Το εξωτικό νησί Τουβαλού αντί να βυθίζεται μεγαλώνει

Το νησί Τουβαλού του Ειρηνικού, εδώ και πολλά χρόνια κινδυνεύει να βυθιστεί, λόγω των αυξανόμενων επιπέδων της στάθμης της θάλασσας που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ μας αποκαλύπτουν ένα εντυπωσιακό στοιχείο που παρατήρησαν πρόσφατα.

Η συνολική έκταση του νησιού έχει αυξηθεί κατά 2,9% από το 1971 μέχρι και το 2014. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αν και έχουν την τάση να αντιμετωπίζουν τα νησιά του Ειρηνικού ως στατικές δομές που απλώς θα βυθιστούν όταν η στάθμη της θάλασσας αυξηθεί, εκείνα αποδεικνύουν ότι και την… ύστατη στιγμή είναι γεωλογικά δυναμικά και αλλάζουν διαρκώς.

Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης παρουσιάζουν κάτι εκπληκτικό, που ούτε οι επιστήμονες είχαν υπολογίσει. Η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται σταδιακά στην περιοχή τον τελευταίο μισό αιώνα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αυτή η αλλαγή αποτυπώνεται στο νησί δεν είναι η διάβρωση, όπως περίμεναν οι περισσότεροι, αλλά η επέκταση!

Οι ερευνητές που ασχολούνται με το φαινόμενο χρησιμοποίησαν αεροφωτογραφίες και δορυφορικές εικόνες για να μελετήσουν τις γεωγραφικές και κλιματικές αλλαγές στο σύνολο των 101 υφάλων που συναποτελούν το νησί Τουβαλού. Παρατήρησαν ότι τα τρία τέταρτα των υφάλων του νησιού αυξήθηκαν σε έκταση κατά την εξεταζόμενη περίοδο, ενώ και η στάθμη της θάλασσας  αυξήθηκε δύο φορές πιο γρήγορα σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Η μεταβολή στην ορμή των κυμάτων, λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας, αλλά και τα ιζήματα που προέκυψαν από τις καταιγίδες έχουν «εξουδετερώσει» τις όποιες πιθανότητες να βυθιστεί το νησί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι συνέπειες των κλιματικών μεταβολών είναι ασήμαντες.

πηγή :http://perierga.gr/2018/02/to-exotiko-nisi-touvalou-anti-na-vythizete-megaloni/