Το 4ο Γυμνάσιο Τρικάλων «Γιώργος Σεφέρης» στην έκθεση φωτογραφίας του 4ου Λυκείου «Αλέξανδροε Παπαδιαμάντης»

H Γ΄ Γυμνασίου του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων «Γιώργος Σεφέρης» με συνοδούς καθηγητές, τη Διευθύντρια Τσιοτινού Αθανασία, την υποδιευθύντρια Μαρούση Σταματική, την καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας Τζανάκου Γεωργία και τη Φιλόλογο Χριστάνα Νίκη, την Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018 είχε τη χαρά να επισκεφτεί την έκθεση φωτογραφίας που φιλοξενείται στο 4ο Λύκειο Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης». Η ιστορική έκθεση φωτογραφίας της Α.Μ.Κ.Ε. με τίτλο «Δεν λησμονώ …μία εικόνα χίλιες λέξεις» έχει θέμα τις γερμανικές θηριωδίες στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η πλειοψηφία των φωτογραφιών προέρχεται από μαρτυρικά χωριά και πόλεις της Ελλάδας, όπως Δίστομο, Καλάβρυτα, Χορτιάτης, Κομμένο Άρτας, Βιάννος, Κοντομαρί, Κερδύλλια, Λιγκιάδες, κ.α. Οι χαρακτηρισμένες με Προεδρικό Διάταγμα Mαρτυρικές πόλεις και χωριά της πατρίδας μας, φτάνουν τις 120-προστίθενται δε και άλλες με βάσει τα κριτήρια που υπάρχουν.  Δεν πρέπει να λησμονούμε τις θηριωδίες των Γερμανών, τη φτώχεια, την πείνα και την εξαθλίωση του λαού μας, τα βασανιστήρια, τις εκτελέσεις και τις καταστροφές από τους Ιταλούς και Γερμανούς φασίστες  τα μαρτυρικά χρόνια της Κατοχής. Γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε ποτέ πια, τους εφιάλτες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, του ναζισμού, να απειλήσουν ξανά το μέλλον και την πορεία της ανθρωπότητας. Όλοι μαζί οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για την Ειρήνη και την αρμονική συμβίωση των λαών.

Οι φωτογραφίες της έκθεσης, «ζωντανές» μαρτυρίες μιας άλλης εποχής, μιας εποχής δύσκολης και σκληρής για το λαό μας, αν και αποτελούν μνήμες και πληγές που δεν κλείνουν, πρέπεί και οφείλουμε να μην τις λησμονήσουμε, πρέπει και οφείλουμε να διδασκόμαστε από το παρελθόν, γιατί δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται και μόνο με τη γνώση της μπορούμε να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Θερμά συγχαρητήρια στη Διευθύντρια του 4ουΛυκείου Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» κ. Μαριάννα Αποστόλου για την πρωτοβουλία  να φιλοξενήσει στο σχολείο αυτή τη σημαντική έκθεση που αποτελεί συνάμα και μάθημα Νεότερης ιστορίας της Ελλάδας.