Τι είναι η αλισίβα και πώς τη φτιάχνουμε

Τι είναι η αλισίβα και πώς τη φτιάχνουμε..

Τη συναντάμε σε παλιές, παραδοσιακές συνταγές. Τι είναι η αλισίβα, γιατί τη χρησιμοποιούσαν και πώς τη φτιάχνουμε;

Αρκετές παλιές συνταγές απ’ το τεφτέρι της γιαγιάς, όπως οι λαμιώτικοι κουραμπιέδες και οι κουραμπιέδες με κονιάκ, τα σμυρναίικα κουλουράκια, τα ισλί, αλλά και κάποιες πολύ παραδοσιακές εκδοχές της σμυρναίικης Βασιλόπιτας, ζητούν αλισίβα, κατασταλαχτή ή αλουσιά.

Η αλισίβα ή αλλιώς σταχτόνερο είναι το διάλυμα που προέρχεται από το βράσιμο του νερού με στάχτη από καμένα, καθαρά ξύλα. Ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στα παλιότερα χρόνια και χρησιμοποιούνταν στο πλύσιμο των ρούχων, στο λούσιμο των μαλλιών, αλλά και στο μαγείρεμα.

Πώς μπορούμε να φτιάξουμε αλισίβα

Υλικά για 1 φλιτζάνι αλισίβα

3 φλιτζάνια νερό
2 κουταλιές της σούπας καθαρή στάχτη (από ξύλα/ξυλόφουρνο κ.λπ.)

Τρόπος 2: Βάζετε τη στάχτη σε τουλουπάνι και τη βυθίζετε στην κατσαρόλα με το νερό. Βράζετε, αποσύρετε απ’ τη φωτιά, αφαιρείτε το τουλουπάνι και αφήνετε να κατασταλάξει το νερό μισή ώρα. Ξανασουρώνετε από καθαρό τουλουπάνι και χρησιμοποιείτε το φιλτραρισμένο μείγμα.

Αν φτιάξουμε περισσότερη αλισίβα από όση χρειαζόμαστε, την αποθηκεύουμε στο ψυγείο για επόμενο γλυκό, και πριν την ξαναχρησιμοποιήσουμε την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.