Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb εντόπισε έναν απίστευτο αριθμό σουπερνόβα στο πρώιμο σύμπαν

James Webb: Οι αστρονόμοι αύξησαν τον αριθμό των γνωστών σουπερνόβα στο πρώιμο σύμπαν κατά 10 φορές και βρήκαν τον πιο μακρινό που έχει επιβεβαιωθεί ποτέ

Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, οι αστρονόμοι αύξησαν τον αριθμό των γνωστών σουπερνόβα στο πρώιμο σύμπαν κατά 10 φορές και βρήκαν τον πιο μακρινό που έχει επιβεβαιωθεί ποτέ.

Οι αστρονόμοι που χρησιμοποιούν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) βρήκαν έναν εκπληκτικό αριθμό supernova στο μακρινό σύμπαν, συμπεριλαμβανομένου του πιο απομακρυσμένου που έχει επιβεβαιωθεί ποτέ.

Οι ερευνητές βρήκαν 79 νέα σουπερνόβα λαμβάνοντας δύο εικόνες του ίδιου μικροσκοπικού τμήματος του ουρανού, μία το 2022 και μία το 2023. “Στην πραγματικότητα είναι τόσο μικρό που αν παίρνατε έναν κόκκο ρυζιού και τον κρατούσατε στο μήκος του χεριού σας, αυτό θα ήταν το μέγεθος”, δήλωσε η Christa DeCoursey από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, παρουσιάζοντας αυτή την εργασία σε συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Ουισκόνσιν στις 10 Ιουνίου. “Ξοδέψαμε πάνω από 100 ώρες[παρατήρησης] του JWST για κάθε εικόνα, οπότε πρόκειται για πολύ, πολύ βαθιές εικόνες”.

Στη συνέχεια οι αστρονόμοι συνέκριναν τις δύο εικόνες μεταξύ τους και με εικόνες της ίδιας περιοχής που είχαν ληφθεί προηγουμένως από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, αναζητώντας φωτεινά σημεία που υπήρχαν στη μία εικόνα αλλά όχι στην άλλη.

Αυτές οι κηλίδες είναι αστέρια που έλαμπαν σχετικά αμυδρά πριν εκραγούν σε λαμπρούς σουπερνόβα και σβήσουν.