“Τη φτώχεια και τον φασισμό θα πολεμάμε πάντα”

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Τρικάλων για τη συμπλήρωση 78 χρόνων από την Απελευθέρωση των Τρικάλων από του Ναζί

 

18 Οκτωβρίου 1944 τα Τρίκαλα ξυπνάνε ελεύθερα.

Το αντιστασιακό κίνημα, με αρχηγούς τον Σαράφη και τον Άρη και πρωτοπόρο τον ρόλο του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, είχε καταφέρει να βάλει ένα τέλος στη ναζιστική κατοχή. Εβδομήντα οκτώ χρόνια μετά, τα Τρίκαλα τιμούν την Ιστορία τους, τιμούν την απελευθέρωσή τους από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους.

Θυμόμαστε και τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών και των αγωνιστριών της Αντίστασης. Όσων πάλεψαν, πολέμησαν και θυσιάστηκαν για τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας, της ειρήνης, της δημοκρατίας.

Δεν ξεχνάμε τη θηριωδία των ναζιστικών εγκλημάτων, αλλά και την αντιφασιστική νίκη των λαών, μία νίκη που κόστισε τη ζωή και το αίμα εκατομμυρίων ανθρώπων. Η μνήμη είναι το όπλο μας ενάντια στους νοσταλγούς του φασισμού και του ναζισμού που δεν χάνουν ευκαιρία να θυμίζουν ότι το αυγό του φιδιού δεν εξαφανίστηκε με την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

Η αντιφασιστική πάλη είναι σήμερα και πάντα επιτακτική ανάγκη. Είναι καθήκον και προτεραιότητα κάθε δημοκρατικού πολίτη. Αντιστεκόμαστε στα ορφανά των ναζί που προσπαθούν να μολύνουν με το δηλητήριο τους τις γειτονιές μας. Ενάντια στους νοσταλγούς του φασισμού, ενάντια στη λογική των «ίσων αποστάσεων, στην ψευδεπίγραφη θεωρία των «δύο άκρων» που δίνει άλλοθι στους εγκληματίες, ενάντια σε όσους διολισθαίνουν σε ακροδεξιά ρητορεία.

Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό είναι αγώνας καθημερινός και διαρκής. Στην πόλη μας, στις γειτονιές μας, στους χώρους εργασίας, στα σχολεία, παντού, αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις, έναν κόσμο αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης ενάντια στο μίσος και το σκοτάδι.

Τέλος απαιτούμε να αποκτήσει και ο εορτασμός της σημερινής απελευθέρωσης τη θέση που του αξίζει στην σύγχρονη ιστορία της χώρας.

 

ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΘΑ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΠΑΝΤΑ!

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ