Κρυμμένη ανάμεσα στις καταπράσινες πλαγιές του Κισσάβου, η Σκήτη Αγιάς είναι ένας μικρός, αλλά μαγικός τόπος που σε καλεί να τον επισκεφτείς. Ένα χωριό που δεν κάνει θόρυβο, αλλά σε κερδίζει με την ηρεμία, την αυθεντικότητα και την ομορφιά του. Αν ψάχνεις έναν προορισμό μακριά από την ένταση της καθημερινότητας, το χωριό αυτό είναι μια σημαντική επιλογή.
Η Σκήτη είναι τυλιγμένη από δάση με καστανιές. Από τις πλαγιές της, η θάλασσα του Αιγαίου απλώνεται μπροστά σου σαν ατέλειωτος γαλάζιος καμβάς. Η Σκήτη βρίσκεται στις πλαγιές του Μαυροβουνίου, σε υψόμετρο 350 μέτρων, και απέχει 48 χιλιόμετρα από τη Λάρισα. Το όνομα του χωριού υποδηλώνει έναν τόπο όπου, στο παρελθόν, πιθανότατα ζούσαν και ασκήτευαν μοναχοί. Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων περιλαμβάνουν την καλλιέργεια ελιάς, καστανιάς, μήλων και αχλαδιών. Εξίσου σημαντική είναι η συμβολή της κτηνοτροφίας, της αλιείας και του τουρισμού στην τοπική οικονομία, με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, το ξενοδοχείο και το κατασκηνωτικό κέντρο να αποτελούν πόλο έλξης
Οι πεζοπορικές διαδρομές της, εύκολες και απολαυστικές, οδηγούν σε κρυφές γωνιές της φύσης και στην παραλία της Βελίκας, κάτι που αρκετοί επισκέπτες επιλέγουν να ακολουθήσουν.
«Σήμερα, αποτελεί έναν ιδιαίτερο ελκυστικό προορισμό για φυσιολάτρες, οι οποίοι αναζητούν την ηρεμία και τη γαλήνια ομορφιά του τοπίου. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι κορμοί των δέντρων που ξεπροβάλλουν μέσα από τα νερά, συνθέτοντας ένα μαγευτικό θέαμα που καθηλώνει κάθε επισκέπτη» ανέφερε μεταξύ άλλων στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Δαρούσης.
Στην ευρύτερη περιοχή του Κισσάβου άλλωστε εντοπίζουμε πληθώρα ασκηταριών ιδιαίτερα στην ανατολική πλευρά, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Σαυρούλα Σδρόλια, υποστηρίζοντας πως «σε ολόκληρη την περιοχή αυτή, που ονομάζουμε όρος Κελλίων, του Κισσάβου εντοπίζονται πολλά ευρήματα».
Τέλος σημαντική και ενδιαφέρουσα τοπική γιορτή της περιοχής είναι αυτή που συνδέεται με τους καρπούς της γης και ιδιαίτερα του κάστανου, η οποία πραγματοποιείται την περίοδο του Οκτωβρίου για πολλά χρόνια. Η γιορτή, που διοργανώνεται από τον Περιβαλλοντικό Μορφωτικό Σύλλογο Σκήτης και Αγιοκάμπου, στοχεύει στην ανάδειξη της περιοχής, την παρουσίαση, την προβολή, αλλά και την προώθηση τόσο του κάστανου, όσο βέβαια και όλων των αγροτικών προϊόντων της περιοχής, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη εμπορικών και επαγγελματικών σχέσεων.