Το μεγαλύτερο μνημείο της Αφρικής… παραμένει άγνωστο

Βαθιά στο τροπικό δάσος της Νιγηρίας υπήρχε κάποτε ένα βασίλειο περιβαλλόμενο από ένα τεράστιο τείχος και τάφρο. Χτισμένο κατά τον Μεσαίωνα, αυτό το μεγάλο αφρικανικό βασίλειο ήταν πολύ μεγαλύτερο από πολλά σύγχρονα βασίλεια της εποχής του, όπως της Βαγδάτης, του Καΐρου ή της Ρώμης.

Ωστόσο, τίποτα από αυτό το τεράστιο βασίλειο δεν έχει επιβιώσει σήμερα τίποτε εκτός από το οχυρωματικό του τείχος – μια δομή με τεράστιο μέγεθος, που τεχνικά αποτελεί επίτευγμα μεγαλύτερο κι από εκείνο της Πυραμίδας της Γκίζας. Το BBC το έχει χαρακτηρίσει ως «το μεγαλύτερο μνημείο της Αφρικής».

Ο λόγος για το Eredo Sungbo, που ήταν ένα τείχος με τάφρο που εκτείνονταν σε απόσταση περίπου 160 χιλιομέτρων καλύπτοντας μια έκταση πάνω 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Τα τείχη του βασιλείου είναι πλέον καλυμμένα με βρύα και αναρριχητικά φυτά ενώ τα δένδρα παίρνουν καμπυλωτό σχήμα σε κάθε πλευρά των τειχών, μετατρέποντας την τάφρο σε ένα σκούρο πράσινο τούνελ μέσα στο δάσος.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το Eredo χτίστηκε πριν από περίπου 1000 χρόνια για να χρησιμεύσει ως σύνορο του βασιλείου Ijebu. Το ίδιο το βασίλειο είναι ελάχιστα γνωστό, εκτός από τη σύνδεση με τον Bilikisu Sungbo, τον ισχυρό του ηγέτη και μια άτεκνη χήρα, την οποία οι ντόπιοι πιστεύουν ότι δεν ήταν άλλη από τη θρυλική Βασίλισσα της Σεβά.

Το Eredo του Sungbo βρίσκεται μόλις μία ώρα μακριά από τη μητροπολιτική πόλη του Λάγκος, αλλά λίγοι Νιγηριανοί, και ακόμα λιγότεροι ξένοι, το έχουν ακούσει ή το έχουν επισκεφτεί.

Πριν από δυο δεκαετίες το ενδιαφέρον στράφηκε για λίγο στο Eredo, όταν μια ομάδα Νιγηριανών και Βρετανών αρχαιολόγων χαρτογράφησε επιτυχώς τη δομή. Ωστόσο, από τότε φαίνεται ότι το μνημείο έχει «βυθιστεί» μέσα στο δάσος και έχει ξεθωριάσει από τη μνήμη ντόπιων και ξένων.