Τι να παραγγείλω στο παιδί μου όταν πάμε στην ταβέρνα; (Μωρό-Νήπιο-Μεγαλύτερο παιδί)

Όχι μόνο στις διακοπές αλλά και τα ζεστά βράδια που βγαίνουμε έξω για φαγητό, τα παιδιά μπορεί να μας ακολουθούν. Τι να επιλέξουμε από τον κατάλογο της ταβέρνας για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο ότι τα παιδιά θα φάνε κάτι υγιεινό και θρεπτικό;

Τι να παραγγείλω στο…

Μωρό

Εναλλακτικά: Αν θέλουμε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο φέρνουμε μαζί μας μπισκότα, παξιμάδια, ρυζογκοφρέτες, κράκερ, φρούτα, μπάρες δημητριακών ή το αγαπημένο σνακ του παιδιού μας.

Νήπιο

Αποφύγετε τα τρόφιμα με κιμά έξω στις ταβέρνες μιας και δεν γνωρίζετε την ακριβή προέλευσή τους και το πότε μαγειρεύτηκαν.
Σίγουρα δεν θα πρέπει να λείπουν τα ψητά ψάρια τα όποια προσφέρουν φώσφορο, που είναι σημαντικός για λαμπερά μάτια. Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο τα ψάρια είναι απαραίτητα στη διατροφή ενός παιδιού, εφόσον η διατροφή του είναι ισορροπημένη και ποικίλη και προσλαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από άλλες τροφές, είναι η περιεκτικότητά τους σε ω-3 λιπαρά οξέα, που είναι χρήσιμα για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Επιπρόσθετα, βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη των νευρώνων και των νευρικών απολήξεων του οργανισμού, ενώ η μειωμένη πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων σε μικρές ηλικίες έχει σχετιστεί με την εμφάνιση μαθησιακών δυσκολιών.

Μεγαλύτερο παιδί;
Η πρόκληση με τα μεγαλύτερα παιδιά είναι να τα πείσουμε να παραγγείλουν κάτι πιο υγιεινό απ” το κρέας και τα ζυμαρικά που λατρεύουν! Ένας πιθανός τρόπος για να το καταφέρουμε είναι να παραγγέλνουμε ποικιλία υγιεινών μεζέδων (χταποδάκι στα κάρβουνα, καλαμάρι γεμιστό, ψάρι τηγανιτό, βραστές σαλάτες, ντάκο με παξιμάδι και τομάτα, φέτα ψητή, πίτες ή κάποια τοπική σπεσιαλιτέ) ώστε να παρακινηθούν να δοκιμάσουν από πολλά πιάτα.

Ποια είναι τα 3-4 φαγητά ταβέρνας που θα συστήναμε σε παιδιά προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας και για ποιο λόγο;

Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
grigorakis@logodiatrofis.gr-logodiatrofis.gr

πηγή : http://babyradio.gr/