Θωμάς Τζιωρτζιώτης: Χαίρομαι που ζω στα Τρίκαλα, μία πόλη όπου πολλοί Έλληνες θα ήθελαν να ζουν

Κάθε του ανάρτηση στο fb γίνεται viral. Τα like που συγκεντρώνει κάθε δημοσίευσή του έχει χιλιάδες like και εκατοντάδες σχόλια. Παρεμβατικός, με χιούμορ και φρέσκες ιδέες δεν διστάζει να αυτοσαρκάζεται και να καταγράφει τα κακώς κείμενα της τοπικής κοινωνίας. Κάπως έτσι θα περιέγραφε κάποιος τον Θωμά Τζιωρτζιώτη. Έναν νέο άνθρωπο με ιδιαίτερες ευαισθησίες κι αγάπη για τον συνάνθρωπο που δεν διστάζει να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί. Άλλωστε το έχει αποδείξει εμπράκτως στο παρελθόν. Αυτός είναι κι ο λόγος που αποφάσισε να κατέλθει ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές στο πλευρό του Δημήτρη Παπαστεργίου. Η επιθυμία του για προσφορά και η ανάγκη του να συμμετάσχει σε κάθε προσπάθεια που θα κάνει τα Τρίκαλα να γίνουν μία καλύτερη πόλη για τους δημότες της.

Η συνέντευξη με τον Θωμά Τζιωρτζιώτη είναι από τις πλέον απολαυστικές κι ανατρεπτικές. Μία κουβέντα χαλαρή όπου μιλήσαμε για όλα σε πρόσωπο ενικό.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος… Το σκέφτηκες καλά;

-Η αλήθεια είναι πως το σκέφτηκα πάρα πολύ καλά, γιατί φοβόμουν ότι όλο αυτό μπορεί να με αγχώσει, να με αλλοιώσει, να με αλλάξει. Αλλά λίγο ο τρόπος του Δημήτρη, λίγο η επιθυμία μου να δω κάποια πράγματα που θα ήθελα στην πόλη μου με έκαναν να πάρω την απόφαση.

-Αν κρίνω από τον τρόπο που ανακοινώσατε την υποψηφιότητά σου με τον Δημήτρη Παπαστεργίου (μέσω μιας ιδιαίτερης ανάρτησης στο facebook) θα έλεγες ότι μοιράζεστε την ίδια τρέλα;

-Με τον Δημήτρη μας συνδέει η ίδια όρεξη, η ίδια διάθεση το να δείξουμε ότι υπάρχει κι ένας διαφορετικός τρόπος άσκησης πολιτικής χωρίς κόμπλεξ, χωρίς ξύλινες γλώσσες μα πάνω από όλα με μία προσέγγιση που να σέβεται τον οποιονδήποτε και με μία τρέλα που να σε ωθεί για το καλύτερο. Άλλωστε, υπάρχει ωραιότερος τρόπος για να πεις κάποια πράγματα που αφορούν τα πιο σημαντικά, απ΄το να μιλάς χωρίς να προσπαθείς να πείσεις τον συμπολίτη σου, χωρίς βαρύγδουπες εκφράσεις και χωρίς ταμπού;

-Και μιας και μιλάμε για facebook. Πως το καταφέρνεις αυτό βρε Θωμά; Κάθε σου ανάρτηση να έχει εκατοντάδες like!!! Για παράδειγμα η ανάρτηση της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς σου έφτασε σχεδόν τις 2.000.

-Έλα μου ντε. Ούτε κι εγώ το έχω καταλάβει. Όλο αυτό ξεκίνησε πριν 3,4 χρόνια σα διαφυγή από κάποια προβλήματα στη ζωή μου. Κι εκεί που για μένα το fb ήταν μία μορφή ψυχοθεραπείας για τους «φίλους» μου έγινε μία αιτία γέλιου. Γιατί ίσως αυτό είναι που μας λείπει περισσότερο στην καθημερινότητά μας. Δε θεωρώ ότι κάνω κάτι το ιδιαίτερο,  μεταξύ μας, αλλά πιστεύω ότι όταν είσαι αληθινός μόνο να κερδίσεις έχεις στη ζωή σου γενικά.

-Πιστεύεις ότι αυτό είναι ένα κριτήριο δημοτικότητας; Τα like μεταφράζονται σε ψήφους;

-Θεωρώ ότι είναι ένα κριτήριο αναγνωρισιμότητας. Εννοείται πως δεν είναι ψήφοι. Το like θα πατηθεί για 1002 λόγους. Η ψήφος θα δοθεί για πολύ λιγότερους. Άλλωστε, αυτό που λέω σε όλους είναι ότι εγώ δεν θέλω να βγω πρώτος σε ψήφους. Εγώ θέλω να με ψηφίσουν οι άνθρωποι που με εκτιμάνε και πιστεύουν σε μένα. Κι ας είναι πολύ λίγοι. Άλλωστε στις 27 Μαΐου εδώ θα είμαστε όλοι. Υπάρχουν πολύ σημαντικότερα πράγματα στη ζωή μας από τις εκλογές.

-Αν κατάλαβα πάντως καλά δεν σου αρέσουν τα τετριμμένα. Σου αρέσουν οι πρωτότυπες  ιδέες. Θεωρείς ότι ο Δήμος Τρικκαίων είναι ένας καινοτόμος Δήμος;

-Κατάλαβες πάρα πολύ καλά. Δεν είναι ότι δεν μου αρέσουν. Είναι ότι δεν είμαι εγώ. Ο Δήμος μας καινοτομεί. Ακόμη και σε πράγματα που ίσως δεν έχουν σημασία στην καθημερινότητα αλλά μας κάνουν τη ζωή μας λίγο πιο όμορφη. Για μένα καινοτομία είναι το να μην ακολουθείς την πεπατημένη από τα πιο μεγάλα μέχρι τα πιο ασήμαντα, κι αυτό συμβαίνει. Και σε αυτό θέλω να είμαι μέλος.

-Δικαίως η πόλη έχει «κατακτήσει» τη φήμη ως μίας από τις πλέον ιδιαίτερες στην Ελλάδα;

-Κάθε πόλη είναι όμορφη. Κάθε πόλη είναι ιδιαίτερη. Αυτό που κατάφεραν τα Τρίκαλα είναι να γίνουν πανελληνίως γνωστά για πράγματα που η κάθε πόλη θα μπορούσε να τα πετύχει. Και αυτό οφείλεται σε 5, 10 ανθρώπους που τα έβαλαν κάτω και είδαν το τι μπορούν να διεκδικήσουν και το τι μπορούν να καταφέρουν. Και κάπως έτσι φτάσαμε μία πόλη που πριν 10 χρόνια την ήξεραν πολύ λίγοι να έχει γίνει πρότυπο. Και δεν θεωρώ ότι υπάρχει Τρικαλινός-ή που να μη νιώθει περήφανος που όπου κι αν πάει σε όλη την Ελλάδα όταν αναφέρει την καταγωγή του και ακούσει από συνομιλητή του «Από τα Τρίκαλα ε; Τι κάνετε εσείς εκεί ρε παιδιά;». Μακάρι τα χρόνια που θα έρθουν να μας δώσουν περισσότερες ευκαιρίες για να το νιώθουμε αυτό.

-Εφόσον εκλεγείς τι είναι εκείνο που θα ήθελες να υλοποιηθεί;

-Εγώ από το δικό μου μετερίζι, αν μου δοθεί η δυνατότητα, θα ήθελα να προσπαθήσω σε κάποια κομμάτια λιγότερο προβεβλημένα αλλά για μένα πολύ σημαντικά. Όπως π.χ. τα αδέσποτα της πόλης μας. Να υπάρξει φροντίδα, να δούμε εάν μπορούν να δημιουργηθούν δομές για τη φιλοξενία τους. Για τη σίτισή τους. Να υπάρξει μέριμνα για τα ΑμΕΑ. Να υπάρχει παντού πρόσβαση. Να δημιουργηθούν οι συνθήκες να γίνουν τα Τρίκαλα μία πόλη πρότυπο και για άλλα. Πολύ πιο όμορφα πράγματα και ίσως λίγο πιο ουσιαστικά. Εγώ πάντως αυτό που θέλω  να πω είναι ότι με όλη μου την καρδιά θα προσπαθήσω. Κι όχι για την πόλη μου, ούτε για τους ψηφοφόρους, αλλά για να μπορώ να κοιμάμαι καλά. Να ξέρω ότι έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα. Και μακάρι με αυτόν τον τρόπο να μπορέσω να κάνω την πόλη λιγάκι πιο όμορφη.

-Σε έχουμε δει ακόμη κι ως απλός πολίτης να δραστηριοποιείσαι σε θέματα αλληλεγγύης και βοήθειας προς ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Είναι ένας τομέας που σε ενδιαφέρει ιδιαιτέρως να συνεισφέρεις μέσα από την ενασχόλησή σου στα δημοτικά πράγματα;

Αν έχεις τη δυνατότητα να βοηθήσεις έναν άνθρωπο, βάζοντας λίγο από τον χρόνο σου, λίγη κούραση, λίγο από το υστέρημά σου, δεν θα το κάνεις; Όλοι μας θα το κάναμε. Οπότε δεν θεωρώ ότι έχω προσφέρει. Θεωρώ ότι έχω κάνει το ελάχιστο. Κι όσον αφορά το κομμάτι της πρόνοιας στη δική μου λογική σίγουρα πρέπει να «προσεχθούν» οι άνθρωποι με μηδενικά εισοδήματα, σίγουρα πρέπει να δοθεί σημασία σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι ΡΟΜΑ αλλά για τους ανθρώπους που ανήκουν στην πρώην μεσαία τάξη και έχουν γίνει παρίες για τους οποίους η Πολιτεία σφυρίζει αδιάφορα. Εγώ θα ήθελα να δω κι αυτούς τους ανθρώπους να γίνουν δέκτες της προσοχής του Κράτους, του Δήμου,  με τρόπους όπως το κοινωνικό παντοπωλείο που είχε υπάρξει η χρηματοδότηση για τον Δήμο μας, η παροχή σε αυτούς τους ανθρώπους σε μηνιαία, ει δυνατόν βάση αναγκαίων αγαθών για κάθε νοικοκυριό κι ακόμη, ακόμη το να καθίσουν διάφοροι φορείς και να δούνε πως μπορούν αυτοί οι άνθρωποι και όχι μόνο να αξιοποιηθούν και  να νιώσουν ξανά χρήσιμοι. Οπότε θεωρώ ότι απαντώ και στο δεύτερο σκέλος. Μακάρι να μπορέσω να βοηθήσω. Από όποιον τομέα ή πόστο. Χωρίς τίτλους.

Κάπως έτσι έγινε η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Θωμά Τζιωρτζιώτη…

-Ποιο θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στον Δήμο Τρικκαίων σήμερα;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στα Τρίκαλα για μένα είναι η έλλειψη παιδείας. Από το να παρκάρω στον ποδηλατόδρομο, το να πετάξω τα σκουπίδια μου κάτω, να περάσω με το μηχανάκι μου πάνω από τον πεζόδρομο, μέχρι το να γράψω στον τοίχο του Δημαρχείου ότι αγαπάω τον Μήτσο. Κι επειδή σίγουρα δεν γίνεται να μάθουμε τρόπους καλής συμπεριφοράς (βάζω κι εμένα μέσα) εγώ θα ήθελα να μπορέσει ο Δήμος να μπει στα σχολεία. Να μάθει στα παιδιά έννοιες όπως είναι ο σεβασμός, η κατανόηση, η καθαριότητα και πόσα άλλα. Και  την επόμενη φορά που θα θελήσω να πετάξω ένα σκουπίδι κάτω να με κάνει να νιώσω άσχημα το ίδιο μου το παιδί.

-«Μπατζίνα»… Τι εστί για σένα; Όσοι δεν σε γνωρίζουν θα θεωρήσουν το ερώτημα… άκυρο. Όσοι σε ξέρουν γνωρίζουν τη λατρεία σου στο τοπικό έδεσμα… Άλλωστε το «I love μπατζίνα» κοντεύει να γίνει το σλόγκαν σου…

-Το τι δούλεμα τρώω για αυτό το πράγμα δεν λέγεται. Το έγραψα στα χιόνια, το έγραψα στην άμμο. Ε, ναι λοιπόν. Την αγαπώ.

-Η πόλη έχει διαφημίσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της; Πως θα μπορούσε ακόμη και η… μπατζίνα να αποτελέσει σημείο αναφοράς;

-Θεωρώ ότι έχει διαφημίσει τις ομορφιές της. Τα τοπία της. Την «καινοτομία». Στα υπόλοιπα όχι τόσο. Και μιας και μου αναφέρεις την μπατζίνα θα σου πω το εξής. Δεν θα ήταν μία καλή ιδέα μία γιορτή πίτας στα Τρίκαλα; Έχουμε καταπληκτικά προϊόντα. Δεν πρέπει κι αυτά να τα μάθει όλη η Ελλάδα; Γιατί λοιπόν να μη γίνει κάτι τέτοιο. Να βοηθηθούν οι παραγωγοί, να γίνουν γνωστές μικρές βιοτεχνίες, να δοθεί κίνητρο στους νέους, να εξελίξουν τα ντόπια προϊόντα και είμαι σίγουρος ότι όλοι θέλουν να βοηθήσουν να γίνουν τα Τρίκαλα σημείο αναφοράς ακόμη και για τα προϊόντα τους

-Να φανταστώ ότι εάν εκλεγείς θα το γιορτάσεις με… μπατζίνα;

-Να φανταστείς ότι θα στήσω περίπτερο στην κεντρική πλατεία, θα φέρω φουρνάκι, θα τραβήξω μπαλαντέζα από το σπίτι και θα κερνάω ζεστή μπατζίνα από τα χεράκια μου σε όποιον περάσει.

-Ποιο είναι το δικό σου μήνυμα ως υποψηφίου δημοτικού συμβούλου; Γιατί να σε ψηφίσει κάποιος;

-Το δικό μου μήνυμα είναι ότι χαίρομαι που ζω σε μία πόλη που πολλοί Έλληνες θα ήθελαν να ζουν. Και είμαστε όλοι εδώ για να προσπαθήσουμε να την κάνουμε πιο όμορφη, πιο προσβάσιμη, πιο ασφαλή, πιο ανθρώπινη κι όσον αφορά για το να με ψηφίσει κάποιος δεν χρειάζεται να πω κάτι. Όχι από έπαρση αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να πείσεις κάποιον να σε ψηφίσει. Πρέπει να κάνεις τον πολίτη να πιστέψει ότι αξίζει το καλύτερο και μακάρι να με βλέπουν έτσι. Σας ευχαριστώ.

-Δεν ξέρω αν πρόσεξες ότι οι ερωτήσεις είναι 13. Ελπίζω να σου φέρω γούρι…

Βιογραφικό

Ο Θωμάς Τζιωρτζιώτης είναι αστυνομικός και υπηρετεί στην Α.Δ. Τρικάλων. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Λογιστικής του Πανεπιστημίου Πειραιά και κάτοχος «PROFICIENCY».