H θανατική ποινή εξακολουθεί να υπάρχει σε πολλά σημεία του κόσμου.
Ο Άλαν Γιουτζίν Μίλερ, 59 ετών, πρόκειται να εκτελεστεί με τη χρήση αερίου αζώτου σε φυλακή της νότιας Αλαμπάμα την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου. Ο Μίλερ, ο οποίος καταδικάστηκε για τη δολοφονία τριών ανδρών, πυροβολώντας τους στο χώρο εργασίας τους, πρόκειται να αντιμετωπίσει την ίδια ζοφερή μέθοδο θανατικής ποινής που υπέστη ο Κένεθ Σμιθ τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.
Σε διάφορες περιοχές εξακολουθεί να εφαρμόζεται ο θάνατος δια της στάυρωσης, ένας βασανιστικός και αργός θάνατος. Το να κρεμάσουν κάποιον σε έναν σταυρό και να τον αφήσουν μέχρι να πεθάνει «διαδόθηκε» για πρώτη φορά από τους αρχαίους Πέρσες, οι οποίοι το εφάρμοζαν συστηματικά από τον έκτο αιώνα π.Χ. και μετά.
Στη σύγχρονη εποχή εξακολουθεί να συμβαίνει περιστασιακά. Ο τελευταίος άνθρωπος που πέθανε με αυτό τον φρικτό τρόπο ήταν ένας άνδρας από τη Σαουδική Αραβία, ο οποίος καταδικάστηκε για εγκλήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία και σταυρώθηκε το 2019, σύμφωνα με το CNN.
Η κύρια μέθοδος εκτέλεσης στη Σαουδική Αραβία είναι ο αποκεφαλισμός – και φέρεται να βρίσκεται σε άνοδο, καθώς 196 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη χώρα το 2022, ο υψηλότερος αριθμός των τελευταίων τριών ετών.
«Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έχουν ήδη εκτελέσει 100 ανθρώπους φέτος, αποκαλύπτοντας την ανατριχιαστική αδιαφορία τους για το δικαίωμα στη ζωή. Το ανελέητο κύμα δολοφονιών των αρχών δημιουργεί σοβαρούς φόβους για τη ζωή των θανατοποινιτών νεαρών ανδρών που ήταν κάτω των 18 ετών τη στιγμή των εγκλημάτων», δήλωσε η Heba Morayef, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Αρκετές χώρες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αυτή την βίαιη μέθοδο. Πρώτη μεταξύ αυτών είναι το Ιράν, μια χώρα που ευθύνεται για το θάνατο περισσότερων από 850 ανθρώπων το 2023.
Η Ιαπωνία υπέστη εκτεταμένη κριτική το 2021 αφού κρέμασε τρεις άνδρες στις πρώτες εκτελέσεις της χώρας ύστερα από δύο χρόνια.