Tips & συμβουλές σωστής διατροφής για τη μαμά που..τρέχει

Tips & συμβουλές σωστής διατροφής για τη μαμά που..τρέχει!

Πως μπορώ να τρώω υγιεινά μεταξύ δουλειάς, παιδιών και υποχρεώσεων στο σπίτι;

Η διατροφή δεν επηρεάζει μόνο το βάρος. Το τι τρώμε επηρεάζει τα επίπεδα ευεξίας, το πόσο κούραση νιώθουμε, την εργασιακή απόδοση και φυσικά την διάθεσή μας.

Για μία μια πολυάσχολη μητέρα, κάπου μεταξύ παιδιών, δουλειάς και υποχρεώσεων, η ιδανική διατροφή μπορεί να φαντάζει δύσκολη αν όχι αδύνατη.

Για εσένα λοιπόν που θέλεις να τρέφεσαι σωστά αλλά δεν έχεις τον χρόνο, σου παρουσιάζουμε συμβουλές και εύκολα tips για να σου κάνουμε τη ζωή πιο εύκολη και τη διατροφή πιο ισορροπημένη και υγιεινή!

Προγραμματισμός πάνω απ’ όλα

Ο προγραμματισμός είναι το άλφα και ωμέγα. Όσο θέληση και αν να έχουμε, αν δεν οργανωθούμε δεν θα είμαστε έτοιμες ανά πάσα στιγμή για ένα υγιεινό γεύμα ή σνακ.

✔ Tip: Το Σαββατοκύριακο, προγραμμάτισε τα γεύματα και σνακ της επόμενης εβδομάδας.

Λίστα σουπερ μάρκετ 

Γνωρίζουμε πόσο εκνευριστικό είναι να επιστρέφουμε από το σούπερ μάρκετ και να καταλαβαίνουμε ότι λείπει κάτι…

✔ Tip: Φτιάξε μια αναλυτική λίστα με τα τρόφιμα που χρειάζεσαι για την εβδομάδα. Για περισσότερη ευκολία, χώρισε τη λίστα σε κατηγορίες, όπως λαχανικά, γαλακτοκομικά, σνακ εβδομάδας κ.λπ.

✔ Tip: Μην αγοράζεις «απαγορευμένες» τροφές. Άφησε τις σοκολάτες και τα πατατάκια στα ράφια του super market και προτίμησε ζουμερά φρούτα, ταχίνι με κακάο, και ανάμικτούς ξηρούς καρπούς (Σημείωση: αυτά τα σνακ είναι καλύτερα και για τα παιδιά).

✔ Tip: Υπάρχουν πολλές εφαρμογές για smart phone που βοηθούν να δημιουργήσεις λίστα για τα ψώνια. Άλλη επιλογή είναι το ταπεινό notepad του κινητού σου.

Κάνουμε “prepping” (προετοιμασία από πριν)

Δεν χρειάζεται να προετοιμάζεις κάθε μέρα, κάθε γεύμα από το μηδέν.

✔ Tip: Αφιέρωσε λίγο χρόνο το Σ/Κ προετοιμάζοντας και καταψύχοντας 1-2 φαγητά που θα καταναλωθούν μέσα στην εβδομάδα. Αυτό θα σε γλιτώσει από το delivery, το οποίο συνήθως περιέχει πολλές θερμίδες και λίγα θρεπτικά συστατικά. (Σημείωση: η σωστή απόψυξη γίνεται στο ψυγείο, μεταφέροντας το κατεψυγμένο φαγητό την νύχτα πριν το καταναλώσουμε.)

✔ Tip: Μαγειρεμένα φαγητά που συντηρούνται καλά στην κατάψυξη είναι οι σούπες οσπρίων, μπάμιες ή φασολάκια λαδερά και μαγειρεμένα κρέατα ή πουλερικά, όπως κρέας κοκκινιστό ή κοτόπουλο λεμονάτο. Με το κυρίως φαγητό ήδη μαγειρεμένο, λείπει μόνο μια σαλάτα και ένα συνοδευτικό (π.χ. πατάτες, κινόα ή ρύζι) που μπορούν να είναι έτοιμα σε 15 λεπτά μόνο!

✔ Tip: Δεν χρειάζεται να κόβεις σαλάτα κάθε μέρα. Κόψε μεγαλύτερη ποσότητα και αποθήκευσε σε τάπερ αφού την τυλίξεις σε ένα νωπό χαρτί κουζίνας. Η πράσινη σαλάτα ή το λάχανο κρατάει για 5-7 μέρες!

✔ Tip: Ζύμωσε μπιφτέκια από κιμά κοτόπουλου ή γαλοπούλας και κατάψυξέ τα κερδίζοντας χρόνο μέσα στην εβδομάδα.

✔ Tip: Προμηθεύσου μια σακούλα κατεψυγμένων «όλα σε ένα» λαδερών φαγητών έτοιμα για μαγείρεμα (π.χ. φασολάκια λαδερά ή αγκινάρες). Μια τέτοια σακούλα θα σε σώσει τη μέρα που θα βγεις εκτός προγράμματος.

Βρες γρήγορες υγιεινές συνταγές

Με μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο, υπάρχουν πολλά sites με συνταγές που ολοκληρώνονται σε 30-40 λεπτά και είναι υγιεινές και νόστιμες.

Έχε πάντα διαθέσιμα snack

Ο λόγος ύπαρξης των snack είναι να καλύπτουμε τα μεγάλα κενά μεταξύ των βασικών γευμάτων. Προσφέροντας καλή ενέργεια στον οργανισμό, ανά 3-4 ώρες, καταπολεμούμε την κόπωση και δε ξελιγωνόμαστε μέχρι το επόμενο γεύμα.

✔  Tip: Διέθετε πάντα στην τσάντα σου ένα υγιεινό snack. Τις μέρες που είσαι έξω όλη μέρα, το «σωστό» snack δεν εμφανίζεται συχνά μπροστά σου. Αντί να ενδώσεις σε μια τυρόπιτα (σημείωση: μπορεί το σουσαμένιο κουλούρι να ακούγεται υγιεινό αλλά ισοδυναμεί με 3-4 φέτες ψωμί!), προτίμησε το snack από την τσάντα.

✔ Παραδείγματα: Σακουλάκι με ωμά αμύγδαλα + 1 κομματάκι μαύρη σοκολάτα + αποξηραμένα κράνα ή σακουλάκι με 1 χούφτα ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων ή 1-2 φρούτα.

Προγραμμάτισε τη γυμναστική και το ωράριο ύπνου σου

Η διατροφή είναι πολύ σημαντική αλλά εξίσου σημαντική είναι η τακτική φυσική άσκηση και ο επαρκής ύπνος.

✔ Προγραμμάτισε ποιες μέρες θα ασκηθείς και διάλεξε κάτι που σου αρέσει, π.χ. μάθημα στο γυμναστήριο ή τρέξιμο στη παραλία με μια φίλη. Ο προγραμματισμός αυξάνει τις πιθανότητες να ασκηθείς.

✔ Προσπάθησε να κοιμάσαι το λιγότερο 7 ώρες ημερησίως. Έρευνες δείχνουν ότι εκείνοι που κοιμούνται επαρκώς, τρέφονται καλύτερα, έχουν καλύτερη αυτοσυγκράτηση σ’ ένα γλυκό και φτάνουν τους στόχους τους ευκολότερα.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε να δεις το φως στο τούνελ. Τίποτα δεν είναι αδύνατον – οπλίσου με οργάνωση, υπομονή και επιμονή και δε θα βγεις χαμένη.

Πηγή: babyonline.gr