TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Διατροφή

Τι καφέ πίνετε στη δουλειά σας; Μπορεί να επηρεάζει τη χοληστερίνη σας

Μαΐ 19, 2025
in Διατροφή
Τι καφέ πίνετε στη δουλειά σας; Μπορεί να επηρεάζει τη χοληστερίνη σας
Share on FacebookShare on Twitter

Αναλόγως με το είδος του καφέ, αλλάζει η συγκέντρωση δύο ουσιών στον καφέ, που αυξάνουν την χοληστερόλη στο αίμα.

Οι συσκευές παρασκευής καφέ που οι περισσότεροι έχουν στη δουλειά τους μπορεί να βλάπτουν σοβαρά τη χοληστερόλη τους, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Σουηδία. Και αυτό διότι παράγουν τον καφέ με  τρόπο που αυξάνει την περιεκτικότητά του σε ορισμένες επιβλαβείς ουσίες.

Οι εν λόγω ουσίες είναι η καφεστόλη και η καβεόλη (kahweol), δύο διτερπένια που εξάγονται από τους κόκκους του καφέ. Οι ουσίες αυτές σχετίζονται με αύξηση στα επίπεδα της κακής (LDL) χοληστερόλης στο αίμα.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλας πήραν δείγματα από 14 συσκευές καφέ σε ισάριθμους χώρους εργασίας. Για την παραγωγή του καφέ χρησιμοποιούσαν πέντε διαφορετικές μάρκες του ροφήματος.

 

Όπως διαπίστωσαν, αναλόγως με το είδος του καφέ που παρήγαγαν οι συσκευές, άλλαξε και η συγκέντρωση των δύο ουσιών. Ειδικότερα, ήταν μέγιστη στις συσκευές που λειτουργούσαν χωρίς φίλτρο (π.χ. εσπρέσο), καθώς και στον καφέ που παράγεται σε πρέσα ή φλιτζάνι με καυτό νερό.

 

Κοινό χαρακτηριστικό με αυτές τις μεθόδους είναι ότι η σκόνη ή οι κόκκοι του καφέ εκτίθενται στο καυτό νερό και πίνουμε απ’ ευθείας το παραγόμενο διάλυμα.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το φιλτράρισμα του καφέ είναι σημαντικό για την προστασία μας από την καφεστόλη και την καβεόλη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. David Iggman, από το Κέντρο Κλινικής Έρευνας Dalarna του πανεπιστημίου.

 

 

Όπως εξήγησε, οι συγκεντρώσεις των δύο ουσιών δεν ήταν ίδιες σε όλες τις συσκευές που εξέτασαν. Στις περισσότερες όμως βρίσκονταν σε επίπεδα αρκετά για να επηρεαστεί η LDL χοληστερόλη των εργαζομένων που τα κατανάλωναν. Κατ’ επέκτασιν βρίσκονταν σε επίπεδα ικανά να επηρεάσουν τον μελλοντικό καρδιαγγειακό κίνδυνο, πρόσθεσε ο Dr. Iggman.

Ποιος είναι ο καλύτερος καφές

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases. Όπως γράφουν οι ερευνητές, η κατανάλωση μη φιλτραρισμένου καφέ στον χώρο εργασίας μπορεί να αποτελεί έναν άγνωστο έως τώρα παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου.

«Για όσους πίνουν καθημερινά πολύ καφέ στη δουλειά τους, είναι σαφές ότι καλύτερος είναι ο φιλτραρισμένος καφές», σημειώνουν στο άρθρο τους. Και αυτό διότι το φίλτρο περιορίζει στο ελάχιστο τις συγκεντρώσεις των επιβλαβών ουσιών.

Η χοληστερόλη είναι μία ουσία που εκ φύσεως παράγει το ήπαρ. Επιτελεί σημαντικές λειτουργίες στον οργανισμό. Μεταξύ άλλων συμμετέχει στην ορμονική παραγωγή και στη σύνθεση της βιταμίνης D.

Αν και σε ποσοστό περίπου 80% παράγεται από τον οργανισμό μας, το υπόλοιπο 20% καθορίζεται από τη διατροφή μας. Τα πλούσια σε κορεσμένα ή/και σε τρανς λιπαρά τρόφιμα αυξάνουν την LDL χοληστερόλη. Είναι το είδος που συσσωρεύεται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, προκαλώντας τους στενώσεις. Με αυτό τον τρόπο αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΠΗΓΗ: Iatropedia.gr

πηγή:https://www.giatros-in.gr/201920ti-kafe-pinete-sti-douleia-sas-borei-na-epireazei-ti-cholisterini-sas/

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Οι 13 καλύτερες τροφές για να ρίξετε το ουρικό οξύ
Διατροφή

Οι 13 καλύτερες τροφές για να ρίξετε το ουρικό οξύ

Μαΐ 18, 2025
Τι ρόλο παίζει η μπανάνα στα προβλήματα με τη χολή
Διατροφή

Τι ρόλο παίζει η μπανάνα στα προβλήματα με τη χολή

Μαΐ 17, 2025
Διατροφή στη διάρροια – Πλήρης οδηγός
Διατροφή

Διατροφή στη διάρροια – Πλήρης οδηγός

Μαΐ 16, 2025
Βλάβες στα αγγεία του εγκεφάλου λόγω αλκοόλ – Τι έδειξε νέα έρευνα
Διατροφή

Βλάβες στα αγγεία του εγκεφάλου λόγω αλκοόλ – Τι έδειξε νέα έρευνα

Μαΐ 15, 2025
Αντίο μπανάνα: Οι 13 τροφές με περισσότερο κάλιο για υγιή καρδιά και όχι μόνο
Διατροφή

Ποιες σωματικές και ψυχικές παθήσεις προκαλεί η έλλειψη χολίνης – Πού υπάρχει η απαραίτητη ουσία

Μαΐ 14, 2025
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Αυτές είναι οι 33 τροφές που μειώνουν αποτελεσματικά τον πόνο
Διατροφή

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Αυτές είναι οι 33 τροφές που μειώνουν αποτελεσματικά τον πόνο

Μαΐ 13, 2025

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd