθρώπους.

«Το hygge σχετίζεται με την ατμόσφαιρα και την εμπειρία, και όχι με συγκεκριμένα πράγματα. Με την παρουσία των αγαπημένων μας ανθρώπων. Είναι μία αίσθηση οικειότητας. Ένα αίσθημα ότι είμαστε ασφαλείς, προστατευμένοι από τον κόσμο που μας αφήνει να χαλαρώσουμε. Μπορεί να κάνετε μία ατελείωτη συζήτηση για τα μικρά ή τα μεγάλα πράγματα της ζωής – ή απλώς να νιώθετε άνετα μαζί μέσα στη σιωπή – ή να κάθεστε μόνοι και να απολαμβάνετε ένα φλιτζάνι τσάι» αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας στο εισαγωγικό του σημείωμα.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Οι όμορφες στιγμές κρύβονται στην απλότητα. ΓΙΑΤΙ Η Δανία θεωρείται η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο; Η απαντηση βρισκεται στο hygge (προφέρεται χου-γκα).Το hygge έχει πολλές ερμηνείες: «τέχνη να δημιουργείς ατμόσφαιρα θαλπωρής», «ζεστασιά της ψυχής», «συναίσθημα ευεξίας και εσωτερικής πληρότητας».

Το hygge το καταλαβαίνετε όταν το νιώθετε. Όταν είστε κουλουριασμένοι στον καναπέ με ένα αγαπημένο πρόσωπο, όταν μοιράζεστε το φαγητό με τους στενούς σας φίλους.

Είναι εκείνα τα δροσερά γαλάζια πρωινά όταν το φως που μπαίνει από το παράθυρo είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεστε.

Από την επιλογή του κατάλληλου φωτισμού και την προετοιμασία ενός δείπνου μέχρι την επιλογή των ρούχων και τη διακόσμηση του σπιτιού σας, αυτό το βιβλίο θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τη μαγεία του hygge.

Σχετικά με τον συγγραφέα

O Μάικ Βάικινγκ είναι Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Έρευνας της Ευτυχίας στη Δανία, επιστημονικός συνεργάτης της World Database of Happiness ως εκπρόσωπος της Δανίας και ιδρυτικό μέλος του Latin American Network for Wellbeing and Quality of Life Policies.

Οι έρευνές του για θέματα ευεξίας και ευτυχίας έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και ΜΜΕ όπως: The Washington Post, BBC, Huffington Post, The Times, The Guardian, CBS, Monocle, The Atlantic και PBS News Hour.

Έχει διατελέσει ομιλητής TEDx, έχει γράψει πολλά βιβλία και έχει επιμεληθεί έρευνες για τους δείκτες ευτυχίας, ευημερίας και ποιότητας ζωής σε όλο τον κόσμο.

Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 35 γλώσσες και έχουν πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως.

Ζει στην Κοπεγχάγη.