Με κάθε επισημότητα τελέστηκαν τα εγκαίνια της επαναδημιουργίας της Λίμνης Κάρλας παρουσία της Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. Κορίνας Κρέτσου και του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση.Ο οικοδεσπότης Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αρχικά ενημέρωσε τους προσκεκλημένους στο Κέντρο Πληροφόρησης της Λίμνης Κάρλας για τη χρησιμότητα του έργου.
Αργότερα πραγματοποιήθηκε η μετάβαση στο χώρο της τελετής των εγκαινίων όπου απεύθυναν χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, η Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης και ο υπουργός Εσωτερικών ενώ ακολούθησε η τελετή της κοπής της κορδέλας.
Η τελετή ολοκληρώθηκε στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας όπου πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός ενώ στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ξενάγησε τους προσκεκλημένους, παρουσιάζοντάς τους τα εκθέματα που αφορούν την ανθρώπινη ζωή στην πορεία των χρόνων στην περιοχή της Λίμνης Κάρλας.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός λαμβάνοντας το λόγο τόνισε τα εξής:
«Δεν υπάρχουν λόγια γι’ αυτό το έργο. Μπορώ να θυμηθώ τη φράση Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι «One man can make a difference and every man should try». «Ένας άνθρωπος – μια περιφέρεια- μπορεί να κάνει τη διαφορά. Κάθε άνθρωπος – όλες οι περιφέρειες- πρέπει να προσπαθεί».
Στο έργο αυτό διεισδύουν οι επιθυμίες όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων. Στον τόπο αυτό συναντάται η ιστορία, ο πολιτισμός, το περιβάλλον, η παραγωγή, το νερό, όλα τα 181 είδη πουλιών και 13 είδη ψαριών. Συναντάται ένα το μήνυμα της ενότητας, της δημιουργίας, της συνέργειας και της αποτελεσματικότητας. Ναι μπορούμε και στις πιο δύσκολες στιγμές. Όταν υπήρχαν capital control και δεν υπήρχαν χρήματα, όταν το έργο ήταν κατεστραμμένο, μπήκαμε μπροστά και συνεργαστήκαμε.
Θέλω να ευχαριστήσω διαχρονικά όσους, σκεφτήκαν, οραματιστήκαν και εργάστηκαν γι’ αυτό το έργο. Όλους του Υπουργούς, όλους τους Γενικούς Γραμματείς, όλους τους νομάρχες, όλους τους δημάρχους, όλους τους βουλευτές, όλους τους εργαζόμενους στα υπουργεία και στην περιφέρεια.
Ήταν το 2014 όπου υπήρχε ένα έργο «βαλτωμένο» και κατεστραμμένο σε μεγάλο τμήμα του, στον έλεγχο της Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προτάθηκε να αναλάβει η Περιφέρεια Θεσσαλίας την κατασκευή του. Η χώρα κινδύνευε να χάσει 180 εκ. ευρώ και να μείνει από τη λίμνη ένα έλος. Η χώρα διασυρόταν για την αναποτελεσματικότητα της..
Αναλάβαμε με στρατηγική και μεθοδική δουλειά, χάρις στις υπηρεσίες μας και τη συνεργασία με τον κ. Χαρίτση, όλους τους υπουργούς και τη βοήθεια της Τραπέζης της Ελλάδος να ολοκληρώσουμε το έργο.
Κερδίσαμε το χρόνο και αποδείξαμε ότι δεν παραδινόμαστε στις δύσκολες στιγμές. Εδώ στη Θεσσαλία είμαστε μια γροθιά, παλεύουμε και κερδίζουμε.
Εκατόν πενήντα χιλιάδες στρέμματα παράγουν εθνικό πλούτο, άνθρωποι ζουν από την παραγωγή.
Αποκαταστήσαμε σε χρόνο ρεκόρ το οικοσύστημα. Σήμερα υπάρχουν ογδόντα εκατομμύρια κυβικά νερού στη Λίμνη έχουμε περάσει το οικολογικό όριο.
Είναι ένα μικρό θαύμα, καθώς μας βοήθησε η θετική ενέργεια των ανθρώπων που αγαπούν αυτό τον τόπο. Άνθρωποι που αγαπούν την Κάρλα και την παραγωγή.
Σήμερα συναντιόμαστε με την Ιστορία που λέει ότι πετύχαμε. Δεν διασύρθηκε η χώρα , κερδίσαμε. Και θα κερδίζουν από εδώ και πέρα όλες οι γενιές. Σώσαμε όλες τις περιοχές από τις πλημμύρες.
Η Λίμνη Κάρλα είναι ένα δυναμικό και όχι στατικό έργο. Όσα έργα έχουμε να κάνουμε ακόμη θα τα κάνουμε. Καθώς σχεδιάζουμε και άλλες ενέργειες και διαδικασίες.
Εδώ ανοίγει μια νέα σελίδα. Η περιοχή αλλάζει σελίδα, αλλάζει επίπεδο. Αλλάζει το οικογενειακό εισόδημα της περιοχής χάρη σ’ αυτό το έργο.
Έργο που μπορεί να δίνει κουράγιο και ελπίδα σ’ όλους. Είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που έκανε η χώρα τα τελευταία χρόνια. Συνεχίζουμε υλοποιώντας και άλλα έργα που θωρακίζουν την περιοχή και βοηθούν την ύπαιθρο.
Γιατί και οι άνθρωποι της υπαίθρου έχουν δικαίωμα στη ζωή.
Από την πλευρά της η Επίτροπός Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. Κορίνα Κρέτσου μεταξύ άλλων στην ομιλία της επεσήμανε τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ, κύριε Περιφερειάρχα, κυρίες και κύριοι, καλημέρα. Είναι χαρά μου να βρίσκομαι εδώ σήμερα σ’ αυτό το ωραίο τοπίο. Ήθελαν να βρίσκομαι εδώ στα εγκαίνια του έργου αυτού που είναι παλιό αλλά καινούργιο. Μετά από χρόνια έχει ξανά έρθει στη ζωή.
Έτσι αυτό το μεγάλο έργο, ένα κάμπος αλμυρώδης έχει ξανά βρει τη ζωή του, ένα οικοσύστημα θραυσμένο είναι ξανά ζωντανό. Η Λίμνη Κάρλα που ήταν στο παρελθόν ο δεύτερος μεγαλύτερος υδρόβιοτοπος της Ευρώπης αποκτά ζωή. Εργαζόμαστε μαζί με τα ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά εσείς το φέρατε πίσω στη ζωή. Η αναβίωση της Κάρλας φέρνει πολλά ευεργετήματα, προς τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, τη βοήθεια στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την αειφορία, την ύδρευση και την οικονομική ευημερία σε όλη την περιοχή.
Αυτό το φιλόδοξο έργο αποτελεί παράδειγμα για όλη την περιοχή. Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους και μηχανικούς για το περίφημο αυτό έργο τους. Θέλω να τονίσω την επιμονή, το όραμα και τη δέσμευση διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων και όλης της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Σας ευχαριστώ πολύ κύριοι Υπουργοί, ευχαριστώ κύριε Περιφερειάρχα είναι ένα σπουδαίο έργο και χαίρομαι πολύ που η Ευρώπη βοήθησε.
Είναι ορατό σύμβολο της ευρωπαϊκή πολιτικής συνοχής. Είναι μια μεταμόρφωση, όχι μόνο μια μεταμόρφωση της λίμνης αλλά μιας οικονομίας. Η Ευρώπη υποστηρίζει πάρα πολλά έργα στην Ελλάδα, 8.000 θέσεις έρευνας, 93.000 άνεργοι μακράς διαρκείας μπόρεσαν να βρούνε εργασία, 26.000 νοικοκυριά βελτίωσαν την ενεργειακή τους αποτελεσματικότητα. Επενδύουμε, επίσης, σε σχολεία, σε νοσοκομεία σε έργα υποδομών, μεταφορών και σε επιχειρήσεις.
Όλα αυτά τα προγράμματα είναι όμορφα και όλα είναι ένας μετασχηματισμός, μια μεταμόρφωση. Η δύναμη ότι μπορείς να αλλάξεις τη ζωή των ανθρώπων.
Είναι ένα σπουδαίο έργο που θα επισκεφτώ και στο μέλλον και θα θυμόμαστε τη σημερινή ημέρα».
Η αποκατάσταση αυτό του μοναδικού υδροβιοτόπου αποτελεί μια μεγάλη εθνική επιτυχία. Σκεφτόμουν ερχόμενος εδώ ότι πολλές φορές συζητάμε στη χώρα μας για την περιβαλλοντικών αποκαταστάσεων, για την ανάγκη ενίσχυσης της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας αλλά πολλές φορές αυτό το βάζουμε σε αντιδιαστολή με την ανάπτυξη και την ανάγκη για αναπτυξιακές παρεμβάσεις.
Εδώ, λοιπόν, έχουμε ένα έργο το οποίο δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πως αυτά τα δυο το περιβάλλον και η ανάπτυξη δεν πρέπει να τα βλέπουμε ως στοιχεία που βρίσκονται σε σύγκρουση μεταξύ τους αλλά αντιθέτως το ένα συμπληρώνει και προϋποθέτει το άλλο.
Έχουμε έργο το οποίο βλέπουμε ότι αποτελεί καταφύγιο για παρά πολλές ποικιλίες πουλιών και δημιουργεί ένα περιβάλλον πολύ ευνοϊκό για την ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα είναι ένα έργο μέσω του οποίου θα αρδευτούν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα στον κάμπο της Θεσσαλίας. Είναι ένα έργο το οποίο θα συμβάλει στην ύδρευση του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου, είναι ένα έργο το οποίο προσφέρει μεταξύ άλλων και αντιπλημμυρική προστασία στην περιοχή.
Θα ήθελα μια παρέμβαση σημαντική γι’ αυτούς τους λόγους. Με την έννοια αυτή επιτρέψτε μου να πω ότι είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού που ως κυβερνητική στρατηγική κατεύθυνση ονομάζουμε ως ανάπτυξη με περιβαλλοντικό πρόσημο.
Νομίζω ότι δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο έργο σ’ όλη τη χώρα το οποίο να περιγράφει αυτά τα χαρακτηριστικά που θα θέλουμε να έχει η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
Το λέω αυτό γιατί από την πρώτη στιγμή, το 2015 ως γενικός γραμματέας ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης συνεργάστηκα στενά με την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη τον Κώστα Αγοραστό για να μπορέσουμε να ξεμπλοκάρουμε ένα έργο, το οποίο εκείνη την περίοδο κινδύνευε να οδηγήσει σε απώλεια πολύ σημαντικών κονδυλίων για τη χώρα μας, ύψους 180 εκ. ευρώ. Με αυτή τη συνεργασία τα καταφέραμε. Θέλω να ευχαριστήσω δημοσίως τις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Περιφερειάρχη προσωπικά γι’ αυτή την πολύ εποικοδομητική συνεργασία.
Τώρα που η χώρα μας βγαίνει από την κρίση, τώρα που ανακτούμε τη δημοσιονομική και οικονομική κυριαρχία είναι πιο χρήσιμο από ποτέ, όλα τα επίπεδα της διοίκησης, όλοι οι ζωντανοί φορείς της ελληνικής κοινωνίας να δουλέψουν και να συνεργαστούν προκειμένου να περάσουμε σε μια νέα φάση ανάπτυξης η οποία δεν θα κουβαλάει τα προβλήματα, τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες του παρελθόντος.
Ένα έργο σ’ αυτό στο οποίο υπήρξε αυτή η συνεργασία και παρήγαγε πολύ σημαντικά αποτελέσματα, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι όταν συνεργαζόμαστε, όταν η αυτοδιοίκηση και το κεντρικό κράτος μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. δουλεύουν από κοινού με ένα κοινό σχεδιασμό και ένα πρόγραμμα το οποίο έχει τη βούληση να καταλήξει σε αποτέλεσμα, τότε μπορούμε να τα καταφέρουμε».