Θάλεια Ζιώγα: Η Τρικαλινή που ζωγραφίζει καπέλα μας συστήνει τον κόσμο της… σκιάς

Ο κόσμος της σκιάς δεν είναι σκοτεινός… Ο κόσμος της σκιάς είναι γεμάτος φως γιατί από αυτό «τρέφεται»… Γεμάτος καλοκαίρι γιατί εκεί μεγαλουργεί και χειμωνιάτικες λιακάδες… Αυτόν τον κόσμο μας συστήνει η Θάλεια Ζιώγα. Σε όλη μου την επαγγελματική σταδιοδρομία αναζητώ ανθρώπους μοναδικούς που με εμπνέουν για να παρουσιάσω τις ιστορίες τους, ανθρώπους που έχουν μία ιστορία να πουν ή κάτι μοναδικό να παρουσιάσουν. Είναι αυτό το όμορφο κομμάτι της δουλειάς μου που με φέρνει κοντά με τέτοιους ανθρώπους. Η Θάλεια Ζιώγα είναι από τις περιπτώσεις αυτές… Τη γνώρισα μέσα από τη δική της δουλειά. Ζωγραφίζει καπέλα και είναι τόσο καλή που όσοι έχουν δει τη δουλειά της έχουν εντυπωσιαστεί. Κι έχει τόσο μεράκι κι ενθουσιασμό για αυτό που κάνει που δεν χορταίνω την κουβέντα μαζί της. Μιλά για τα καπέλα της και χαμογελά διάπλατα. Είναι δύσκολο να μη διακρίνω στα μάτια της πως το χαμόγελο αυτό πηγάζει από την ψυχή της και την αγάπη της για αυτό που κάνει.

«Πρώτα απ’ όλα να σας καλωσορίσω στον κόσμου μου, τον κόσμο της σκιάς. Με λένε Θάλεια Ζιώγα γεννήθηκα και κατοικώ στα Τρίκαλα και φτιάχνω καπέλα από μεράκι» μου συστήνεται κι επιβεβαιώνει τις πρώτες μου σκέψεις όταν ξεκινάμε να συζητάμε γύρω από τα καπέλα της και την ενασχόλησή της με αυτά.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-Θάλεια ζωγραφίζεις καπέλα… Ομολογώ ότι δεν είχα σκεφτεί καν ότι μπορεί κάποιος να έχει ένα τέτοιο χόμπι…

-Δεν μπορώ να απαντήσω με σιγουριά αν είναι χόμπι, για μένα είναι τροπος έκφρασης, νιώθω όμορφα και με αποφορτίζει, για φαντάσου να γεμίζεις την ζωή σου πάντα με χρώμα. Δεν είναι αισιόδοξο αυτό!

-Πως γεννήθηκε η ιδέα;

-Ξαφνικά ! όπως ο έρωτας… (χαχα), ίσως να υπήρχε από πάντα  μέσα μου, ίσως η αγάπη μου προς το καπέλο ήρθε και πλάγιασε με την καλλιτεχνική μου πλευρά. Να μπορώ να κρατάω στα χέρια μου κάτι το απολύτως κυριολεκτικά ΜΟΝΑΔΙΚΟ!!!! Γι ‘ αυτό και είναι φροντισμένο με πολύ προσοχή. Προφανώς απ ότι σκέφτομαι και τώρα που μιλάμε υπήρχε η ύπαρξη της επιθυμίας μέσα μου.

-Χρειάζεται να έχεις δεξιότητες στη ζωγραφική για να το κάνεις έτσι δεν είναι;

-Δεν ξέρω αν πρέπει να έχεις ή όχι, δεν ξέρω αν έχω εγώ η ίδια δεξιότητα σε αυτό. Πρέπει όμως να κάνεις λάθη, να προσπαθήσεις και να αγαπάς αυτό που κάνεις. Το έχει αποδείξει η ζωή.. Εξάλλου η ικανοποίηση της ορμής κρύβεται σε όλους μέσα μας, το θέμα είναι πως θα την ανακαλύψουμε και τι θα κάνουμε με αυτή.

-Τι είναι αυτό που σε εμπνέει;

Η Έμπνευση ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ, η έμπνευση είναι όπως τα όνειρα είτε τα κάνεις με κλειστά, είτε με μάτια ανοιχτά. Πολλά μπορεί να κάνει ο άνθρωπος με την βοήθεια του Θεού. Δεν υπονοώ οτι έκανα μεγαλα βήματα, απλώς δεν πίστεψα ποτέ ότι μπορώ να εκφραστώ μέσα από αυτόν τον δρόμο. Έναν δρόμο που μαζί με εμένα θα αγαπήσει ο κόσμος, εκπληκτικό ε!

-Ποια είναι τα signature σχέδια που μπορεί να βρει κάποιος στα καπέλα σου;

Mα οι nine muses… οι αρχαίες θεότητες κάθε μία διαφορετική, μοναδική με πολλές χάρες  κυρίως όμως το ποσό στενά δεμένες  ήταν με τον Όλυμπο. Κάπως έτσι είναι και για μένα τα καπέλα είτε με ζωγραφική, είτε με πυρογραφία, είτε φτιάχνοντας  το από την αρχή με τσόχα, άρα μοναδικά, ναι αυτό μπορώ να στο πω. Η βασική μου αρχή ένα καπέλο ένα σχέδιο που δεν θα το βρεις σε δεύτερο (μοναδικότητα) από εκεί έρχεται και το δέσιμο, άρα καταλαβαίνεις πως οι θεότητες του Ολύμπου είναι μια έμπνευση για μένα.

-Η ζωγραφική πάνω σε καπέλα είναι ιδιαίτερη καθώς εξαρτάται από το υλικό, την υφή (πόσο διάτρητο είναι) και το στυλ του καπέλου. Τι υλικά χρησιμοποιείς;

-Ίσως, γι αυτό μου αρέσει πολύ, έχει όντως την σφραγίδα μου. Όλα τα  υλικά είναι οικολογικά  και αδιάβροχα. Εχουν επιλεγεί μετά από μελέτη και άπειρες δοκιμές για το καλύτερο σταθεροποιητικό, το ζέσταμα, το σίδερο, το χαρτί ακόμη και το σχέδιο πριν αποτυπωθεί θέλει αγάπη. Ολα είναι τεχνικές που χρησιμοποιώ για να έχεις ένα καπέλο για αρκετά χρόνια όπως όταν το πήρες. Θέλει μεγάλη προετοιμασία και η δουλειά του έχει διάρκεια μέχρι και μια εβδομάδα για ένα καπέλο. Επιλέγω το καλύτερο προϊόν της αγοράς, έτσι έχω και το καλύτερο αποτέλεσμα. Η πυρογραφία στην τσόχα βέβαια έχει μια πιο ιδιαίτερη τεχνική μια αγάπη  που θα τη βλέπετε συχνά από δω και στο εξής.

-Αναλαμβάνεις και custom δημιουργίες σε καπέλα από πελάτισσες που σου ζητούν να τους ετοιμάσεις κάτι ανάλογα με το ρούχο που θέλουν να συνδυάσουν;

Δεν μου έχει ζητηθεί τετοιος συνδυασμός…ελπίζω στο μέλλον γιατί όχι. Δημιουργώ όμως custom γάμου, βάπτισης και για διάφορα events. Δεν ξέρω πως το βλέπετε εσείς, για μένα ένα καπέλο έχει ρίζες πίσω απ’ αυτό κρύβεται μια εμπειρία που αν είχε φωνή θα μίλαγε. Αυτή τη φωνή μου ζητάνε να την αποτυπώσω. Έτσι η αρχή μου είναι να ακούσω τον πελάτη και να καταλάβω τη αναζητά. Από εκεί εξαρτώνται όλα. Άρα μια καλή επικοινωνία είναι ένα αρχικό κριτήριο και από τις δύο πλευρές.

-Τα χειροποίητα ζωγραφιστά καπέλα δημιουργούν στυλ;

Το καπέλο είναι αξεσουάρ, όχι όπως τα κοσμήματα, απαραίτητο όμως σαν το παλτό. Μπήκε σε πασαρέλες με διάφορες μορφές, (απλό/ζωγραφισμένο/με φτερά/με πυρογραφία/με κλωστή και πολλά ακόμη), αν είναι και χειροποίητο από την αρχή έως την παράδοση εκεί μιλάμε για πραγματικό έργο τέχνης εμπνευσμένο από τον δημιουργό του. Ανέτρεξε στο παρελθόν και θα δεις τις κυρίες με τα υπέροχα γάντια και το καπέλο τους να συνοδεύονται από κουστουμαρισμένους κυρίους με την ρεπούμπλικα.  Από εκεί και μετά μέσα στα χρόνια χάθηκε, εγκλωβιστήκαμε σε εικόνες, κάποιοι τις ακολουθούμε κάποιοι πάλι όχι,  επανέρχεται όμως σταδιακά και είναι αισιόδοξο πολύ…, είμαι όμως και της άποψης της αντανάκλασης, το style ή το έχεις ή δεν το έχεις.

-Το χειροποίητο κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις του κόσμου;

-Ναι αδιαμφισβήτητα, είναι το διαφορετικό το μοναδικό. Ενα καπέλο όμως είναι και σχολιαστής μιας συμπεριφοράς και συναισθήματος, αντανακλά την σκέψη του ανθρώπου που το φοράει. Το επιλέγεις θέλοντας κάτι να πεις ή να εκφράσεις. Ετσι ο κόσμος σου θα έρθει να συναντήσει την μια και μοναδική musa από τις nine…

-Που μπορεί κάποιος να βρει τα υπέροχα καπέλα σου;

-Τις muses θα τις βρείτε στο

@t­_hats :instagram / facebook /tiktok    


Μοντέλο Μαρίνα Ζήση

Photoshooting by Stefanos Gogos

Ευχαριστούμε: