Ποιος δεν έχει ακούσει για τα περίφημα τεστ νοημοσύνης; Αυτές οι σειρές ερωτήσεων και αινιγμάτων που υπόσχονται να μετρήσουν πόσο έξυπνοι είμαστε, συχνά συνοδευόμενες από έναν μαγικό αριθμό: το πηλίκο νοημοσύνης ή IQ. Πόσο αξιόπιστα όμως είναι; Και, κυρίως, τι πραγματικά μετρούν;
Τα τεστ αυτά δημιουργήθηκαν με σκοπό τη μέτρηση διαφόρων γνωστικών ικανοτήτων, όπως η λογική, η μνήμη, η χωρική σκέψη και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Τα πιο διάσημα από αυτά, όπως το τεστ Stanford-Binet ή οι πίνακες του Raven, χρησιμοποιούν ασκήσεις που κυμαίνονται από αριθμητικές ακολουθίες μέχρι εικόνες που πρέπει να συμπληρωθούν.
Ανακαλύψτε τον αριθμό
Άλλωστε υπάρχουν άνθρωποι που φαίνεται να έχουν γεννηθεί για να λύνουν μαθηματικά προβλήματα. Όταν έρχονται αντιμέτωποι με έναν πολύπλοκο υπολογισμό, ενώ πολλοί χάνονται ανάμεσα σε αριθμούς και τύπους, εκείνοι φτάνουν στη λύση με αφοπλιστική φυσικότητα. Αυτό είναι που ονομάζουμε μαθηματική νοημοσύνη: ένα έμφυτο χάρισμα που διευκολύνει τη λογική σκέψη, την αριθμητική ανάλυση και την κατανόηση των μαθηματικών δομών.
Όμως το να έχει κανείς προδιάθεση δεν σημαίνει ότι πρόκειται για μια αποκλειστική ή αμετάβλητη ιδιότητα. Όπως κάθε άλλη μορφή νοημοσύνης, έτσι και η μαθηματική νοημοσύνη μπορεί να εκπαιδευτεί και να αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου. Και τα καλά νέα είναι ότι τα εργαλεία για κάτι τέτοιο είναι διαθέσιμα σε όλους.
Δεν χρειάζεται να είστε επαγγελματίας μαθηματικός για να επωφεληθείτε από τη μαθηματική νοημοσύνη. Αυτή η ικανότητα μπαίνει στο παιχνίδι σε πολλές καθημερινές καταστάσεις: από τον υπολογισμό των αλλαγών στο παντοπωλείο μέχρι τον σχεδιασμό ενός οικογενειακού προϋπολογισμού, την κατανόηση των επιτοκίων ή των χρηματοοικονομικών επενδύσεων.

Το αποτέλεσμα της δοκιμής
Το σωστό αποτέλεσμα είναι 50 και για να φτάσετε εκεί πρέπει να τηρήσετε τη σειρά των πράξεων: η διαίρεση και ο πολλαπλασιασμός προηγούνται της πρόσθεσης και της αφαίρεσης. Και όπως γνωρίζουμε, η γρήγορη επίλυση εξαρτάται όχι μόνο από την ικανότητα, αλλά και από την υπομονή.