Το άτακτο Brexit των φοιτητών – «Μετάνιωσα που ήλθα στη Βρετανία για σπουδές»

Tα παιδιά δεν έχουν άδικο. Οι προοπτικές εξομάλυνσης της κατάστασης τόσο στο εσωτερικό της Βρετανίας όσο και στις σχέσεις της με την Ε.Ε. δεν δείχνουν καθόλου καλές.

  • ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

«Σχεδόν μετάνιωσα που ήλθα στη Βρετανία για σπουδές» ήταν ο τίτλος ενός ρεπορτάζ που τράβηξε την προσοχή πολλών στην ιστοσελίδα του BBC, καθώς μετέφερε την αγωνία ξένων φοιτητών βρετανικών πανεπιστημίων για το μέλλον τους.

Η εσπευσμένη πρωτοβουλία της κυβέρνησης Τζόνσον να παρατείνει από 4 μήνες (προθεσμία που καθιερώθηκε το 2012 από την τότε υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέι) σε 2 χρόνια τον επιτρεπόμενο χρόνο «μεταπτυχιακής παραμονής» στο Ηνωμένο Βασίλειο, ώσπου οι νέοι επιστήμονες να βρουν εργασία, ελάχιστα διασκέδασε τις ανησυχίες τους. Ο χαμένος χρόνος και ο φόβος του άτακτου Brexit έχουν φέρει πολλούς σε αδιέξοδο. Στο BBC μίλησαν φοιτητές από την Ινδία, τις ΗΠΑ, τη Νιγηρία, το Περού, που δεν προλαβαίνουν να επωφεληθούν από την ευεργετική διάταξη (η «2χρονη βίζα μεταπτυχιακής παραμονής» θα εφαρμοστεί από το 2020) και βρίσκονται με το μαχαίρι στο λαιμό. Ομως ακόμη και οι ευνοημένοι -είτε από την Ε.Ε. είτε από τρίτες χώρες- τρομάζουν μπροστά στην αναστάτωση που θα φέρει το Brexit.

Tα παιδιά δεν έχουν άδικο. Οι προοπτικές εξομάλυνσης της κατάστασης τόσο στο εσωτερικό της Βρετανίας όσο και στις σχέσεις της με την Ε.Ε. δεν δείχνουν καθόλου καλές, μόλις ενάμιση μήνα πριν από την τελευταία (;) προθεσμία αποτροπής ενός άτακτου Brexit, στις 31 Οκτωβρίου.

Δεν αποκλείεται να περάσει άπρακτη κι αυτή η ημερομηνία, καθώς η Γαλλία έβαλε νερό στο κρασί της, δηλώνοντας πρόθυμη να δώσει νέα παράταση στους Βρετανούς ως τις 31 Ιανουαρίου 2020, αν καταθέσουν εποικοδομητικές προτάσεις.

Η αλήθεια είναι πως ο Μπόρις Τζόνσον κάνει ό,τι μπορεί για να βρεθεί ένας ευπρόσωπος συμβιβασμός ως τις 31/10 (δέχθηκε σε πρώτη φάση την αγροδιατροφική «ενοποίηση» της Ιρλανδίας, εκχωρώντας εθνικές εξουσίες) παρά το χάος που επικρατεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο κόμμα του. Για να μην ξεχνιόμαστε, μετά τις αλλεπάλληλες αποχωρήσεις βουλευτών και υπουργών η βρετανική κυβέρνηση δεν διαθέτει πια πλειοψηφία στη Βουλή – την οποία έκλεισε επεισοδιακά για πέντε εβδομάδες, για να μην ακυρώσει εντελώς το δημοψήφισμα του 2016- και στο Λονδίνο κυβερνά ουσιαστικά μια «εξουσία ζόμπι», αντιμέτωπη με μπαράζ δικαστικών προσφυγών από αντιπολιτευόμενους βουλευτές και οργανώσεις πολιτών. Η τραγική ειρωνεία είναι πως το φιλοευρωπαϊκό στρατόπεδο (οι 21 Συντηρητικοί αντάρτες, η μεγάλη πλειονότητα των Εργατικών, οι Φιλελεύθεροι και οι Σκωτσέζοι Εθνικιστές) δεν τολμάει να την ανατρέψει και να προκαλέσει εκλογές – όπως τους προκάλεσε ο Τζόνσον- επειδή τα γκάλοπ προβλέπουν άνετη επικράτηση του ευρωσκεπτικιστικού μπλοκ (Συντηρητικοί, Κόμμα Ηνωμένου Βασιλείου, Βορειοϊρλανδοί Ενωτικοί)!

Ομολογημένος πλέον στόχος του φιλοευρωπαϊκού μπλοκ στη Βρετανία είναι η με κάθε μέσον αποτροπή του Brexit είτε επί της ουσίας είτε και τυπικά. Σε μια εξαιρετικά αποκαλυπτική συνέντευξη στην Evening Standard, ο αρχηγός των Συντηρητικών ανταρτών, σερ Ολιβερ Λέτγουιν, έστειλε μήνυμα στον Τζόνσον ότι η παρούσα Βουλή (σ.σ.: εκλέχθηκε το 2017 με εντολή να υλοποιήσει το Brexit) διαθέτει διακομματική πλειοψηφία ικανή να επιβάλει ένα δεύτερο δημοψήφισμα ή να αποτρέψει το άτακτο Brexit πριν από τις εκλογές – όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν!

«Το ζήτημα του Brexit είναι διαφορετικό από το ποιος θα μας κυβερνάει και πρέπει να επιλυθεί χωριστά. Δεν πρέπει να συγχέεται με τις εκλογές», αποφάνθηκε ο Συντηρητικός βαρόνος, που βρίσκεται σε στενή επαφή με τον Τόνι Μπλερ. Δεν είναι τυχαίο ότι σε δεύτερο δημοψήφισμα πριν από τις εκλογές (οι οποίες λογικά δεν πρέπει να αργήσουν, καθώς η χώρα που γέννησε τον σύγχρονο κοινοβουλευτισμό δεν… διαθέτει κυβέρνηση με δεδηλωμένη πλειοψηφία) αναφέρθηκαν εμφατικά ο υπαρχηγός των Εργατικών, Τομ Ουότσον, και η βουλευτής Αντουανέτ Σάντμπακ, μία από τους 21 Συντηρητικούς αντάρτες που διέγραψε ο Τζόνσον. «Ενα δεύτερο δημοψήφισμα με ερώτημα την παραμονή στην Ε.Ε. είναι απαραίτητο για να αποφύγουμε την καταστροφή», τόνισε η Σάντμπακ σε ανοιχτή επιστολή της προς τους βουλευτές!

«Δεν θέλουμε μια Σιγκαπούρη στα σύνορα της Ε.Ε.»

Σε μια ωμά ειλικρινή τοποθέτηση στην Μπούντεσταγκ την Τετάρτη η Γερμανίδα καγκελάριος εξήγησε για ποιους λόγους η Ε.Ε. απεύχεται το άτακτο Brexit και θα αξιοποιήσει όλα της τα όπλα για να διατηρήσει υπό τον οικονομικό και τελωνειακό της έλεγχο το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ακόμη κι αν συνεχίσουμε την καλή συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να αποκτήσουμε έναν επικίνδυνο οικονομικό ανταγωνιστή στα σύνορά μας με τη μορφή μιας “Σιγκαπούρης του Τάμεση”», τόνισε η Μέρκελ. Η επισήμανση του κορυφαίου διαπραγματευτή της Ντάουνινγκ Στριτ, Ντέιβιντ Φροστ, ότι η Βρετανία επιθυμεί «καθαρή έξοδο» έχει σημάνει συναγερμό στους Ευρωπαίους, που δεν θέλουν να μετατραπεί το Λονδίνο σε διεθνή φορολογικό παράδεισο. Γι’ αυτό διπλωμάτες στις Βρυξέλλες προειδοποιούν τους Βρετανούς να μην περιμένουν μια χαλαρή μετα-Brexit εμπορική συμφωνία τύπου Καναδά. Η γεωγραφική εγγύτητα της Βρετανίας με την Ε.Ε. και το μέγεθος της οικονομίας της υποχρεώνουν τους Ευρωπαίους να την πιέσουν σκληρά να δεχθεί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σε ζητήματα αγαθών, εργασίας, φορολογίας και περιβάλλοντος. Κι όποιος αντέξει

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου