Πώς τα αυτόνομα δίκτυα 5G διευκολύνουν την καθημερινή μας ζωή, η οποία εξαρτάται από το διαδίκτυο σε μεγάλο βαθμό;
Οι δύο μεγάλες κατηγορίες δικτύων 5G είναι το μη αυτόνομο (Non standalone – NSA) και το αυτόνομο (Standalone – SA) δίκτυο 5G. Σε αντίθεση με τα δίκτυα 5G Non – Standalone, το 5G SA βασίζεται αποκλειστικά σε αρχιτεκτονική 5G Core (αυτόνομο πυρήνα) και 5G Radio, cloud – native τεχνολογίες και επιτρέπει στους παρόχους υπηρεσιών να αναβαθμίζουν, να δημιουργούν και να αναπτύσσουν νέες υπηρεσίες μέσα σε λίγες ώρες αντί για ημέρες ή εβδομάδες, χωρίς να επηρεάζονται οι ενεργές υπηρεσίες.
Πρακτικά, αν σε ένα συγκεκριμένο σημείο σε μία πόλη, η κίνηση δεδομένων είναι υψηλή, γιατί οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας «κατεβάζουν» μαζικά δεδομένα, ένα αυτόνομο δίκτυο 5ης γενιάς μπορεί να το αναγνωρίσει και να προσαρμόσει αυτόματα την απόδοσή του, χωρίς ανθρώπινο χέρι, προκειμένου να εξυπηρετήσει καλύτερα τους χρήστες την ώρα αιχμής.
Το ίδιο μπορεί να κάνει και αν προκύψει κάποιο πρόβλημα κατά τη λειτουργία του, δηλαδή το δίκτυο 5G SA μπορεί να διορθώσει αυτόματα το σφάλμα και να διατηρήσει τη σύνδεση σταθερή. Ακόμα και σε περιπτώσεις κυβερνοεπιθέσεων από χάκερς, τα αυτόνομα δίκτυα έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται σε απειλές σε πραγματικό χρόνο για να προστατεύουν προσωπικά δεδομένα και ιδιωτικότητα.
Οι καταναλωτές θα απολαμβάνουμε σταθερότερη και μεγαλύτερη ταχύτητα download και upload, είτε βρισκόμαστε εντός είτε εκτός σπιτιού, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη χρήση πολλαπλών συσκευών ή υπηρεσιών που απαιτούν γρήγορες συνδέσεις, όπως το streaming ή τα διαδικτυακά παιχνίδια και ταυτόχρονα καλύτερη διαχείριση της μπαταρίας στις κινητές μας συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο, άρα και εξοικονόμηση ενέργειας.
Η τεχνολογία των αυτόνομων δικτύων 5G ανοίγει το δρόμο για νέες εφαρμογές, όπως τα αυτόνομα οχήματα (αυτοκίνητα που κινούνται χωρίς οδηγό) και οι «έξυπνες» πόλεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ανάγκες για σύνδεση είναι πολύ υψηλές και απαιτείται πολύ γρήγορη ανταπόκριση, που μόνο το αυτόνομο 5G μπορεί να προσφέρει.
Προς το παρόν, στην αγορά κυριαρχούν τα μη αυτόνομα δίκτυα 5G (NSA) αλλά οι συνθήκες πλέον ωριμάζουν για τη μετάβαση σε αυτόνομη αρχιτεκτονική 5G (SA).
Παράλληλα, οι αγορές του εξωτερικού, όπως η Ινδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νοτιοανατολική Ασία είναι πρωτοπόροι στην υιοθέτηση του 5G SA, η Ευρώπη παρότι έχει καθυστερήσει, ωστόσο, έχει τον μεγαλύτερο αριθμό παρόχων που σχεδιάζουν να λανσάρουν στην αγορά τα αυτόνομα δίκτυα.