Την Τρίτη η παρουσίαση του βιβλίου «Ψηφιακά Μέσα και Πολιτισμός: Από το αρχείο στην Ψηφιακή Αφήγηση»

Την προσεχή Τρίτη 28 Μαΐου στις 7:30 μ.μ., στην Αίθουσα «Θ. Μάρκελλος» (Γαριβάλδη 6 – Τρίκαλα), θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου «Ψηφιακά Μέσα και Πολιτισμός: Από το αρχείο στην Ψηφιακή Αφήγηση», το οποίο επιμελήθηκαν ο Αλέξανδρος Γ. Καπανιάρης, διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, και ο Μανόλης Γ. Βαρβούνης, καθηγητής Λαογραφίας του Δημοκριτείου Παν/μίου Θράκης και προλογίζει ο Θαρρενός Μπράτιτσης, καθηγητής της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Το βιβλίο έχει εκδοθεί προσφάτως από τον Εκδ. Οίκο Κ. & Μ. Σταμούλη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο κ. Θεόδωρος Νημάς, φιλόλογος – δρ ιστορίας της Εκπαιδεύσεως – πρώην σχολικός σύμβουλος φιλολόγων, η κ. Γεωργία Καραγιάννη, σύμβουλος αγγλικής γλώσσας και η κ. Φανή Σμιξιώτη, καθηγήτρια πληροφορικής – διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων. Θα επακολουθήσει συζήτηση.

Η παρουσίαση διοργανώνεται από τον Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων σε συνεργασία με την Διεύθυνση Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Τρικκαίων.

Ο υπό παρουσίαση συλλογικός τόμος «Ψηφιακά Μέσα και Πολιτισμός: Από το αρχείο στην Ψηφιακή Αφήγηση» αποτελεί προϊόν ερευνητικού εγχειρήματος σε σχέση με τις πρακτικές χρήσης ψηφιακών μέσων, για τη δημιουργική χρήση ψηφιοποιημένων αρχειακών τεκμηρίων και όχι μόνο. Τα ψηφιακά μέσα έχουν επιδράσει στον πολιτισμό μας και τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο γύρω μας, από τον τρόπο που καταγράφουμε και αποθηκεύουμε τις εμπειρίες μας μέχρι τον τρόπο που επικοινωνούμε και μοιραζόμαστε ιστορίες.

Οι εργασίες του εν λόγω συλλογικού τόμου βασίστηκαν σε δυο σημαντικά ερευνητικά προγράμματα όπου αξιοποιήθηκαν τεχνικές και εργαλεία ψηφιακής αφήγησης. Το πρώτο μεικτό πρόγραμμα (εξ αποστάσεως και διά ζώσης) είχε τίτλο «Πηλιορείτες εν Αιγύπτω: Αρχειακή Εθνογραφία με την οπτική των Νέων Τεχνολογιών & του Διαδικτύου» και το δεύτερο μεικτό πρόγραμμα είχε τίτλο «Αρχειακή Εθνογραφία σε αρχεία Τοπικής Ιστορίας με τη χρήση ψηφιακών μέσων» τα οποία και υλοποιήθηκαν από την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας, Τμήμα του Πολιτιστικού Φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη Διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος» της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 και το Χειμερινό εξάμηνο του 2019-20. Και τα δύο προγράμματα πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία και την εποπτεία του Εργαστηρίου Λαογραφίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και άλλων επιστημονικών φορέων, όπως το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας.

Το πρώτο (εισαγωγικό) κεφάλαιο του συλλογικού τόμου έχει τίτλο Ψηφιακά Μέσα και Πολιτισμός: εισαγωγικές παρατηρήσεις και είναι των Αλέξανδρου Γ. Καπανιάρη και Μανόλη Γ. Βαρβούνη.

Συνολικά ο τόμος περιλαμβάνει δέκα (10) μελέτες και για κάθε μία υπάρχει ένας γραμμωτός κώδικας (QRCode) με μία σχετική ψηφιακή αφήγηση.