Το Μεγαλύτερο Ιστορικό – Νομισματικό – Λαογραφικό Μουσείο της Θεσσαλίας Βρίσκεται στον δήμο Πύλης

Ταξίδι στο χρόνο αποτελεί το νέο Ιστορικό-Νομισματικό-Λαογραφικό Μουσείο του Νίκου Μαρδάνη που πλέον θα λειτουργεί στην περιοχή της Πύλης. Μια καλή ευκαιρία να ξεναγηθούν σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο μουσειακό χώρο με χιλιάδες μοναδικά εκθέματα αποτελεί το Ιστορικό-Νομισματικό-Λαογραφικό Μουσείο που λειτουργεί και επίσημα από το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή της Πύλης και στο χωριό του Αγίου Βησσαρίωνα.

Ένας μουσειακός χώρος ο οποίος δημιουργήθηκε μετά από μεγάλη προσπάθεια του εμπνευστή του κ. Νίκου Μαρδάνη, και την υποστήριξη του Δήμου Πύλης και του δημάρχου κ. Κώστα Μαράβα.

Τα εγκαίνια του Ιστορικού – Νομισματικού – Λαογραφικού μουσείου του Αγίου Βησσαρίωνα πραγματοποιήθηκαν το πρωί του Σαββάτου, χοροστατούντος του Γέροντος Βησσαρίωνος της Ι.Μ Δουσίκου, του Αρχιερατικού Επιτρόπου Πύλης Δημητρίου Κατσαρού και του ιερέα Βασιλείου Πανάγου. παρουσία πλήθος κόσμου, τοπικών φορέων του νομού, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκρέκα και βουλευτών του νομού.

Η δημιουργία του μουσείου χαρακτηρίστηκε από τον κ. Σκρέκα, το δήμαρχο Πύλης και όλους τους παριστάμενους μια από τις πιο αξιόλογες προσπάθειες που έχουν αναπτυχτεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα του πολιτισμού. Μια προσπάθεια που συντελεί στην συγκέντρωση παλαιών και ιστορικών αντικειμένων-κειμηλίων που μας ενημερώνουν για την ιστορία μας και την κληρονομιά του τόπου. Η δημιουργία του μουσείου αποτελεί μια καλή ευκαιρία για τους μαθητές αλλά και τους επισκέπτες να θαυμάσουν μοναδικά εκθέματα τα οποία δεν συνάντησαν ποτέ στην ζωή τους και αποτελούσαν κάτι το άγνωστο για αυτούς.

Από την πλευρά του ο δημιουργός του Μουσείου μίλησε για το εγχείρημα αλλά και τις δυσκολίες που συνάντησε. Ευχαρίστησε το δήμαρχο Πύλης κ. Κώστα Μαράβα για την στήριξη και την βοήθεια που παρείχε τονίζοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια, ήταν ο μοναδικός άνθρωπος που δέχτηκε την δημιουργία του μουσειακού χώρου στην περιοχή του, καθώς σε Τρίκαλα, Καλαμπάκα και Φαρκαδόνα, δεν βρήκε ανταπόκριση παρά το γεγονός ότι ήρθε σε επικοινωνία με τους δημάρχους.

Το μουσείο φιλοξενεί την μοναδική και αξιόλογη συλλογή του συλλέκτη λαογραφικών αντικειμένων Νικόλαου Μαρδάνη, η οποία μετρά 20.000 και πλέον σπάνια και συλλεκτικά αντικείμενα, τα οποία σίγουρα θα ενθουσιάσουν όσους επισκεφθούν το μουσείο για να τα δούνε από κοντά.

Η συλλογή του Νίκου Μαρδάνη βρήκε στέγη ύστερα από πολλά χρόνια περιπλανήσεων και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στον Δήμο Πύλης και προσωπικά στον Δήμαρχο Κώστα Μαράβα που εκτίμησε τα μοναδικά αυτά εκθέματα.

Το Ιστορικό-Νομισματικό-Λαογραφικό μουσείο του Αγίου Βησσαρίωνα είναι ένα πραγματικό στολίδι για την περιοχή μας και μια ανεξάντλητη κοιτίδα πολιτισμού και λαογραφίας, που ασφαλώς και πρέπει όλοι να επισκεφτούμε!

Ένα στολίδι, με ανυπολόγιστης αξίας εκθέματα, ένας μικρός θησαυρός της περιοχής μας.

Οι παλαιότεροι θα θυμηθούν και θα νοσταλγήσουν, οι νεότεροι θα μάθουν.

Μέσα από τα εκθέματα ο χρόνος γυρνά πίσω καθώς αποτυπώνονται επαγγέλματα και καθημερινές δραστηριότητες των κατοίκων του νομού, ενώ αναφορά υπάρχει και σε νομίσματα τα οποία χρόνια τώρα έχουν εξαφανιστεί.

πηγή: krinitrikalon.gr