Tο Περιφερειακό Πρόγραμμα ανάπτυξης Θεσσαλίας 2021-25, είναι σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και όχι του λαού

Παρά την προσπάθεια της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας με διάφορα τερτίπια, να μην γίνει συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο για το Π.Π.Α Θεσσαλίας 2021-25, η Λαική Συσπείρωση με την επιμονή κατέδειξε στην τοποθέτησή της ότι η ανάπτυξη δεν έχει ουδέτερο περιεχόμενο, στον καπιταλισμό έχει σαφώς ταξικό πρόσημο, υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.  Μιλώντας εκ’ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, ο επικεφαλής της, Τάσος Τσιαπλές ανέφερε τα εξής:

Εδώ και δεκαετίες στην Ε.Ε και στη χώρα μας, υλοποιούνται από την Ε.Ε, τις αστικές κυβερνήσεις, τα αστικά κόμματα, τις Περιφέρειες και τους Δήμους, ανεξάρτητα αν είναι στη διοίκηση η Ν.Δ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ ή άλλες δυνάμεις, διάφορα «προγράμματα ανάπτυξης» τα οποία αφορούν καθαρά τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο εργαζόμενος λαός βλέπει πως η ζωή του δεν καλυτέρεψε.  Η φτώχεια, η ανέχεια και η ανεργία μεγάλωσαν.  Οι συνθήκες ζωής χειροτέρεψαν και αποδείχτηκε πως ακόμη και η ζωή του είναι ουσιαστικά απροστάτευτη απέναντι στην πανδημία και στα φυσικά φαινόμενα (σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές) με ευθύνη κυβερνήσεων και περιφερειακής –τοπικής διοίκησης.

Μετά από τόσα προγράμματα που εφαρμόστηκαν εδώ και δεκαετίες, στη Θεσσαλία, η ανεργία επίσημα είναι στο 18% (στους νέους 30%), η μερική και προσωρινή εργασία κάνει θραύση, οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν δραστικά, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα χτυπήθηκαν ανελέητα.

Χιλιάδες αγρότες ξεκληρίστηκαν και πολλοί ακόμα ασφυκτιούν, το ίδιο και επαγγελματίες, ο απασχολούμενος πληθυσμός στον αγροτικό τομέα μειώθηκε από 28,8% σε 21% (2001-21), η αγροτική παραγωγή μειώθηκε, οι εισαγωγές αυξήθηκαν και επιβαρύνθηκε το εμπορικό ισοζύγιο, πολλές βιομηχανίες έκλεισαν ή μεταφέρθηκαν με επιδοτήσεις στο εξωτερικό και οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία μειώθηκαν από το 20% σε 16%, μια σειρά κοινωνικές ανάγκες έγιναν ακριβό εμπόρευμα και από πολλούς δεν μπορούν να καλυφθούν.

Αποτυπώνει σε περιφερειακό επίπεδο τη γενικότερη πολυετή στρατηγική του κεφαλαίου, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε, συνδέεται άμεσα με την αντιδραστική στρατηγική «Ευρώπη 2020» (π.χ τη λεγόμενη πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη), στο σημερινό φόντο της καπιταλιστικής κρίσης και της επιχείρησης διεξόδου του από αυτήν προς όφελος του κεφαλαίου.

Αποτελεί αντανάκλαση της αντιλαϊκής πολιτικής, των ήδη ψηφισμένων και των επερχόμενων μέτρων (π.χ. Σχέδιο Πισσαρίδη, Ταμείο Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων και «εξοπλισμού» τους με νέα εργαλεία για την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, το ξήλωμα του 8ωρου σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας και της αύξησης του απλήρωτου χρόνου εργασίας, της εντατικοποίησης, των απολύσεων, της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας για πολλούς κλάδους πέρα από το εμπόριο, συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, διαμορφώνοντας ακόμα καλύτερους όρους για την καπιταλιστική κερδοφορία).

Όλα τα προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία (ΠΠΑ, ΕΠΑ, ΤΠΑ, ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, Ταμείο Ανάκαμψης, κ.α), υπηρετούν απαρέγκλιτα τους σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου και όχι τις λαϊκές ανάγκες.

Η μεγάλη πλειοψηφία των έργων και δράσεων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια υπηρετούν τις καπιταλιστικές ανάγκες. Αυτά τα χρήματα δεν τα βρήκαν στο δρόμο, είναι ο κλεμμένος ιδρώτας εκατομμυρίων εργατών, μικρών αγροτών και επαγγελματιών.

Δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή ανάπτυξη στα πλαίσια του καπιταλισμού, με καμία κυβέρνηση, περιφερειακή ή δημοτική αρχή. Αυτό το σύστημα δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του λαού, αντιθέτως τα οξύνει.

Η πανδημία δεν είναι η αιτία της νέας κρίσης του, απλά την επιτάχυνε και έδειξε ότι αυτό το σύστημα είναι κίνδυνος θάνατος για τους λαούς.

Δεν συμμεριζόμαστε την προσδοκία σας πως η χρήση του καινούργιου όρου ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και τα Τομεακά Προγράμματα Ανάπτυξης κατά υπουργείο, θα βελτιώσουν την ζωή της λαϊκής πλειοψηφίας, αφού αυτά κινούνται στη βάση μιας πολιτικής, που δοκιμάστηκε επανειλημμένα και χειροτέρεψε τη ζωή της λαϊκής πλειοψηφίας.

Ούτε για το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης για την Θεσσαλία προϋπολογισμού 185.000.000, που κατηγοριοποιεί τις παρεμβάσεις σας σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε και της κυβέρνησης υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου:

Όπως άλλωστε αναφέρετε στην εισήγησή σας, στις βασικές αναπτυξιακές προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας, έχετε την ανάσχεση της συρρίκνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων με παράλληλη προσέλκυση επενδύσεων και μέσω αυτής της ανάπτυξης της απασχόλησης,

 

Ετσι έχουμε εκτός από την καταστροφή του περιβάλλοντος, ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, μετατροπή της σε ακριβό εμπόρευμα αφού το ρεύμα που παράγουν το αγοράζει πιο ακριβό από αυτό που παράγει η ίδια η ΔΕΗ και το μετακυλύει στις πλάτες των λαικών καταναλωτών μέσω του χαρατσιού για τις ΑΠΕ, πολλοί θα το στερούνται γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν, αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, απώλεια θέσεων εργασίας από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, χτύπημα των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Περιφέρεια και κυβέρνηση μιλάτε για προστασία του περιβάλλοντος, αλλά επιτρέπετε μέσω του ΕΣΔΑ και ΠΕΣΔΑ, την καύση σκουπιδιών και την παραγωγή SRF/RDF από δήμους και ιδιώτες για καύση στην ΑΓΕΤ, άλλες βιομηχανίες, όταν ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες για την ανακύκλωση στην πηγή, χωρίς εμπλοκή ιδιωτών και επιβάρυνση του λαού.   Όταν ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται από την σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μια σειρά περιβαλλοντοκτόνοι νόμοι που παραδίδουν «προστατευόμενες» περιοχές στα επιχειρηματικά συμφέροντα (ΑΠΕ, τουριστικά, κατασκευαστικά, κλπ), όταν ρυπαίνονται συστηματικά τα νερά του Πηνειού, Τιταρήσιου, Κάρλας, θάλασσας, ο αέρας, το έδαφος από επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Όταν για το μεγάλο υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας και τον κίνδυνο για την ερημοποίηση, ενοχοποιείται η αρδευόμενη γεωργία και ετοιμάζεται η ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του νερού, ενώ εδώ και δεκαετίες δεν γίνεται τίποτα ουσιαστικά από τις κυβερνήσεις και την περιφέρεια, για την ολοκλήρωση της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, την κατασκευή σειράς φραγμάτων, την δημιουργία φορέα διαχείρισης των υδάτων.

Μιλάτε για την κλιματική αλλαγή και τους κινδύνους από τα φυσικά φαινόμενα, αλλά κυβερνήσεις και περιφέρεια, δεν έχετε ένα επίκαιρο επιστημονικό σχεδιασμό, αντίστοιχα, έργα και υποδομές, κονδύλια και προσωπικό, για την αντιπλημμυρική, την αντιπυρική, αντισεισμική προστασία της Θεσσαλίας, για την προστασία απο τη ρύπανση, γιατί αυτά θεωρούνται κόστος και δεν έχουν ανταποδοτικότητα. Αυτά που έχουν γίνει είναι ελάχιστα, αποσπασματικά, κυρίως έργα αποκατάστασης μετά από ζημιές από φυσικά φαινόμενα (ΙΑΝΟΣ, σεισμούς) και αυτά καθυστερούν σε πολλές περιπτώσεις.

 

Η ανάπτυξη που υπάρχει ήδη σε αυτούς τους κλάδους στη Θεσσαλία και άλλες περιοχές, δεν έλυσε ούτε το πρόβλημα της ανεργίας, ούτε συνοδεύτηκε από βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, ούτε σταμάτησε το ξεκλήρισμα και τα αδιέξοδα των μικρομεσαίων αγροτών, λόγω της ΚΑΠ και της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων.

Αυτοί οι τομείς με την εξωστρεφή δράση, μπορεί να χτυπηθούν πολύ έντονα όπως αποδείχτηκε στην πανδημία για τον τουρισμό, μπροστά στο ενδεχόμενο μιας πολεμικής εμπλοκής, από την καπιταλιστική κρίση, από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς (π.χ τεράστια ζημιά για αγρότες που παράγουν και εξάγουν φρούτα από το εμπάργκο Ε.Ε στη Ρωσία).

Ούτε η εκπαίδευση μπορεί να λύσει τα προβλήματα που γεννά η ίδια η καπιταλιστική λειτουργία. Η καπιταλιστική οικονομία, δεν μπορεί να απορροφήσει, ούτε το επιστημονικό δυναμικό, ούτε τους χαμηλότερης μόρφωσης, αφού σκοπός της είναι το καπιταλιστικό κέρδος και όχι η κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.

Η ανάπτυξη του καπιταλισμού, δεν θα φέρει πίσω όσα κλάπηκαν από τους εργαζόμενους στην κρίση του, αλλά απαιτεί την συνέχιση της σύνθλιψης των εργατικών-λαικών δικαιωμάτων, το ξεκλήρισμα χιλιάδων ακόμα γεωργοκτηνοτρόφων και μικροεπαγγελματιών.

Ούτε τη φτώχεια μπορεί να καταπολεμήσει, αντίθετα την συντηρεί με το μοίρασμα κάποιων τροφίμων, κάποιων μικρών χρηματικών βοηθημάτων, καλλιεργεί τη λογική να ζει έτσι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που το κατάντησε φτωχό και εξαθλιωμένο το σύστημα και οι πολιτικές των κυβερνήσεων του, να μην διεκδικεί το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία με ικανοποιητικούς μισθούς και δικαιώματα.

Στο ΠΠΑ Θεσσαλίας 2021-25, δεν γίνεται καμία αναφορά στις μεγάλες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία και Κ.Υ της Θεσσαλίας, σε μόνιμο προσωπικό, εξοπλισμό, υποδομές, που στο πλαίσιο της πανδημίας αναδείχθηκαν με πιο τραγικό και επικίνδυνο τρόπο. Αντίστοιχα στις μεγάλες ελλείψεις στη δημόσια εκπαίδευση.

 

Εμείς παλεύουμε για μια εντελώς διαφορετική οικονομική ανάπτυξη, που θα έχει ως σκοπό την ικανοποίηση των εργατικών-λαικών αναγκών.

Αυτή προϋποθέτει την κατάχτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη, την κοινωνικοποίηση των μεγάλων και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και κατανομής των προϊόντων, κεντρικά επιστημονικά σχεδιασμένη ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, του εργατικού και επιστημονικού δυναμικού, των φυσικών πόρων με σεβασμό στο περιβάλλον, με εργατικό έλεγχο, με προτεραιότητα:

Την ανάπτυξη της αγροτικής κτηνοτροφικής παραγωγής για την εξασφάλιση της επάρκειας διατροφής όλου του λαού με φθηνά και υγιεινά τρόφιμα, την εξασφάλιση βιομηχανικών φυτών για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και απο εκεί και πέρα το πλεόνασμα θα γίνεται εξαγωγή.

Της ανάπτυξης της μεγάλης βιομηχανίας, όχι μόνο στη μεταποίηση των τροφίμων, αλλά και στην κλωστοϋφαντουργία, την ένδυση και υπόδηση, την χημική βιομηχανία, την μεταλλουργία και τις μηχανοκατασκευές, την αερο – ναυπηγική, την αμυντική βιομηχανία, της ενέργειας με αξιοποίηση όλων των πηγών ενέργειας, με αυστηρή χωροταξική κατανομή, τηλεπικοινωνίες-πληροφορική, μεταφορές.

Κρατική οργάνωση του εμπορίου και της διανομής των προϊόντων.

Κατασκευαστικός εθνικός φορέας για όλες τις κατασκευές φθηνών και ποιοτικών δημοσίων έργων, κτιρίων και κατοικιών.

Σύγχρονα και αποκλειστικά δημόσια συστήματα υγείας, πρόνοιας, παιδείας, που θα παρέχονται σε όλους δωρεάν.

Ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, ο τουρισμός, θα είναι δωρεάν εξασφαλισμένα για όλους και όχι εμπόρευμα.

Οργανωμένες και κατάλληλα στελεχωμένες δομές πολιτικής προστασίας, σχεδιασμός, έργα και υποδομές προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, άλλα φυσικά φαινόμενα και κινδύνους.

Προστασία των δασών, των υδάτων, του αέρα και του εδάφους από κάθε ρύπανση, ορθολογική χρήση τους για τις ανάγκες του λαού και της λαϊκής οικονομίας.

Ολοκληρωμένο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, με επίκεντρο την ανακύκλωση στην πηγή, την απαγόρευση της καύσης, με σεβασμό στο περιβάλλον και χωρίς επιβάρυνση του λαού.

Αυτός ο δρόμος οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, μπορεί να εξασφαλίσει την κάλυψη όλων των λαικών αναγκών, να απογειώσει τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες της Θεσσαλίας και της χώρας μας προς όφελος του λαού.

Στη βάση αυτής της πολιτικής, διεκδικούμε μέσα από το Π.Σ και κυρίως μέσα από το οργανωμένο εργατικό-λαϊκό κίνημα μια σειρά άμεσα αιτήματα σε γραμμή αντιπαράθεσης με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που απαντούν σε σύγχρονες ανάγκες της εργατικής-λαϊκής οικογένειας σχετικά με το εισόδημα, την απασχόληση, τα εργασιακά, κοινωνικά, ασφαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα, για την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών και ΕΒΕ.   Την υγεία, την παιδεία, τον αθλητισμό, τον Πολιτισμό, τις διακοπές, την προστασία του περιβάλλοντος, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών (νερό, ενέργεια, αποκομιδή και διαχείριση αποριμμάτων), υποδομές και έργα για την αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική θωράκιση, για την ύδρευση, άρδευση, αποχέτευση, επαρχιακή και αγροτική οδοποιία.