Τι λέει ο καθηγητής Ευθ. Λέκκας για το χθεσινό σεισμό κοντά στον Τύρναβο

Ως μία φυσιολογική ακολουθία που εξελίσσεται μετά το σεισμό του Μαρτίου του 2021, χαρακτηρίζει τη νέα χθεσινή δόνηση των 3,8 Ρίχτερ στην περιοχή του Τυρνάβου που “κούνησε” και τη Θεσσαλία αργά χθες το πρωί, ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας μιλώντας στην «Ελευθερία» εμφανίζεται καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι «πρόκειται για μία από τις αναμενόμενες σποραδικές σεισμικές ακολουθίες, στη σεισμογόνο περιοχή» και αποκλείει το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί μεγάλος σεισμός.

Συγκεκριμένα δηλώνει: «Μετά από μεγάλοι σεισμούς είναι αναμενόμενη η συνέχεια σεισμικών δονήσεων για πολύ καιρό ακόμη. Η συχνότητα της εμφάνισής τους και το χρονικό διάστημα που θα συνεχιστούν εξαρτάται από πολλούς παράγονες, αλλά σίγουρα η έντασή τους, και γενικά η σεισμική δραστηριότητα, τείνει μειούμενη.

Μετά τη χθεσινή δόνηση αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες, αλλά δεν τις θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικές… Το όριο της έντασής τους, δεν θα ανέλθει πάνω από 4 Ρίχτερ. Άλλωστε έχει «εκτονωθεί» η περιοχή και δεν αναμένεται άλλος νέος μεγάλος σεισμός».

Ο κ. Λέκκας εξηγεί δε, ότι «αυτές οι σεισμικές δονήσεις στη γνωστή σεισμογόνο περιοχή, προκαλούνται διότι αποκαθίσταται τελείως η ισορροπία των ρηξιτέμαχων πετρωμάτων» και ως εκ τούτου εκτιμάται πως διανύεται ένα διάστημα στο οποίο «κλείνουν» οι σεισμικές ακολουθίες.