TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Παράξενες ειδήσεις

Το «φαινόμενο» του ούζου – Έπιστήμονες βρήκαν απάντηση σε ένα χρόνιο ερώτημα για το λευκό χρώμα

Μαρ 18, 2023
in Παράξενες ειδήσεις
Το «φαινόμενο» του ούζου – Έπιστήμονες βρήκαν απάντηση σε ένα χρόνιο ερώτημα για το λευκό χρώμα
Share on FacebookShare on Twitter

Αμερικανοί επιστήμονες «αντέγραψαν» τη συνήθεια των Ελλήνων να προσθέτουν παγωμένο νερό στο ούζο και αυτό που εντόπισαν ενδέχεται να φέρει μεγάλες αλλαγές στον κλάδο της χημείας – Νέα έρευνα αποκαλύπτει πώς ακριβώς προκύπτει το λευκό αδιαφανές χρώμα στο εθνικό μας ποτό.

Είτε το απολαμβάνουμε σκέτο, είτε προσθέτοντας παγωμένο νερό, το εθνικό μας ποτό, το ούζο, ανέκαθεν μας συνοδεύει σε ανέμελες στιγμές και έχει μια ξεχωριστή θέση στο τραπέζι με την παρέα μας, αλλά κυρίως στην καρδιά μας.

Αν και αυτοί που «ξέρουν», διαφωνούν με την επικρατούσα άποψη και τάση ότι το ούζο πρέπει να το πίνουμε μαζί με πάγο, η απόλαυση παραμένει ίδια και το μόνο που αλλάζει στην ουσία είναι… το χρώμα.

Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, έπειτα από την προσθήκη παγωμένου νερού, το ούζο από διαφανές γίνεται λευκό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το εκχύλισμα γλυκάνισου που χρησιμοποιείται για να αρωματίσει το ούζο είναι δυνατό να διαλυθεί στο αλκοόλ αλλά όχι στο νερό.

Πιο αναλυτικά, το εκχύλισμα μετατρέπεται σε σταγονίδια στα οποία πέφτει πάνω τους φως που αντανακλάται σε όλες τις κατευθύνσεις (φαινόμενο της διάθλασης) και έτσι προκύπτει η θολή, λευκή απόχρωση.

Αλλά αυτό που χρήζει περαιτέρω ανάλυσης και βρέθηκε στο μικροσκόπιο των ερευνητών, είναι ο λόγος που τα συγκεκριμένα σταγονίδια αντιδρούν έτσι με το νερό και όχι με κάποιο άλλο υγρό.

Ακριβώς αυτό εξετάστηκε ενδελεχώς από μια ομάδα επιστημόνων της Αμερικανικής Εταιρείας Χημείας (ACS), η οποία στις 8 Μαρτίου δημοσίευσε μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε γενικότερη κλίμακα το «φαινόμενο» του ούζου.

Στόχος ήταν κατανοώντας τον τρόπο που αλληλεπιδρά το ούζο με το νερό, οι επιστήμονες να δημιουργήσουν μια φόρμουλα που θα παράγει πιο εύκολα και με μεγαλύτερη ταχύτητα γαλακτώματα, όπως αρώματα και προϊόντα ομορφιάς-περιποίησης.

Στο παρελθόν είχε γίνει απόπειρα από άλλους ερευνητές να εξετάσουν τα σταγονίδια ούζου και να δουν πώς σχηματίζονται αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Έτσι ο Nathan Gianneschi και οι συνεργάτες του από το ACS θέλησαν με μια πιο λεπτομερή ματιά να αναλύσουν αυτό το φαινόμενο χρησιμοποιώντας μια τεχνική μικροσκοπίας υψηλής ανάλυσης γνωστή ως «ηλεκτρονική μικροσκοπία μετάδοσης υγρής φάσης» (LPTEM).

Αρχικά, οι ερευνητές σχημάτισαν σταγονίδια προσθέτοντας αργά νερό σε ένα προσομοιωμένο διάλυμα ούζου και στη συνέχεια τα παρακολούθησαν να αναπτύσσονται χρησιμοποιώντας LPTEM.

oc2c01194_0001.webp

Διαπίστωσαν ότι αντί να γίνονται συνεχώς μεγαλύτερα, τα σταγονίδια έτειναν να φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος και στη συνέχεια να αυξάνουν την «έντασή τους», με έναν σκούρο δακτύλιο στο εξωτερικό.

Τα σταγονίδια συγκεκριμένα απέκτησαν μορφή φυσαλίδας, με μεγάλη συγκέντρωση εκχυλίσματος γλυκάνισου στα άκρα και νερό με αιθανόλη στο κέντρο.

Το ίδιο μάλιστα διαπίστωσαν και έπειτα, χρησιμοποιώντας ούζο που διατίθεται στο εμπόριο, με τη μόνη διαφορά ότι τα σταγονίδια ήταν μικρότερα σε μέγεθος.

Οι ερευνητές σημειώνουν μεταξύ άλλων στη μελέτη τους, ότι ανάλογα σημαντικά ευρήματα εντοπίζονται για πρώτη φορά και αυτό έγινε πραγματικότητα χάρη στην τεχνική LPTEM.

Στη μελέτη τους εκφράζουν την ικανοποίηση τους αλλά και την αισιοδοξία τους ότι αυτή η τεχνική που ανέδειξε πώς λειτουργεί το «φαινόμενο» του ούζου, ανοίγει πράγματι τον δρόμο για τη δημιουργία άλλων εξαιρετικά σταθερών γαλακτωμάτων.

«Τα τελευταία οκτώ χρόνια, υπήρχε πολλή έντονη δραστηριότητα και χρήση της τεχνικής για την απεικόνιση της μαλακής ύλης», τονίζει ο συγγραφές της μελέτης Nathan Gianneschi. «Ήταν πραγματικά μια από εκείνες τις φορές που η τεχνολογία διευκολύνει την επιστήμη», προσθέτει.

Ακόμα ελπίζει, όπως λέει, ότι η καλύτερη κατανόηση του «φαινομένου» του ούζου θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερα σταθερά γαλακτώματα και για άλλες εφαρμογές, όπως η κατασκευή χρωμάτων, κολλών και πολλών πλαστικών. Η εμβάθυνση στο κομμάτι των γαλακτωμάτων είναι επίσης πολύτιμη για τη βιομηχανία πετρελαίου και θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ζημιάς που προκαλείται από πετρελαιοκηλίδες.

Σε κάθε περίπτωση προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι μια από τις αγαπημένες και παραδοσιακές συνήθειες των Ελλήνων, να προσθέτουν δηλαδή νερό στο ποτήρι με το ούζο τους, έφτασε να γίνει αντικείμενο επιστημονικής μελέτης και μάλιστα να προσφέρει πολύτιμη τεχνογνωσία στον κλάδο της χημείας.

πηγή :https://www.newsbomb.gr/bombplus/texnologia/story/1406802/to-fainomeno-tou-oyzou-epistimones-vrikan-apantisi-se-ena-xronio-erotima-gia-to-lefko-xroma

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Οι ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες του 2025 θα διαθέτουν κάτι που δεν περιμέναμε ποτέ
Παράξενες ειδήσεις

Οι ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες του 2025 θα διαθέτουν κάτι που δεν περιμέναμε ποτέ

Απρ 26, 2025
Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει ακόμη και τα δεδομένα στην τιμολόγηση των τατουάζ
Παράξενες ειδήσεις

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει ακόμη και τα δεδομένα στην τιμολόγηση των τατουάζ

Απρ 25, 2025
Άτομο με αναπηρία ελέγχει ρομπότ με τη σκέψη του – Τι του επέτρεψε να κάνει
Παράξενες ειδήσεις

Άτομο με αναπηρία ελέγχει ρομπότ με τη σκέψη του – Τι του επέτρεψε να κάνει

Απρ 24, 2025
Αυτό το επάγγελμα θα εξαφανιστεί σε ένα χρόνο από το A.I
Παράξενες ειδήσεις

Αυτό το επάγγελμα θα εξαφανιστεί σε ένα χρόνο από το A.I

Απρ 23, 2025
Οι πρώτοι εξωγήινοι από τον Άλφα Κενταύρου πιθανότατα έχουν ήδη φτάσει στο Ηλιακό Σύστημα
Παράξενες ειδήσεις

Οι πρώτοι εξωγήινοι από τον Άλφα Κενταύρου πιθανότατα έχουν ήδη φτάσει στο Ηλιακό Σύστημα

Απρ 22, 2025
Ο ελληνικός δρόμος που μιλάνε όλοι – Γιατί έχει γίνει viral
Ελλάδα

Ο ελληνικός δρόμος που μιλάνε όλοι – Γιατί έχει γίνει viral

Απρ 21, 2025
Next Post
Tα πέντε καλύτερα ελληνικά νησιά για «εναλλακτικές διακοπές»

Tα πέντε καλύτερα ελληνικά νησιά για «εναλλακτικές διακοπές»

ΚΑΡΠΟΣ ξηροί καρποί… για εκείνους  που ξεχωρίζουν τη μοναδικότητα κι επιλέγουν τις ιδιαίτερες γεύσεις

ΚΑΡΠΟΣ ξηροί καρποί... για εκείνους που ξεχωρίζουν τη μοναδικότητα κι επιλέγουν τις ιδιαίτερες γεύσεις

Πώς να καθαρίσετε τα χαλιά ενάντια στα μικρόβια με φυσικό τρόπο

Πώς να καθαρίσετε τα χαλιά ενάντια στα μικρόβια με φυσικό τρόπο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd