Τις πληγές του προσπαθεί να επουλώσει ο Νομός Τρικάλων-Μεγάλες ζημιές σε Πιαλεία, Κρύα Βρύση και Σταγιάδες και σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου

Μπορεί ο καιρός να είναι ανοιξιάτικος, ο ήλιος να λάμπει στον ουρανό, η θερμοκρασία να ανέβηκε και σε τίποτα να μη θυμίζει την κακοκαιρία που είχαμε μόλις λίγες μέρες πριν. Ωστόσο, οι έντονες βροχοπτώσεις που προηγήθηκαν άφησαν έντονο το αποτύπωμά τους σε πολλές περιοχές του Νομού.Τα χωράφια πλημμύρισαν κι ακόμη τα νερά καλά καλά δεν έχουν φύγει σε ορισμένες περιοχές προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες, ενώ  οι ζημιές που έγιναν από κατολισθήσεις είναι  τεράστιες κι επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο σε τρεις περιοχές του Νομού. Πιαλεία, Κρύα Βρύση και Σταγιάδες είναι τα χωριά που βγήκαν περισσότερο πληγωμένα από την κακοκαιρία.

Οι εικόνες μαρτυρούν το μέγεθος της καταστροφής. Μέσα σε λίγες ώρες σπίτια εκκενώθηκαν και κρίθηκαν ακατάλληλα, δρόμοι έκλεισαν, ρήγματα δημιουργήθηκαν. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών αντιμετώπισαν την οργή της φύσης.

Κρύα Βρύση

Η επόμενη μέρα

Η επόμενη μέρα για τους κατοίκων των χωριών είναι μία δύσκολη μέρα. Προσπαθούν να συνεχίσουν τις ζωές τους αλλά ζουν με τον φόβο. Από τις αρμόδιες αρχές έχουν γίνει ενέργειες για να δουν πως θα αντιμετωπιστούν τα κατολισθητικά φαινόμενα που προκλήθηκαν εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Σταγιάδες

Κρύα Βρύση-Σταγιάδες

Στο πλαίσιο αυτό τις προηγούμενες μέρες κλιμάκιο του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μελετών και Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.), επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές. Σκοπός της επίσκεψής του ήταν εξετάσει και να διερευνήσει τα κατολισθητικά φαινόμενα.

Στην Κρύα Βρύση έχουν προκληθεί ζημιές σε τμήμα του οικισμού και στο οδικό δίκτυο της Κοινότητας. Αντίστοιχα και στους Σταγιάδες έχουν καταγραφεί μεγάλες ζημιές, ζημιές που έχουν πλήξει και κατοικίες.

Το Ινστιτούτο ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του Δήμου Καλαμπάκας, για τον γεωλογικό έλεγχο των περιοχών, στις οποίες είχαμε έντονα κατολισθητικά φαινόμενα από τις τελευταίες βροχοπτώσεις. Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Καλαμπάκας, αναμένει την έκθεση του κλιμακίου, ώστε να προχωρήσει στις επόμενες ενέργειες.

Πιαλεία

Πιαλεία

Στην Πιαλεία, στη θέση «Αλπίνα» όπου είχαμε και τις μεγαλύτερες ζημιές με τρία σπίτια να έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς κι ένα τέταρτο να έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, σε πρώτη φάση ελέγχθηκαν και χαρτογραφήθηκαν τα σημεία της καθίζησης προκειμένου να διαπιστωθούν οι αιτίες που προκάλεσαν τα κατολισθητικά φαινόμενα και φυσικά η επικινδυνότητα της περαιτέρω εξέλιξής τους. Όπως διαπιστώθηκε η περιοχή που επλήγη από τα κατολισθητικά φαινόμενα, κρίνεται ακατάλληλη για μελλοντική οικιστική ανάπτυξη.

Για τα τέσσερα σπίτια την περιοχή της “ΑΛΠΙΝΑΣ”, δεν αναμένονται  προβλήματα, λόγω  εξέλιξης των φαινομένων, τόσο κυρίως της μορφολογικής τους θέσης, όσο και της καλής θεμελίωσής τους. Οι μικρορωγματώσεις που παρατηρήθηκαν οφείλονται σε καθιζήσεις των υλικών επιχωμάτωσης.

Φυσικά θα  πρέπει να ακολουθήσει Γεωλογική και Γεωτεχνική Μελέτη που θα διαρκέσει κάποιο χρονικό διάστημα, για τον προσδιορισμό του βάθους ολίσθησης και την εξέταση της δυνατότητας λήψης μέτρων σταθεροποίησης της περιοχής που επλήγη.

Άμεσα κρίνεται απαραίτητη, η κατασκευή δασοτεχνικών φραγμάτων ανάσχεσης της ροής του χειμάρρου που διέρχεται στον πόδα των αστοχιών.

Το οδικό δίκτυο

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πέραν των ζημιές στις συγκεκριμένες περιοχές μεγάλες ζημιές έχει υποστεί το οδικό δίκτυο σε Ξυλοπάροικο, Γοργoγύρι, Κόρη, Πρόδρομο, Βροντερό, Ελάτη, Αγναντιά και γενικότερα το ορεινό οδικό δίκτυο.

Ενισχύσεις

Άμεσες ενισχύσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών για την αποκατάσταση υποδομών και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών έλαβαν οι Δήμοι Καλαμπάκας και Πύλης, συνολικού ύψους 300.000 ευρώ όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ν.Ε. Τρικάλων ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών στις 28 Φεβρουαρίου 2018 αποδίδονται 180.000 ευρώ στο Δήμο Καλαμπάκας, ενώ με αντίστοιχη απόφαση στις 5 Μαρτίου  2018 αποδίδονται 120.000 ευρώ στο Δήμο Πύλης. Οι ενισχύσεις αυτές αφορούν σε κονδύλια που αντλούνται από τους λογαριασμούς του Υπουργείου Εσωτερικών και οι οποίοι τηρούνται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για λόγους αντιμετώπισης εκτάκτων φυσικών καταστροφών όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση.

ΠιαλείαΚρύα ΒρύσηΚρύα ΒρύσηΣταγιάδες