Θερμότητα για την ανακούφιση των πόνων της γέννας

Θερμότητα για την ανακούφιση των πόνων της γέννας

Θα το έχετε σίγουρα νιώσει. Όταν ακουμπάτε κάτι ζεστό πάνω σε σημεία που σας πονούν, η θερμότητα λειτουργεί σαν παυσίπονο. Μέσα σε δευτερόλεπτα ο πόνος μαλακώνει και νιώθετε καλύτερα. Πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν θερμοφόρες για να ανακουφίσουν τους πόνους της περιόδου. Γιατί όχι και στον τοκετό;

Κατά τη διαδικασία του τοκετού δεν πονούν μόνο η κοιλιά ή το γεννητικό όργανο της γυναίκας. Κατά τον τοκετό μπορεί να πονά η μέση, ο αυχένας, το κεφάλι, ακόμα και τα χέρια ή τα γόνατα. Η προσπάθεια που καταβάλει η γυναίκα για να ωθήσει το μωρό της έξω, είναι τεράστια και απαιτεί όλη της δύναμη και την αντοχή. Κάπως έτσι η εφαρμογή ζεστών επιθεμάτων ή μιας θερμοφόρας στα σημεία που την πονούν θα μπορούσαν πραγματικά να τη βοηθήσουν.

Σε ποια σημεία χρησιμοποιείται η θερμότητα;

Η πλάτη της γυναίκας που γεννάει, είναι δυνατόν να υποφέρει. Σκεφθείτε την προσπάθεια που καταβάλλει και πόσο πολύ τεντώνονται οι μύες της. Ένα ζεστό επίθεμα ή μια θερμοφόρα θα την χαλαρώσουν και θα μπορέσει να συνεχίσει την προσπάθεια. Ας μην ξεχνάμε ότι η θερμότητα γενικά μας χαλαρώνει. Ομοίως κατά τον τοκετό ταλαιπωρείται το ηβικό οστό και φυσικά ο αυχένας. Όλη αυτή η πίεση περνά από τον αυχένα που μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατο και πολύ δυσάρεστο πονοκέφαλο στη γυναίκα κατά τον τοκετό της.

Τι να προσέξετε…

Η θερμότητα όμως προκαλεί και υπεραιμία. Γι’ αυτό και δεν ακουμπάμε τίποτα ζεστό πάνω στη γυναίκα που γεννά αν πρώτα δεν έχουμε πάρει την έγκριση του γιατρού της. Πιθανότατα κάποια σημεία να μην πρέπει να θερμανθούν περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να μπορείτε να αναγνωρίσετε τη διαφορά ανάμεσα σε ζεστό και καυτό. Όχι στο καυτό αφού μπορεί να προκαλέσει στη γυναίκα μεγαλύτερο ακόμα πόνο. Ακόμη, δεν αποκλείεται να χαλαρώσει τη γυναίκα ένα ζεστό μπάνιο πριν περάσει στα πολύ σκληρά του τοκετού. Τέλος, μια γυναίκα που έχει κάνει επισκληρίδιο, δεν έχει αίσθηση για να πει με ακρίβεια αν κάτι την ζεσταίνει ή την καίει, γι’ αυτό καλύτερα να αποφύγετε να την ανακουφίσετε με τη θερμότητα αφού μπορεί να προκληθούν εγκαύματα στη γυναίκα.

Πηγή:toketos.gr & http://babyradio.gr/goneis/thermotita-gia-tin-anakoufisi-ton-ponon-tis-gennas/