Το 8o ΓΕΛ Τρικάλων στην Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδας

Το 8o ΓΕΛ Τρικάλων έλαβε μέρος στην 44η Εθνική Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελλάδας, που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδας, είχε διάρκεια 4 ημερών και πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως τις 19 Δεκεμβρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη.

Συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες λυκείου σχολείων των Περιφερειακών Διευθύνσεων Δ.Ε. Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και νέοι από όλη την Ευρώπη υπό την θεματική « (Ο) Άνεμος (της) αλλαγής – Νεανικές Πρωτοβουλίες για την Ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης: Ο δρόμος προς την βιωσιμότητα και την αειφόρο ανάπτυξη των κοινωνιών».                                                            ».

Στην ουσία πρόκειται για προσομοίωση των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα αγγλικά. Βασικό πυλώνα λειτουργίας της Συνδιάσκεψης αποτελεί η κατανομή των συμμετεχόντων σε ομάδες ή αλλιώς Επιτροπές, καθεμία από τις οποίες ασχολείται με την εξέταση ενός επίκαιρου ευρωπαϊκού ζητήματος. Έχοντας λάβει μέρος σε δραστηριότητες καλλιέργειας του ομαδικού πνεύματος, οι συμμετέχοντες -ουσες, στη συνέχεια, εργάζονται στο πλαίσιο της Επιτροπής, στην οποία έχουν κατανεμηθεί, προκειμένου να συμφωνήσουν στην δημιουργία μιας ομόφωνης Πρότασης Ψηφίσματος στο θέμα που τους έχει τεθεί προς συζήτηση. Στη συνέχεια, η Ολομέλεια της Συνδιάσκεψης συζητά, κρίνει και υιοθετεί ή απορρίπτει τις υποβληθείσες σε αυτή Προτάσεις, σε μία κατ’ ουσία γνήσια άσκηση δημοκρατίας. Οι εγκεκριμένες από την Ολομέλεια Προτάσεις, που καθίστανται πια Ψηφίσματα κοινοποιούνται από το ΕΚΝΕ σε φορείς άσκησης εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής.

Το 8ο ΓΕΛ επελέγη να εκπροσωπηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων με δύο μαθήτριες της Α’Λυκείου, την Κρυσταλλία Αργυροπούλου και την Παναγιώτα Καραγεώργου, οι οποίες έπειτα από την ανάλογη προετοιμασία συμμετείχαν στις επιτροπές της Συνδιάσκεψης. Υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος ήταν η κ. Ευαγγελία Γκάγκα, ΠΕ06.

Εχοντας μία εξαιρετική παρουσία  και μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών οι δύο μαθήτριές μας δήλωσαν τα εξής:

Κρυσταλλία Αργυροπούλου: «Η συμμετοχή στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο νέων ήταν μια μοναδική εμπειρία για εμένα. Όλοι οι συμμετέχοντες στην διοργάνωση ήταν νέοι, σχεδόν συνομήλικοι μας, πράγμα που αμέσως έκανε το κλίμα ιδιαίτερα οικείο και φιλικό. Σε ένα περιβάλλον, όπου η γνώμη μας ήταν από όλους σεβαστή, είχαμε την ευκαιρία να εκφράσουμε την άποψη μας πάνω σε θέματα που αφορούν την κοινωνία μας, επομένως και εμάς. Μέσα από την ευχάριστη και δημιουργική δουλειά με τις ομάδες μας κάναμε πολλούς καινούριους φίλους, μαθαίνοντας συγχρόνως να συνεργαζόμαστε, να ακούμε και να σεβόμαστε διάφορες απόψεις και ιδέες. Η εμπειρία αυτή ήταν μοναδική και προτείνω και σε άλλα παιδιά να συμμετέχουν, όχι απαραίτητα με αυτοσκοπό την διάκριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά κυρίως με τη σκέψη ότι ως νέοι μας δίνεται η ευκαιρία να εκφράσουμε τη γνώμη μας και να «ακουστεί» πραγματικά, μέσα σε μία πολύ όμορφη ατμόσφαιρα.»

 

Παναγιώτα Καραγεώργου: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων ( EYP) ήταν μια από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής μου. Με το EYP είχα την ευκαιρία να συναναστραφώ με άτομα της ηλικίας μου, να αναπτύξω τις κοινωνικές μου ικανότητες, την ομαδικότητα αλλά και να αποκτήσω χρήσιμες γνώσεις που αφορούν όλους μας στις μέρες μας . Υπήρξαν πολλές διασκεδαστικές αλλά και κουραστικές στιγμές με ανάμεικτα συναισθήματα. Η γενική συνέλευση ήταν μια πρωτόγνωρη και μαγευτική εμπειρία , παρόλο που στο τέλος η ώρα του αποχαιρετισμού ήταν δύσκολη . Γενικά, οι αναμνήσεις και οι γνωριμίες που έκανα έχουν καταλάβει μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου και θα μου μείνουν αξέχαστες για πάντα. Υπήρξε μια ασυνήθιστη , θαυμάσια εμπειρία που με ευχαρίστηση θα ξαναζούσα και πιστεύω πως όλοι θα πρέπει να τη ζήσουν τουλάχιστον μια φορά !»

Η διευθύντρια κ. Ζωή Περιστέρη και ο σύλλογος διδασκόντων συγχαίρουμε θερμά τις μαθήτριές μας και τις ευχόμαστε πολλές επιτυχίες και διακρίσεις στο μέλλον!!

 

Γκάγκα Ευαγγελία

ΠΕ06 Αγγλικών

Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων 8ου ΓΕΛ Τρικάλων