Το αρχαιότερο ίσως επισκέψιμο ναύαγιο στον κόσμο βρίσκεται στην Αλόννησο

Αποτελεί ίσως την πιο τρανή απόδειξη ότι η Αρχαία Αθήνα ήταν η μεγαλύτερη εμπορική ναυτική δύναμη της κλασικής περιόδου.

Το ναυάγιο της Περιστεράς, με περισσότερους από 3000 αμφορείς τους οποίους ανακάλυψε τυχαία σε μία συνηθισμένη ελεύθερη κατάδυση του  πριν από 37 χρόνια ο επαγγελματίας ψαράς, Δημήτρης Μαυρίκης, αποτελεί σήμερα μία από τις μεγαλύτερες ατραξιόν του πρώτου ελληνικού υποθαλάσσιο μουσείου που άνοιξε για το κοινό στην Αλόννησο, τον Αύγουστο του 2020.

Το φορτίο με τους 3000 και πλέον αμφορείς κρασιού μετέφερε κατά το 425-415 π.Χ, όπως υπολογίζουν οι αρχαιολόγοι, ένα εμπορικό πλοίο από την Μέντη, την αρχαία πόλη της Χαλκιδικής και τη Σκόπελο, γνωστή τότες Περπάρηθος.

Τα ευρήματα βρίσκονταν κοντά στην νήσο Περιστερά, σε βάθος 30 μέτρων.

Λόγω της εξαιρετικής κατάστασης των ευρημάτων, αλλά και της μεγάλης ποσότητας των αφορέων, αποφασίστηκε να μετατραπεί η περιοχή στον πρώτο επισκέψιμο υποθαλάσσιο αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας.

Οι ερασιτέχνες δύτες μπορούν να επισκεφθούν το μουσείο υπό τη συνοδεία επαγγελματιών, ενώ για όσους  δεν κατέχουν το άθλημα της κατάδυσης καλά, προσφέρεται μία μοναδική επιλογή  μέσω εφαρμογής εικονικής περιήγησης που αναπτύχθηκε και προσφέρεται  από το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης κοινού το οποίο λειτουργεί στην Χώρα της Αλοννήσου.

ΠΗΓΗ: enalios.com.cy