Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο ανακάλυψαν ένα βακτήριο που μπορεί να διασπάσει το 90% μιας από τις πιο ανθεκτικές χημικές ουσίες, την PFOS, σε μόλις 100 ημέρες

Η πρώτη μόνιμη χημική ουσία, το PCTFE, ανακαλύφθηκε από τους Fritz Schloffer και Otto Scherer στο γερμανικό χημικό εργοστάσιο IG Farben το 1934. Το PCTFE άνοιξε το δρόμο για ένα άλλο σημαντικό υλικό, το τεφλόν, που ανακαλύφθηκε τυχαία το 1938, το οποίο έκανε μεγάλη καριέρα στα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, αλλά πριν από αυτό είχε χρησιμεύσει και ως σφραγίδα για τον εξοπλισμό εμπλουτισμού ουρανίου στο πλαίσιο του προγράμματος Μανχάταν.
Μπορούμε να το δημιουργήσουμε, αλλά δεν μπορούμε να το καταστρέψουμε
Το PFOS, μόλις προσληφθεί, αποβάλλεται από τον ανθρώπινο οργανισμό σε περίπου τέσσερα χρόνια. Έχει ανιχνευθεί σε ψάρια, πόσιμο νερό και αίμα που λαμβάνεται από ανθρώπινες ομφάλιες χορδές. Ανάλυση αίματος εφήβων σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες το έδειξε παντού, και συνήθως σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στα αγόρια.
«Εάν ένα βακτήριο μπορεί να επιβιώσει σε ένα σκληρό, μολυσμένο περιβάλλον, έχει πιθανότατα αναπτύξει την ικανότητα να επιβιώνει χρησιμοποιώντας τη ρύπανση γύρω του ως τροφή. Ορισμένα βακτήρια έχουν αναπτύξει αυτή την ικανότητα να επιβιώνουν με ρύπους», εξήγησε η Diana Aga, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Science of Total Environment.
Τα βακτήρια βρέθηκαν σε έδαφος από την Πορτογαλία που περιείχε βιομηχανική ρύπανση. Το είδος προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί για την απομάκρυνση του φθορίου από τη φαρμακευτική ρύπανση και αρχικά δεν προοριζόταν να δοκιμαστεί σε PFAS. Τα βακτήρια εργάζονται αργά, αλλά τουλάχιστον είναι σχολαστικά.
Το κρίσιμο είναι ότι το F11 όχι μόνο διέσπασε το PFOS σε κομμάτια, αλλά αφαίρεσε επίσης το φθόριο από μικρότερα κομμάτια.
Η Αγά είπε: «Το φθόριο είναι ένα από τα συστατικά που μπορούν να καταστρέψουν την ουσία και να καταστρέψουν την ουσία.
Οι ερευνητές εργάζονται επί του παρόντος για να επιταχύνουν την ικανότητα αποικοδόμησης των αποικιών του F11. Εάν επιτύχουν, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βιολογική αποκατάσταση σε μολυσμένο έδαφος, υπόγεια ύδατα ή εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων – μια λύση σε ένα από τα πιο πιεστικά προβλήματα της εποχής μας.