Το αίνιγμα της κερασόπιτας – Η Βάσια Ακαρέπη μας παρουσιάζει μία ιστορία με γεύση γλυκόπικρη (συνέντευξη)

Δύο γυναίκες, δύο μοίρες ενωμένες, μια κληρονομιά, ένα τετράδιο με συνταγές γλυκών κι ένα παράδοξο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, πλέκουν μια πρωτότυπη ιστορία που αφήνει μία γεύση γλυκόπικρη, ακριβώς όπως τα υλικά μίας συνταγής με γεύση γλυκόπικρη… Στο βιβλίο της Βάσιας Ακαρέπη με τίτλο «το αίνιγμα της κερασόπιτας» παρακολουθούμε ένα παράξενο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, που οδηγεί σε μεγάλα και καλά κρυμμένα μυστικά. Ο αναγνώστης καλείται να λύσει τον γρίφο ακολουθώντας βήμα-βήμα και συνταγή-συνταγή την πορεία της ζωής των πρωταγωνιστών του βιβλίου που προσπαθούν να «τοποθετήσουν μέσα τους, τις αγάπες με τις αγάπες, και τα μίση με τα μίση, να τα τακτοποιήσουν με τη σειρά»

«Μέσα από τη γλύκα και τα αρώματα των γλυκών ξεπροβάλλει μια πικρή ιστορία» μας λέει η ίδια η συγγραφέας κατά την κουβέντα που είχαμε μαζί της. «Κερασάκια» στο «Αίνιγμα της κερασόπιτας» (εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ) αποτελούν το μυστήριο και οι ανατροπές…

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-Το αίνιγμα της κερασόπιτας… Μπορείτε να μας περιγράψετε εν συντομία το νέο σας βιβλίο;

-Όλα ξεκινούν όταν η Έλλη, έπειτα από μια αποτυχημένη σχέση, ενημερώνεται ότι κληρονομεί το σπίτι και το ζαχαροπλαστείο της θείας της Μάρθας, στην Κεφαλονιά. Η διαθήκη συνοδεύεται από ένα τετράδιο με χειρόγραφες συνταγές ζαχαροπλαστικής και από τον όρο η Έλλη να παρασκευάσει την γιορτινή κερασόπιτα της θείας Μάρθας, ένα γλυκό που ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με τις ομορφότερες στιγμές της ζωής της θείας. Όμως η συνταγή της κερασόπιτας λείπει από το τετράδιο. Ένα παράξενο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού καλείται η Έλλη να παίξει αν θέλει να μάθει τα μυστικά που έκρυβε η Μάρθα αλλά και όλοι όσοι σχετίστηκαν μαζί της. Να μάθει και γιατί θέλησε η θεία της να την δηλητηριάσει –όπως της είχε πει η μητέρα της- όταν εκείνη ήταν επτά ετών. Να μπορέσει να λύσει τον μεγαλύτερο γρίφο της ζωής της.

-…Μία ιστορία με γεύση γλυκόπικρη;

-Ακριβώς. Η ζάχαρη συνοδεύει τη ζωή της Μάρθας, σκιαγραφεί το παρελθόν και κατευθύνει στο παρόν τις κινήσεις της Έλλης. Μέσα από τη γλύκα και τα αρώματα των γλυκών όμως ξεπροβάλλει μια πικρή ιστορία.

-Ένα μυθιστόρημα για μια κληρονομιά, ένα τετράδιο με συνταγές γλυκών και ένα παράδοξο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού;

-Όλα αυτά απαρτίζουν το αίνιγμα της κερασόπιτας. 

-Μάρθα και Έλλη… Οι μοίρες τους είναι ενωμένες όπως τα υλικά μίας συνταγής… Με ποια από τις δύο ηρωίδες σας ήρθατε… πιο κοντά; Ποια σας αντιπροσωπεύει περισσότερο;

-Θα έλεγα ότι ισορροπώ κάπου ανάμεσα. Θαρρώ πως έχω στοιχεία και από τις δύο, ή εκείνες έχουν και δικά μου στοιχεία.

-Η ιστορία θα μπορούσε να είναι αληθινή;

-Ίσως και να μπορούσε. Για μένα που μπήκα μέσα της, πάντα θα είναι αληθινοί οι ήρωες. Πάντα θα έχω την ψευδαίσθηση ότι αυτοί οι άνθρωποι έζησαν και συνεχίζουν να ζουν. Αλλά αυτό υποθέτω ότι συμβαίνει σε όλους τους συγγραφείς.

-Πως καταλήξατε στο συγκεκριμένο εξώφυλλο για το βιβλίο σας;

-Το επιλέξαμε ανάμεσα σε πολλές προτάσεις, μαζί με τους ανθρώπους του εκδοτικού οίκου Διόπτρα. Είχαμε άψογη συνεργασία και συμφωνήσαμε αμέσως ότι αυτό το εξώφυλλο ήταν το ιδανικό.

-Ένα εξώφυλλο που δεν παραπέμπει στον τίτλο αλλά κρύβει ένα αίνιγμα;

-Όταν είδα αυτή τη φωτογραφία μαγεύτηκα. Νομίζω ότι ταιριάζει απόλυτα με την ιστορία μου. Και φυσικά, κρύβει ένα αίνιγμα. Αυτό ήταν το ζητούμενο.

-Έχετε ξεκινήσει τη συγγραφή του επόμενου βιβλίου σας;

-Ναι, έχω ξεκινήσει μια καινούρια ιστορία που έχει κεντρίσει πολύ το ενδιαφέρον μου.


Οπισθόφυλλο βιβλίου

Δύο γυναίκες, δύο μοίρες ενωμένες
όπως τα υλικά μιας συνταγής με γεύση γλυκόπικρη.

Μια κληρονομιά, ένα τετράδιο με συνταγές γλυκών και ένα παράδοξο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού φέρνουν την Έλλη στην Κεφαλονιά. Σκοπός της να παρασκευάσει τη γιορτινή κερασόπιτα της θείας Μάρθας πραγματοποιώντας έτσι την τελευταία επιθυμία της αινιγματικής γυναίκας που καθόρισε τη μοίρα της…
Οι τρυφερές αναμνήσεις από την παιδική της ηλικία μπλέκονται με τη ζοφερή ανάμνηση μιας απόπειρας δηλητηρίασης και το μίσος που φώλιασε μέσα της.
Όμως πού τελειώνει το ψέμα και πού ξεκινά η αλήθεια;
Στη σκιά της αδερφής της μητέρας της, η Έλλη καλείται να εκτελέσει έξι συνταγές-γρίφους και να ξεκλειδώσει ένα προς ένα τα μυστικά που στοιχειώνουν τη ζωή και πολλών άλλων. Με σύμμαχο τον Μάνο και τους φίλους που αποκτά στο νησί θα έρθει αντιμέτωπη με τον εαυτό της, θα αναμετρηθεί με τις θολές μνήμες και θα ανασύρει από το μακρινό παρελθόν μια ιστορία που ήρθε η ώρα να βγει στο φως.
Η ζωή της Μάρθας γίνεται ο καμβάς που κάνει τη συνταγή της κερασόπιτας να σημαίνει πολύ περισσότερα από όσα μπορούν να πουν οι λέξεις…
Άραγε οι νεκροί μπορούν να ζητήσουν συγγνώμη;


Η συγγραφέας
Η Βάσια Ακαρέπη γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα και κατοικεί στον Κορυδαλλό. Είναι απόφοιτος του τμήματος νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό και στον χώρο της κοσμετολογίας, αλλά τα τελευταία χρόνια ασχολείται κυρίως με τη συγγραφή, τη ζωγραφική και την αρθρογραφία. Άρθρα της έχουν φιλοξενηθεί σε διάφορους ιστότοπους, ενώ η ίδια διατηρεί προσωπικό ιστολόγιο, από το 2010, με την επωνυμία «Vasia is writing». Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (ΠΕΛ). Έχουν κυκλοφορήσει τα έργα της Μια νύχτα που κράτησε χρόνια, Πάνθηρας Μαυρόγατος και Πάνθηρας Μαυρόγατος 2 από τις εκδόσεις Μίνωας. Το μυθιστόρημα Το αίνιγμα της κερασόπιτας είναι το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα. Για επικοινωνία με τη συγγραφέα: www.vasiaakarepi.gr vasiaakarepi@gmail.com