Το χιόνι… χάνεται από την Ελβετία

Ο δημοφιλής χειμερινός προορισμός για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, η Ελβετία, φαίνεται ότι… χάνει χιόνιμε ανησυχητικούς ρυθμούς, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Τα δεδομένα έχουν συλλεχθεί από δορυφόρους και δείχνουν ότι η χώρα έχει χάσει περίπου το 20% του χιονιού της μέσα σε μια δεκαετία. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι περισσότερα από 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα χιονιού έχουν εξαφανιστεί μόνιμα τα τελευταία 12 χρόνια, κι από ότι φαίνεται υπαίτια είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Τα τελευταία 22 χρόνια οι επιστήμονες παρατηρούν και μελετούν δορυφορικά δεδομένα για ολόκληρη την Ελβετίακαι τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά. Μεταξύ του 1995 και του 2005, το 36% της Ελβετίας είδε ελάχιστη ή καθόλου χιονόπτωση με πιθανότητα μηδενικής χιονόπτωσης έως 20%.

Αλλά και σε ζώνες που οι πιθανότητες χιονόπτωσης ήταν από 80-100% από το 1995 έως το 2005, η μείωση τα τελευταία 15 χρόνια είναι δραματική, με τις ίδιες περιοχές να έχουν σήμερα ποσοστό χιονόπτωσης 15-23% λιγότερο.

Οι επιστήμονες, σύμφωνα με τις έρευνές τους, αποκάλυψαν ότι το χιόνι σταδιακά εξαφανίζεται από την Ελβετία και γίνεται όλο και πιο σπάνιο.

πηγή: https://perierga.gr/2018/09/to-chioni-chanete-apo-tin-elvetia/