Τι είναι σημαντικό στη διαπαιδαγώγηση ενός νηπίου 14 μηνών

Στους 14 μήνες το νήπιό σας έχει κάνει άλματα σε βασικά σημεία και τομείς της ανάπτυξης, επισημαίνει ο Στέλιος Μαντούδης αναπτυξιακός εργοθεραπευτής. Όλοι οι τομείς παρουσιάζουν μια εξέλιξη που το βοηθούν να συνεργάζεται συνεχώς και καλύτερα.

Το 14 μηνών νήπιο και οι άλλοι άνθρωποι

Γνωρίζουμε ότι τα βρέφη χαρακτηρίζονται από την εγωκεντρική φάση που τα δυσκολεύει να συνεργάζονται πάντα και να μοιράζονται. Ωστόσο, στους 14 μήνες το παιδί χαίρεται τη συντροφιά των άλλων. Ενθαρρύνετέ το να παίζει μόνο του ή με ενήλικες. Συχνά, δέχεται την έννοια του «μοιράζομαι», χωρίς όμως πάντα να έχει αυτή τη συγκαταβατική διάθεση.

Διδάξτε του την ευγένεια και την καλοσύνη

Τώρα είναι η καταλληλότερη περίοδος για να του μάθετε να είναι ευγενικό και να κάνει «ευχαριστώ» κάθε φορά που δέχεται κάτι, όπως ένα δώρο, συμβουλεύει ο κος Μαντούδης.

Αρχίστε να διδάσκετε την καλοσύνη ξεκινώντας από τα χνουδωτά λούτρινα ζωάκια και τις κούκλες. Δείξτε του πως να τα μεταχειρίζεται καλύτερα. Κάθε φορά που παίζει με ένα ζωάκι δείξτε του πως να το χαϊδεύει και να το κάνει «καλό-καλό».

Διδάξτε του τη φροντίδα προς τα ζώα ή τα φυτά

Εξηγήστε του πως φροντίζουμε ένα φυτό, δώστε του να ρίξει λίγο νεράκι και να βιώσει ότι συμμετέχει σε κάτι καλό. Πείτε του ότι το νεράκι βοηθά το φυτό θα μεγαλώνει. Αν έχετε ζωάκι μέσα στο σπίτι μιλήστε του, δείξτε του πως και πόσο συχνά χρειάζεται να το φροντίζουμε. Τα νήπια μετά τους 14 μήνες μπορούν να αρχίσουν να μαθαίνουν για τη φροντίδα ενός μικρού ζώου, αλλά δεν είναι σε θέση να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη.

Διδάξτε του την αυτοφροντίδα

Δώστε του το κουτάλι να προσπαθήσει να φάει μια μικρή κρέμα μόνο του, το πιρούνι να τσιμπήσει κομμάτια φαγητού πάντα με τη δική σας επίβλεψη. Βάλτε το μπροστά στον καθρέπτη να κάνει τα μαλλιά του και να δει τον εαυτό του. Είναι σε θέση να γνωρίζει τον εαυτό του ως ξεχωριστή οντότητα, δώστε του τη δυνατότητα να τον περιποιηθεί.

Διδάξτε του τη λογική

Από νωρίς μιλάμε στο νήπιο και του εξηγούμε τον κόσμο που μας περιβάλλει. Μολονότι δεν μπορεί να επεξεργαστεί όλη την πληροφορία και να καταλήγει σε συμπεράσματα, μιλήστε του για τη λογική εξηγώντας διάφορα πράγματα. Αν διασχίζετε το δρόμο, εξηγήστε του γιατί σταματούν τα αυτοκίνητα στα φανάρια, δείξτε του το κόκκινο φως πείτε του στοπ.

Ανακαλύπτοντας τους κανόνες θα μάθει και τη λογική σκέψη. Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να αρχίσει να μαθαίνει, αρκεί να του μιλάτε και να του εξηγείτε.

Η γνώμη του ειδικού

Το νήπιο 14 μηνών είναι σε μια κατάλληλη ηλικία να αρχίσει να μαθαίνει. Μαθαίνω σημαίνει μεγαλώνω, υιοθετώ συμπεριφορές και συνήθειες μεγαλύτερου παιδιού, ωριμάζω και γίνομαι ακόμα καλύτερος. Να θυμάστε ότι ποτέ δεν είναι νωρίς για να διδάξετε κάτι στο παιδί σας. Πάντα υπάρχει χώρος να καταλάβει τι του λέτε.

Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής Επιστημονικά Υπεύθυνος των Αναπτυξιακών Κέντρων
πηγή :https://babyradio.gr/ti-einai-simantiko-sti-diapaidagogisi-enos-nipioy-14-minon/