Το Γυμνάσιο Μεγάλων Καλυβίων στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΤ στα Τρίκαλα

Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος “Το νερό το πιο πολύτιμο αγαθό” οι μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης του Γυμνασίου Μεγάλων Καλυβίων, επισκέφθηκαν την Παρασκευή 23/2/2024 το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΤ στα Τρίκαλα. Τους μαθητές συνόδευαν οι καθηγήτριες κ. Κατή Παναγιώτα, κ. Κατσαρού Σοφία και ο Διευθυντής του σχολείου κ. Γίδας Γεώργιος.

Εκεί ενημερώθηκαν διεξοδικά από τους υπεύθυνους, για τις αναλύσεις που γίνονται στο νερό του δικτύου ύδρευσης και για τον τρόπο λειτουργίας του αντλιοστασίου στα Τρίκαλα. Συγκεκριμένα η υπεύθυνη χημικός κυρία Μαρίνα Παπαστεργίου, ενημέρωσε αναλυτικά τους μαθητές για τις χημικές (pH του νερού, θολερότητα, υπολειμματικό χλώριο, νιτρικά κ.ά.) και μικροβιολογικές αναλύσεις, που γίνονται συνεχώς στο εργαστήριο της ΔΕΥΑΤ. Δείγματα συλλέγονται και αποστέλλονται τακτικά στο εργαστήριο, από την πόλη των Τρικάλων και από όλες τις Δημοτικές Ενότητες που υπάγονται στο Δήμο Τρικκαίων, με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού που φτάνει στους καταναλωτές.

Επίσης, ο κύριος Νίκος Κακλίδης, ενημέρωσε λεπτομερειακά τους μαθητές για τον τρόπο λειτουργίας του αντλιοστασίου και τις γεωτρήσεις, από τις οποίες υδρεύεται η περιοχή των Τρικάλων και η περιοχή των Μεγάλων Καλυβίων. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τα υλικά κατασκευής του δικτύου ύδρευσης (και την διαδικασία αντικατάστασής τους που βρίσκεται σε εξέλιξη), τη συντήρηση του δικτύου και του υδραγωγείου στα Μεγάλα Καλύβια.

Τέλος έγινε παρουσίαση του συστήματος τηλεμετρίας που λειτουργεί στη ΔΕΥΑΤ και το οποίο επιτρέπει την ενημέρωση, σε πραγματικό χρόνο, για την παροχή του νερού στο δίκτυο καθώς και για τις βλάβες που παρουσιάζονται σε αυτό. Η επίσκεψη ήταν πραγματικά πολύ χρήσιμη και μας έδωσε πολύτιμες πληροφορίες,  που θα τις χρησιμοποιήσουμε στο πλαίσιο του προγράμματος.