Οι επιστήμονες κατάφεραν να ενεργοποιήσουν νευρικές ενώσεις στο δέρμα ενός ακρωτηριασμένου χεριού, οι οποίες εγείρουν τις θερμικές αισθήσεις, όπως είναι το κρύο και το ζεστό
Το μέλος φάντασμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά μυστήρια: Πώς μπορεί κάποιος να νιώθει ένα χέρι που έχει ακρωτηριαστεί εδώ και καιρό;
Οι επιστήμονες κατάφεραν να ενεργοποιήσουν νευρικές ενώσεις στο δέρμα ενός ακρωτηριασμένου χεριού, οι οποίες εγείρουν τις θερμικές αισθήσεις, όπως είναι το κρύο και το ζεστό.
Προσαρμόζοντας το υπάρχον προσθετικό χέρι και την υποδοχή (του προσθετικού χεριού) ενός ασθενούς με αισθητήρες και «θερμόδους» ή μικρές συσκευές που μπορούν να αλλάζουν τη θερμοκρασία, τοποθετημένες σε αυτές τις νευρικές ενώσεις-κλειδιά, επέτρεψε σε αυτόν να διακρίνει το ζεστό από το κρύο –όχι επειδή του το επέτρεπε το προσθετικό του, αλλά επειδή το μέλος φαντασμά του μπόρεσε να το ανιχνεύσει.
«Σε μια προηγούμενη μελέτη, δείξαμε την ύπαρξη αυτών των σημείων στην πλειονότητα των ακρωτηριασμένων ασθενών που περιθάλψαμε», λέει ο Solaiman Shokur από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Λωζάνη.
Ο συμμετέχων στη μελέτη Fabrizio Fidati ήταν σε θέση να διακρίνει τη θερμοκρασία ενός μπουκαλιού που έπιανε με το τροποποιημένο προσθετικό του 100% σωστά, ενώ χωρίς αυτό μπορούσε να το διακρίνει μόλις στο 1/3 σωστά.
«Η ζεστασιά είναι η πιο όμορφη αίσθηση που υπάρχει», δήλωσε ο Fidati στο Shokur. «Είναι μια ενδιαφέρουσα τεχνολογία που θα εξυπηρετούσε τη βελτίωση της προσθετικής πολύ. Η ενσωμάτωση αυτών των αισθήσεων, ζεστό και κρύο, κατά τη γνώμη μου, χρειάζεται για να βελτιώσουμε τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με τους άλλους ανθρώπους».
Μια άλλη ασθενής, η Francesca Rossi, περιέγραψε την αίσθηση ως «όμορφη», προσθέτοντας ότι το μέλος φάντασμα της «δεν αισθάνεται πια σαν φάντασμα».
Με πληροφορίες από Good News Network