Το πολύπαθο Κεραμίδι Τρικάλων παλεύει μετά από 7 μήνες να “βγει” από τις λάσπες (ΦΩΤΟ)

Το πολύπαθο Κεραμίδι Τρικάλων είναι ένα από τα πολλά χωριά της Θεσσαλίας που βίωσαν με τον χειρότερο τρόπο τις καταστροφικές συνέπειες της κακοκαιρίας Daniel. Η υπερχείλιση του Πηνειού βύθισε στη λάσπη κυριολεκτικά το μεγαλύτερο μέρος του χωριού αφήνοντας ακάλυπτες μόνο τις σκεπές των σπιτιών. Το Κεραμίδι που βρίσκεται παραπλεύρως της κοίτης του Πηνειού δέχθηκε τεράστιες ποσότητες νερού και φερτών υλικών και μαζί με τον Βλοχό και την Φαρκαδώνα υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή αφού τα νερά υποχώρησαν μετά από 15 μέρες.

Οι πρώτοι κάτοικοι που επέστρεψαν στο χωριό ήταν κάποιες λίγες οικογένειες κτηνοτρόφων που αναγκαστικά έπρεπε να γυρίσουν στα ζώα τους. Οι υπόλοιποι νοίκιασαν σπίτια σε διπλανά χωριά ή φιλοξενήθηκαν προσωρινά σε συγγενικά πρόσωπα ή ακόμα και στο camp του Κουτσόχερου. Μέχρι και τα Χριστούγεννα μόλις 70 άτομα από τα 250 καταγεγραμμένα είχαν επιστρέψει στα σπίτια τους. Πολλοί ηλικιωμένοι κάτοικοι φιλοξενούνται στα παιδιά τους σε άλλες πόλεις μιας και τα σπίτια τους δεν έχουν ακόμα επισκευαστεί.

Επτά μήνες μετά τις πλημμύρες οι κάτοικοι παλεύουν μόνοι τους να επουλώσουν τις “πληγές” που άφησε η κακοκαιρία Daniel και να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Με την βοήθεια των ενοριτών ο Πατήρ Αλέξανδρος Κακαδιάρης, Ιερέας της ενορίας του Αγίου Χαραλάμπους πολιούχος του χωριού κατάφερε να καθαρίσει και να επαναλειτουργήσει τον Ιερό Ναό ανήμερα της ονομαστικής του εορτής στις 9 Φεβρουαρίου. Τα σπίτια αν και καθαρίστηκαν από τις λάσπες οι κάτοικοι τα έχουν αφήσει ανοικτά για να φύγει η υγρασία και οι κακοσμία. Οι κάτοικοι δηλώνουν στο thelarissapaper.gr αβοήθητοι, μιας και η πολιτεία τους έχει εγκαταλείψει. Χρήματα έχουν λάβει μόνο αυτά της πρώτης αρωγής για τις οικοσυσκευές και τίποτα άλλο. Για αυτούς το σημαντικότερο δεν είναι να αποκατασταθούν μόνο οι ζημιές στα σπίτια, αλλά να στηριχθούν οι επαγγελματίες της περιοχής καθώς οι περισσότεροι από αυτούς είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι που οι πλημμύρες κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού τους.

Η.Γ.

Πηγή άρθρου: thelarissapaper.gr