Tequila: Η ιστορία ενός λαού κι ενός τόπου μέσα από ένα ξακουστό ποτό

Ό,τι χρειάζεται πραγματικά να μάθεις για την ιστορία της τεκίλας.

Ο Μεξικάνικος λαός έχει περάσει πολλά μέσα στου αιώνες. Η γη αυτή του Μεξικού έχει ταλαιπωρηθεί όσο καμία άλλη στην Αμερικάνικη ήπειρο. Κατοικείται από ανθρώπους θερμούς, κατατρεγμένοι από πολέμους, επαναστάσεις, αρρώστιες και μία ανεπανάληπτη φτώχεια. Μέσα όμως από όλες αυτές τις αντιξοότητες ο λαός του Μεξικού κατάφερε να ξεχάσει τον απέραντο πόνο του με ένα και μοναδικό ποτό. Το γνήσιο αίμα του Μεξικού είναι η τεκίλα κι αυτό το γνωρίζει ο καθένας.

Η τεκίλα είναι ένα αποσταγμένο αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται από το φυτό μπλε αγάβη ή Agave Azul και παράγεται μόνο σε πέντε περιοχές του Μεξικού. Μπορεί να καταναλωθεί μόνη της ή μέσα σε κοκτέιλ. Η τεκίλα είναι ένα μοναδικό θαύμα στην ιστορία του αλκοόλ. Μόνο αυτή η χώρα το παράγει και είναι σίγουρα ένα από τα εθνικά της προϊόντα.

Ποιος δεν έχει πιεί στη ζωή του ένα σφηνάκι τεκίλα; Το πότο που έκανε γνωστό το Μεξικό στα πέρατα του κόσμου, ακόμη και σήμερα αντέχει και μπορεί να σε κάνει να χαρείς. Είναι ένα ποτό που εμείς οι Έλληνες συνηθίζουμε να το πίνουμε τα καλοκαίρια.

Μπορεί να κυμαίνεται από διαυγές, μη παλαιωμένο απόσταγμα (blanco) μέχρι ελαφρύ χρυσό (reposado –αναπαυμένη τεκίλα) και lampero χρυσό (añejo – παλαιωμένη τεκίλα). Ορισμένες Tequilas είναι extra-παλαιωμένες και αυτό τους δίνει μια πλουσιότερη χρυσή απόχρωση.

Αν πετύχεις κάποια καλή απόσταξη πραγματικά η τεκίλα είναι σκέτη απόλαυση, ειδικά αν συνοδεύεται με λεμόνι.

Παράγεται αποκλειστικά στο Μεξικό και υπάρχουν πέντε περιφέρειες που επιτρέπεται νομίμως να παράγουν Tequila: Jalisco, τμήματα του Guanajuanto, Tamaulipas, Michoacan και Nayarit. Τυπικά εμφιαλώνεται στο 35% στο Μεξικό, 40% στις ΗΠΑ και 38% στην Ευρώπη.

Κατασκευασμένη από το φυτό αγαύη αν και έχει την εμφάνιση ενός κάκτου, είναι πολύ χυμώδες κακτοειδές φυτό που φύεται μόνο στο Μεξικό. Οι Premium Tequilas είναι φτιαγμένες από 100% μπλε αγαύη, ενώ οι tequilas χαμηλότερης τάξης, που ονομάζονται “mixtos”, περιέχουν συνήθως 51% αγαύη και το υπόλοιπο είναι μελάσα, σιρόπι καλαμποκιού ή άλλα σάκχαρα.

Το όνομα προέρχεται από την πόλη Τεκίλα του Μεξικού, η οποία βρίσκεται στα βορειοδυτικά της μεγάλης πόλης της Γκουανταλαχάρα.

Η τεκίλα είναι ένα ποτό για λίγους. Από την άλλη έχει χιλιάδες φανς σε όλο τον κόσμο κι αυτό γιατί είναι ένα ποτό με απόλυτα ξεχωριστή γεύση.

Εμείς κάναμε μία ενδοσκόπηση στην ιστορία της και σας την παρουσιάζουμε εδώ.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να μάθεις τα πάντα για την ιστορία της τεκίλα:

Η ιστορία της μεξικάνικης αγάπης ξεκινά περισσότερα από χίλια χρόνια πριν, στο 250-300 μ.Χ., όταν οι Αζτέκοι έφτιαχναν το pulque, ένα θολό, με ελαφρώς ξινή γεύση αλκοολούχο ποτό που προέκυπτε από τη ζύμωση του γλυκού χυμού που περιείχαν οι καρδιές του φυτού. Το ποτό ήταν ένα ιερό ποτό και καταναλώνονταν σε θρησκευτικές τελετές και ιερές τελετουργίες.

Τον 16ο αιώνα, οι Ισπανοί κατακτητές που είχαν εγκατασταθεί στο Μεξικό το 1521 ξέμειναν από την προμήθεια κονιάκ και αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους για απόσταξη για να μετατρέψουν το pulque σε αλκοολούχο ποτό.

Περίπου το 1600 η πρώτη τεκίλα μαζικής παραγωγής έγινε με την πρώτη επίσημη άδεια για παραγωγή τεκίλας να δίνεται από τον Ισπανό βασιλιά Κάρλος IV στην οικογένεια Cuervo το 1975.

Υπάρχουν σήμερα πάνω από 22.000 εγγεγραμμένοι αγρότες αγαύης στην περιοχή της DOC Tequila που καλλιεργούν αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια φυτά αγαύης σε πάνω από 125.000 εκτάρια.

Η μεξικανική κυβέρνηση έχει επιβάλει αυστηρούς κανονισμούς για να ελέγξει τι μπορεί να ονομαστεί Tequila και το πώς γίνεται. Αυτοί που τηρούν αυτούς τους κανονισμούς, πιστοποιούνται από το Ρυθμιστικό Συμβούλιο Tequila (CRT) και φέρουν έναν αριθμό NOM (Norma Oficial Mexicana) στην ετικέτα κάθε φιάλης που προσδιορίζει το αποστακτήριο.

Η τεκίλα πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 51% Blue Agave, με νομοθεσία που επιτρέπει στο υπόλοιπο να αποτελείται από ένα ουδέτερο αλκοόλ από χυμό ζαχαροκάλαμου. Αυτά που είναι 100% Blue Agave το αναγράφουν στην ετικέτα, ενώ εκείνα που παράγονται με λιγότερο από 100% ονομάζονται «mixto».

Όλες οι tequilas πρέπει να ωριμάσουν για τουλάχιστον 14-21 ημέρες.

πηγή :https://www.ratpack.gr/manual/food-drink/story/24241/tequila-h-istoria-enos-laoy-ki-enos-topoy-mesa-apo-ena-xakoysto-poto