Μέτσοβο: Το παραμυθένιο χωριό της Αρκούδας….

8 λόγοι για να επισκεφτείς το Μέτσοβο
1.Μια ορεινή πολιτεία, που αιχμαλωτίζει τον επισκέπτη με μοναδικές εικόνες. Τα πετρόχτιστα αρχοντικά, τα μοναστήρια, οι είκοσι παραδοσιακές βρύσες, τα πλακόστρωτα καλντερίμια, τα μαγαζάκια με τα είδη λαϊκής  τέχνης, και τα υπέροχα ταβερνάκια και καφενεδάκια.

2.Φημίζεται για την μεγάλη πολιτιστική του ανάπτυξη, αφού είναι το χωριό των ευεργετών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται στους εθνικούς ευεργέτες της Ελλάδας όπως η οικογένεια Τοσίτσα, Αβέρωφ (Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο), Νικολάου Στουρνάρα, Ευάγγελου Αβέρωφ (πολιτικού) και άλλων.

3.Για μια ξενάγηση στα μουσεία λαϊκής τέχνης, στην πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ, με έργα των Γύζη, Βολανάκη και Λύτρα (250 περίπου έργα), στο μουσείο υδροκίνησης, στις εκκλησίες και τα μοναστήρια του 18ου αι.

4.Μια επίσκεψη στην κοντινή  λίμνη των πηγών του Αώου, μια πανέμορφη τοποθεσία ανάμεσα στα πυκνά καταπράσινα δάση που με ένα άλογο ή ποδήλατο, μπορείς να κάνεις τον γύρο  της λίμνης και να απολαύσεις  την ηρεμία της φύσης που  θα σας συναρπάσει!


(Μέτσοβο στα…λευκά)

5. Μια εκδρομή στον μετσοβίτικο παραπόταμο του Αράχθου, ανάμεσα σε επιβλητικά βουνά και στην «άγρια» φύση είναι μια εμπειρία, που κόβει την ανάσα!

6.Το χιονοδρομικό κέντρο Ανηλίου Μετσόβου, με το ειδυλλιακό τοπίο από έλατα, διαθέτει πίστες για όλα τα επίπεδα των σκιέρ και snowboarder!!! 

7. Θα εκπλαγείς όταν συναντήσεις ντόπιους να φοράν παραδοσιακές φορεσιές και θα μπεις στον πειρασμό να τους ρωτήσεις τι γιορτή είναι σήμερα. Αυτοί, θα σου απαντήσουν με απόλυτη φυσικότητα και μονολεκτικά: «καμία». Nαι, καλά κατάλαβες! Αυτή η φορεσιά είναι η καθημερινή ενδυμασία τους!

8. Η εμπειρία της μετσοβίτικης γαστρονομίας. Αρχοντική πίτα Μετσόβου, μετσοβίτικο γιουβέτσι,τυρόπιτα με κασσιάτα, κοντοσούβλι και ψητά κρέατα δικής τους παραγωγής! Σχεδόν σε όλα τα φαγητά τους κυριαρχούν δικά τους προϊόντα, όπως τυριά όλων των ειδών με πρώτα τα διεθνώς γνωστά “Μετσοβόνε” και Mετσοβέλα”,  γραβιέρα και άλλα. Όλα συνοδεύονται από κρασί με παγκόσμια βραβεία όπως το “Κατώγι Αβερωφ”!

by Giota Magkoura

πηγή :http://lovelovegreece.com/%CE%AE%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%82/%CE%B9%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B9%CE%BD%CE%B1/%CE%BC%CE%AD%CF%84%CF%83%CE%BF%CE%B2%CE%BF-%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%B9%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CF%84/