Θοδωρής Δεύτος: “Η Ελλάδα φέρθηκε σαν κακιά μητριά στους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου”-Την Κυριακή παρουσιάζεται “το πέρασμα αντίκρυ” στα Τρίκαλα

«Το πέρασμα αντίκρυ» (εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ) είναι το νέο βιβλίο του Θοδωρή Δεύτου. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που βασίζεται σε μαρτυρίες και πραγματικά γεγονότα και «συμβολίζει τον διακαή πόθο των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου να έρθουν στην μητέρα πατρίδα», όπως μου λέει ο ίδιος ο συγγραφέας σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε με αφορμή το νέο του βιβλίο. «Ένας πόθος κι ένας καημός, στον βωμό των οποίων πολλοί Βορειοηπειρώτες έπεσαν θύματα του σκληρού καθεστώτος» όπως επισημαίνει. Μάλιστα θα έχουμε τη χαρά να συνομιλήσουμε μαζί του καθώς την Κυριακή θα βρεθεί στα Τρίκαλα για την παρουσίαση του βιβλίου του. «Με πολύ χαρά έρχομαι στα Τρίκαλα την Κυριακή 23 Φλεβάρη κλείνοντας μια μεγάλη περιοδεία στην Θεσσαλία, προσκεκλημένος του συλλόγου των Ηπειρωτών και του βιβλιοπωλείου Τσιοπελάκος, για να παρουσιάσω το βιβλίο στο Δημαρχείο (αίθουσα του Δημ. Συμβουλίου) στις 11.30 π.μ.» με πληροφορεί.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

Το πέρασμα αντίκρυ… κ. Δεύτε μπορείτε να μας περιγράψετε εν συντομία την υπόθεση του βιβλίου σας;

– Μια ομάδα πέντε νέων Βορειοηπειρωτών αποφασίζουν το 1955 να δραπετεύσουν από το πιο σκληρό κομμουνιστικό καθεστώς της Ευρώπης, όπως ήταν αυτό του Ενβέρ Χότζα στην Αλβανία. Πέφτουν πάνω σε μια περίπολο και γίνεται μακελειό, ένας καταφέρνει και διαφεύγει και καταλήγει στην Αμερική. Όταν πια τα σύνορα ανοίγουν το 1990 επιστρέφει για να βρει τους δικούς του. Μια Οδύσσεια πραγματική!

-Τι συμβολίζει το πέρασμα αντίκρυ;

Τον διακαή πόθο των Βορειηπειρωτών να έρθουν στην μάνα Ελλάδα. Ένας πόθος κι ένας καημός, στον βωμό των οποίων πολλοί Βορειοηπειρώτες έπεσαν θύματα του σκληρού καθεστώτος.

-Ένα βιβλίο για τους Έλληνες που κράτησαν ζωντανή την Ελλάδα μέσα τους;

-Ένα βιβλίο για τους Έλληνες πολίτες που δεν γνωρίζουμε, ότι οι Βορειοηπειρώτες κράτησαν πιο ζωντανή απ’ ότι εμείς την Ελλάδα μέσα τους κι εμείς συνεχίζουμε ακόμη και σήμερα να τους αποκαλούμε Αλβανούς. Και πρέπει να σας πω μετά λόγου γνώσεως, ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη ύβρις για έναν Βορειοηπειρώτη, από το να τον αποκαλείς Αλβανό!

-Η υπόθεση του νέου σας βιβλίου στηρίζεται σε μαρτυρίες και πραγματικά γεγονότα; Δεν είναι ένα βιβλίο μυθοπλασίας…

-Ασφαλέστατα στηρίχτηκε σε μαρτυρίες Ελλήνων της μειονότητας που πέρασαν τα πάνδεινα, φυλακές, εξορίες και βασανιστήρια, αλλά σίγουρα υπάρχει και το στοιχείο της μυθοπλασίας, γιατί δεν γράφω ένα βιβλίο ιστορίας, πρόκειται για μυθιστόρημα, από το οποίο όμως περνάει ολόκληρη η ιστορία της Βορείου Ηπείρου.

-Ποια η δική σας σχέση με τη Βόρειο Ήπειρο;

-Από την πλευρά του πατέρα μου έχω καταγωγή από την Βόρειο Ήπειρο.

-Η Ελλάδα φρόντισε όπως θα έπρεπε τα παιδιά της;

Η Ελλάδα κ. Μαργαρίτη φέρθηκε σαν κακιά μητριά στους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, γιατί ενώ γνώριζε τι τραβάνε τα αδέλφια μας εκεί (περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια στο βιβλίο), εν τούτοις δεν έκανε τα αυτονόητα. Και τα αυτονόητα είναι να προσφύγει στα διεθνή φόρα, να καταγγείλει, να διαμαρτυρηθεί, όπως κάνουν σήμερα οι Αλβανοί για την δική τους μειονότητα στο Κόσοβο. Αλλά δυστυχώς με λύπη μου διαπιστώνω ότι ακόμη και σήμερα, τριάντα χρόνια μετά την ελεύθερη διακίνηση των συμπατριωτών μας προς την μητέρα Ελλάδα εξακολουθούν να τους συμπεριφέρονται με όχι σωστό τρόπο, αναφέρομαι στο συνταξιοδοτικό τους.

-Γιατί οι Έλληνες δεν γνωρίζουν πολλά για αυτές τις «σελίδες» της ιστορίας;

Γιατί καμιά Ελληνική κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε σοβαρά με αυτό το καυτό εθνικό θέμα και γιατί σήμερα κ, Μαργαρίτη δεν υπάρχει καμία πληροφορία στα σχολικά βιβλία που να αναφέρεται στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Και πρέπει να γνωρίζουν οι αναγνώστες σας, ότι στην Βόρειο Ήπειρο ζούσε ένας δραστήριος Ελληνισμός που αριθμούσε περίπου τετρακόσιες χιλιάδες Ελληνικές ψυχές. Για τις οποίες ουδείς ενδιαφέρθηκε και τις άφησε βορά στο στόμα του πιο εκδικητικού ηγέτη της Ευρώπης, του Ενβέρ Χότζα.

-Ποιος είναι ο δικός σας στόχος μέσα από το βιβλίο σας;

-Ο στόχος, αλλά και η μεγάλη μου επιθυμία είναι, αυτό το βιβλίο να διαβαστεί από όσον το δυνατόν περισσότερους Έλληνες, γιατί είναι απαράδεκτο να μην γνωρίζουμε την ιστορία μας. Κάποτε ο Τσώρτσιλ είχε πει, ότι λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του, δεν έχει μέλλον! Είμαι όμως πολύ χαρούμενος γιατί το βιβλίο καλοταξιδεύει, παίρνει πολύ θετικά σχόλια και διακρίσεις, ήδη στην ψηφοφορία ενός από τα μεγαλύτερα βιβλιοφιλικά site, το ‘’ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ ‘’, στην ψηφοφορία των αναγνωστών, ήταν στην πρώτη δεκάδα (7ο στην σειρά).

-Σύντομα θα σας έχουμε κοντά μας στα Τρίκαλα; Πότε θα παρουσιάσετε το «πέρασμα αντίκρυ» στα Τρίκαλα;

Με πολύ χαρά έρχομαι στα Τρίκαλα την Κυριακή 23 Φλεβάρη κλείνοντας μια μεγάλη περιοδεία στην Θεσσαλία, προσκεκλημένος του συλλόγου των Ηπειρωτών και του βιβλιοπωλείου Τσιοπελάκος, για να παρουσιάσω το βιβλίο στο Δημαρχείο (αίθουσα του Δημ. Συμβουλίου) στις 11.30 π.μ. Με την ευκαιρία, να καλέσω όσους από τους αναγνώστες σας είναι εραστές του καλού βιβλίου να έρθουν, γιατί νομίζω πως θα ακουστούν ενδιαφέροντα πράγματα. Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω κι εσάς για την φιλοξενία και τις πολύ εύστοχες ερωτήσεις.


Σχετικά με τον συγγραφέα

Ο Θοδωρής Δεύτος γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1957. Σπούδασε Μαθηματικά στο Καποδιστριακό Πανεπ. Αθηνών και υπηρέτησε την δημόσια εκπαίδευση επί 32 έτη. Από τα φοιτητικά του χρόνια ακόμη, υπήρξε ενεργός πολίτης:

Στα γράμματα πρωτοεμφανίζεται το 2001 με το λαογραφικό του έργο ” Ο ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ ”. Στην συνέχεια ακολουθούν 5 μυθιστορήματα για τις αλησμόνητες πατρίδες και ένα για τον εμφύλιο, με την εξής σειρά: