Την Πέμπτη στο Επιμελητήριο η διάλεξη του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. για την σημασία της άσκησης στη ζωή μας με ομιλητή τον καθηγητή Δημ. Σούλα

Αύριο Πέμπτη 23 Μαΐου και ώρα 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Τρικάλων, θα πραγματοποιηθεί η 137η διάλεξή που διοργανώνει ο Φιλολογικός, Ιστορικός, Λογοτεχνικός Σύνδεσμος (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων με ομιλητή τoν κ. Δημήτριο Σούλα, τ. καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αντιπρόεδρο του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. και θέμα: ««Η σημασία της Συστηματικής Άσκησης στη ζωή του Σύγχρονου Ανθρώπου».

Η τεχνολογική επανάσταση έχει οδηγήσει τον σύγχρονο άνθρωπο σ’ έναν επικίνδυνο “κινητικό παροπλισμό”, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη μελλοντική του σωματική και ψυχοπνευματική ισορροπία. Αυτός ο επερχόμενος βιολογικός μαρασμός του ανθρώπου καθιστά αναγκαία την συστηματική άσκηση για την διατήρηση της υγείας του.

 Στην ομιλία του ο κ. Δ. Σούλας θα προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις σε ορισμένα βασικά ερωτήματα όπως: 1) Γιατί πρέπει να αθλούμαστε. 2) Πώς πρέπει να αθλούμαστε. 3) Ποιες προσαρμογές συμβαίνουν στον οργανισμό μας όταν αθλούμαστε και τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν δεν αθλούμαστε, καθώς και σε μια σειρά άλλων ερωτημάτων που σχετίζονται με τις αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό μας με την εξέλιξη της ηλικίας, των διαφορών μεταξύ των ανδρών και των γυναικών και άλλων.

Βιογραφικό του Ομιλητή. Ο Δημήτριος Σούλας γεννήθηκε στα Τρίκαλα και αποφοίτησε από το Α΄ Γυμνάσιο Αρρένων Τρικάλων. Το 1971 έλαβε το πτυχίο από την Γυμναστική Ακαδημία Αθηνών (Ε.Α.Σ.Α.) και από το 1973 έως το 1975 μετεκπαιδεύτηκε στο Ανώτατο Ινστιτούτο Φυσικής Αγωγής και Σπορ (I.N.E.F.S.) του Βουκουρεστίου με αντικείμενο την προπονητική των δρόμων. Από το 1975 έως το 1994 υπηρέτησε ως καθηγητής φυσικής αγωγής σε διάφορα σχολεία της Β/θμιας Εκπαιδεύσεως Τρικάλων.

Το 1993 εκπόνησε Διδακτορική Διατριβή με θέμα: «Συμβολή στην τελειοποίηση της μεθοδολογίας της προπόνησης των αθλητών υψηλών επιδόσεων στους δρόμους της ημιαντοχής, αντοχής και του μαραθωνίου». Για την συλλογή των απαραίτητων ερευνητικών στοιχείων της διατριβής του, αφού παρακολούθησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ της Νοτίου Κορέας το 1988, επισκέφθηκε για μεγάλα χρονικά διαστήματα τα ολυμπιακά αθλητικά κέντρα της Αιθιοπίας, Κένυας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας, Αγγλίας, Βόρειας Ιρλανδίας, Σκωτίας και Φιλανδίας.

Από το 1996 και εξής εντάχθηκε ως μέλος ΔΕΠ (Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό) στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εκλέχθηκε κατά σειράν Λέκτορας (1996), Επίκουρος Καθηγητής (2000), Αναπληρωτής Καθηγητής (2006) και (Τακτικός) Καθηγητής (2011). Στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων από το 1994 μέχρι σήμερα διδάσκει τα μαθήματα της Θεωρίας της Προπόνησης, της Προπονητικής των Δρόμων Ημιαντοχής – Αντοχής και το μάθημα της Αντοχής στον Μαζικό Αθλητισμό.

Από το 2001 μέχρι και το 2016 δίδαξε στο ΤΕΦΑΑ της Μαδρίτης (Facultad de Ciencias de la Actividad Fisica y del Deporte) τα μαθήματα της Θεωρίας της Προπόνησης και ειδικά θέματα σχετικά με την προπόνηση των δρόμων ημιαντοχής – αντοχής.

Έχει δημοσιεύσει πάρα πολλά άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, έδωσε πολλές διαλέξεις και έλαβε μέρος με ανακοινώσεις του σε συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ συνέγραψε με άλλους συγγραφείς 7 βιβλία σχετικά με τον κλασικό αθλητισμό.

Από το 1963 έως το 1975 υπήρξε αθλητής του Γ. Σ. Τρικάλων και της Εθνικής Εφήβων στους δρόμους ημιαντοχής – αντοχής.

Παρακολούθησε 5 Ολυμπιακούς Αγώνες: Σεούλ 1988, Ατλάντα 1996, Σίδνεϋ 2000, Αθήνα 2004 και Πεκίνο το 2008.

Για πολλά χρόνια ήταν επιστημονικός συνεργάτης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Στίβου (ΣΕΓΑΣ) και ομοσπονδιακός προπονητής των δρόμων ημιαντοχής – αντοχής και του Γυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων.

Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης παρουσίας του ως προπονητής (από το 1975 μέχρι σήμερα) ανέδειξε πολλούς αθλητές υψηλού επιπέδου σε πανελλήνιο, βαλκανικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.