TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Πολιτισμός

Ταξίδια λόγου, γραφής και θεάτρου στο ΓΕΛ Βαλτινού

Μαρ 20, 2025
in Πολιτισμός
Ταξίδια λόγου, γραφής και θεάτρου στο ΓΕΛ Βαλτινού
Share on FacebookShare on Twitter

Ενδιαφέροντα «ταξίδια» λόγου, γραφής και θεάτρου πραγματοποιήθηκαν στο Γενικό Λύκειο Βαλτινού. Στο πρώτο «ταξίδι» λόγου, οι συνεπιβάτες μαθητές ετοιμάστηκαν για τη δύναμη της ρητορικής δεινότητας, για την ενίσχυση της πειστικής τους ικανότητας και για την παρρησία του λόγου μπροστά σε ακροατήριο, για τους ρητορικούς αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στο 1ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων. Η ετοιμασία του ταξιδιού αυτού έγινε με την ένθερμη υποστήριξη και εποπτεία του αναπληρωτή Διευθυντή, κ. Καραθανάση Γεωργίου και με την επιμέλεια και το μεράκι των φιλολόγων καθηγητριών: Αποστολάκη Μαρία και Κελεπούρη Γεωργία. Το ταξίδι αυτό στέφτηκε, πέρα από τις βιωματικές εμπειρίες των μαθητών, με πρωτιές και βραβεύσεις. Πιο συγκεκριμένα, σε αυτούς τους ρητορικούς αγώνες, χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα του προτρεπτικού λόγου κατέκτησε η μαθήτρια Παπαγεωργίου Αναστασία –Μαρία, ενώ η μαθήτρια Βαϊου Σοφία κατέκτησε χρυσό στο ομαδικό αγώνισμα του διττού λόγου και ασημένιο ως δεύτερη καλύτερη ομιλήτρια στους διττούς λόγους. Επαινετέα όλη αυτή τη συμμετοχή του σχολείου και τους αφιερώνεται η ρήση: «Πιο δυνατή και από την ηχώ των πολυβόλων είναι η δύναμη της πειθούς των λόγων. Πολεμάμε τις ιδέες όχι με βία και λογοκρισία, αλλά με το διάλογο και με άλλες πειστικές ιδέες μεγαλύτερου βεληνεκούς!».

Ένα άλλο διαφορετικό ταξίδι πραγματοποιήθηκε στο σχολείο, ένα «ταξίδι» εξέλιξης της γραφής. Το ταξίδι αυτό ανέλαβε ως «ξεναγός» ο εξαιρετικός φιλόλογος και ως «διάκονος» των γραμμάτων, κ. Τσουκνίδας Αθανάσιος, με το πλούσιο γνωστικό του υλικό και με σπάνια υλικά γραφής (π.χ σμίλη, χειρόγραφα, πινέλα) για βιωματική μάθηση των μαθητών. Το ταξίδι της γραφής αυτό περιλάμβανε πολλές στάσεις. Πρώτη στάση, κοντά στους Αιγύπτιους του Νείλου με τα ηλιοκαμένα πρόσωπα να ξεφλουδίζουν το φυτό πάπυρο και με αυτό ως γραφική ύλη να σημειώνουν πάνω του, τα πρώτα αποτυπώματα γραφής, τα ιερογλυφικά. Δεύτερη στάση, στους Φοίνικες, απέναντι από την Κύπρο, να δούμε το πρώτο Φοινικικό αλφάβητο και από εκεί να πάμε στην Πέργαμο των Μικρασιατικών παραλίων για να δούμε τις περγαμηνές πάνω σε δέρματα ζώων. Αλλάξαμε προορισμό και μια στάση στις Μυκήνες, στο Ναύπλιο, για να δούμε την Μυκηναϊκή γραφή, τη Γραμμική Α και Β πάνω σε πήλινους αμφορείς και αγγεία. Μετά, ήρθαμε στην Αθήνα για να δούμε άλλους γραφιάδες να δοκιμάζουν γραφή δεξιόστροφη, άλλους να επιλέγουν την αριστερόστροφη, και άλλους τη γραφή βουστροφηδόν (δεξιά και αριστερά πάλι, όπως κινούνται τα βόδια στο όργωμα), άλλους δε γραφιάδες να μιμούνται την κατακόρυφη γραφή (κιονηδόν, όπως οι κίονες- κολώνες) και άλλους στοιχηδόν ( στοίχιση, όπως στο στράτευμα). Μα πιο μεγάλη στάση έγινε στην Αγιά Σοφιά, εκεί που στα μοναστήρια καλλιεργήθηκε και σμιλεύτηκε η βυζαντινή καλλιγραφία των χειρογράφων με τα μικρά χαριτωμένα μαργαριτόπλεχτα γράμματα (perlsschrift). Εκεί στα βυζαντινά μοναστήρια που οι καλόγεροι με τη χολή των ζώων έλιωναν τον χρυσό ..για να αγιογραφήσουν το φωτοστέφανο των αγίων. Ο κ Τσουκνίδας Αθανάσιος κατά την παρουσίαση επέδειξε φύλλα ασημιού και χρυσού, γραφίδες και οδήγησε τους μαθητές στην εξάσκηση στην καλλιτεχνική βυζαντινή γραφή. Επόμενη σημαντική στάση ήταν στη Γερμανία, στο τυπογραφείο του Γουτεμβέργιου , εκεί που τα γράμματα έγιναν μεταλλικά στοιχεία και συνέχεια τυπωμένο βιβλίο! Στη Silicon Valey της Καλιφόρνιας το προγραμματίσαμε το ταξίδι για το μέλλον…, γιατί εκεί αντικαθίσταται η γραφή από τον υπολογιστή «γραφιά», ο οποίος γράφει καθ΄ υπαγόρευση και πιθανόν εκεί να καταργηθεί και η σκέψη από την τεχνητή νοημοσύνη! Σε όλες αυτές τις διαδρομές ο φιλόλογος, κ. Τσουκνίδας Αθανάσιος προσέδωσε και στους μαθητές του Λυκείου, αλλά και του Γυμνασίου Βαλτινού αξέχαστα νοήματα και αγάπη για την έρευνα, τη γνώση και τη γραφή. Ευχαριστίες θερμές από τους Διευθυντές των δυο σχολείων του Γυμνασίου και Λυκείου, κ. Πασχάλη Νικολάου, και Μυλωνά Άρη προς τον εν λόγω φιλόλογο για την πραγματική μύηση των μαθητών στα χνάρια της μόρφωσης.

Ένα άλλο μαγευτικό ταξίδι πραγματοποιήθηκε στο σχολείο με προορισμό στις διαδρομές ενός συμβολικού παραμυθιού με τίτλο : «τα δώρα της παπλωματούς». Το παραμύθι μετασχηματίστηκε σε θεατρική παράσταση, την οποία φιλοτέχνησαν οι καθηγητές του σχολείου, η κα Ρίζου Αναστασία, η κα Καραγεώργου Σταυρούλα και ο κ. Φλόκας Αθανάσιος, μαζί με τον μαθητή, Μπουκοβάλα Γεώργο, για τα σκηνικά και τις αφίσες. Ας σημειωθεί πως ρόλο υψηλής υποκριτικής τέχνης ανέλαβε η κα Ρίζου Αναστασία, υποδυόμενη η ίδια το ρόλο του βασιλιά μαζί με τους πολλά υποσχόμενους ως ηθοποιούς τους μαθητές μας. Στο θέατρο λοιπόν αυτό ο βασιλιάς ζήλευε την παπλωματού, γιατί η παπλωματού ένιωθε ευτυχία με τα δώρα προς τους φτωχούς και τους ανήμπορους, ενώ αυτός, αν και κατείχε τόσα πλούτη, την ευτυχία, δεν την έβρισκε. Κάλεσε λοιπόν το στράτευμα να φυλακίσει την παπλωματού σε σπήλαιο και σε απομονωμένο νησί, που και εκεί δυστυχώς για το βασιλιά, η παπλωματού με την τέχνη της αγαπήθηκε και πάλι από το φυσικό βασίλειο. Διείδε λοιπόν ο βασιλιάς πως η ευτυχία θα κρύβεται στο μοίρασμα των δώρων και όχι στη ληστρική συγκομιδή χρυσού και πλούτου. Η συμβολική μεταμόρφωση του βασιλιά, τα εύληπτα νοήματά του για προσφορά στο συλλογικό καλό, η υποκριτική των μαθητών, η σκηνοθετική επιμέλεια, η μουσική επένδυση και η χορευτική αποτύπωση των θεατρικών σκηνών ενθουσίασαν τους γονείς, τον μαθητόκοσμο, αλλά και τις παρευρισκόμενες αρχές: Τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων, κ. Λάπα Μιχάλη, τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Καπανιάρη Αλέξανδρο, τον Σύμβουλο Παιδαγωγικής Ευθύνης, κ. Αζέλη Αγαθοκλή, τους οποίους όλη η εκπαιδευτική κοινότητα του Λυκείου Βαλτινού θερμά ευχαριστεί για την τιμητική τους παρουσία. Ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, τους γονείς των μαθητών, καθώς επίσης τον Διευθυντή του Γυμνασίου Βαλτινού. κ. Πασχάλη Νικόλαο για την συνταξιδιωτική του οδηγία να παρευρεθούν στην παρακολούθηση και όλοι οι μαθητές του Γυμνασίου.

Τα «ταξίδια» συνεχίζονται και θα γίνονται ποιοτικότερα, όταν πλαισιώνονται με τον αυθορμητισμό και το μεράκι των μαθητών και προφανώς, όταν τυγχάνουν θεσμικής υποστήριξης, γιατί μόνο έτσι οι μαθητές θα δέχονται τα δώρα της ..Παιδείας ως τα αληθινά «δώρα της παπλωματούς»!

Γράφει ο Μυλωνάς Άρης,

 Διευθυντής του ΓΕΛ Βαλτινού.

Tags: ΒΑΛΤΙΝΟΥΓΕΛΘΕΑΤΡΟ
ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Reunion με αναμνήσεις και χαμόγελα για τους αποφοίτους της τάξης του 1991 του Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου Τρικάλων
Featured

Reunion με αναμνήσεις και χαμόγελα για τους αποφοίτους της τάξης του 1991 του Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου Τρικάλων

Απρ 23, 2025
Ο Χάρης Μαντέλος και το Όσκαρ της “Ελληνικής Τραγωδίας” – Ένα πολιτιστικό ταξίδι στην Αμβέρσα
Featured

Ο Χάρης Μαντέλος και το Όσκαρ της “Ελληνικής Τραγωδίας” – Ένα πολιτιστικό ταξίδι στην Αμβέρσα

Απρ 23, 2025
Σήμερα Γιορτάζουν
Πολιτισμός

Σήμερα Γιορτάζουν

Απρ 23, 2025
Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη των νεοφανών Αγίων Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης
Πολιτισμός

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη των νεοφανών Αγίων Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης

Απρ 22, 2025
Το Δ των δικαιωμάτων: Εικαστική δράση με θέμα τα δικαιώματα του παιδιού
Πολιτισμός

Το Δ των δικαιωμάτων: Εικαστική δράση με θέμα τα δικαιώματα του παιδιού

Απρ 22, 2025
«Σεργιάνι στο όνειρο…»: Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής – γλυπτικής Σταύρου Παπασάββα στο δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό
Πολιτισμός

«Σεργιάνι στο όνειρο…»: Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής – γλυπτικής Σταύρου Παπασάββα στο δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό

Απρ 22, 2025
Next Post
Δράσεις Φιλαναγνωσίας στο 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων

Δράσεις Φιλαναγνωσίας στο 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων

Μοναδικό του ρεσιτάλ πιάνου – βιολιού με την Δανάη Παπαματθαίου – Μάτσκε και τον Ούβε Μάτσκε

Μοναδικό του ρεσιτάλ πιάνου – βιολιού με την Δανάη Παπαματθαίου – Μάτσκε και τον Ούβε Μάτσκε

Επιτυχημένη η εκδήλωση της TechnoΠΑΙΔΕΙΑ και της Ariston Psychometrics για τον επαγγελματικό προσανατολισμό

Επιτυχημένη η εκδήλωση της TechnoΠΑΙΔΕΙΑ και της Ariston Psychometrics για τον επαγγελματικό προσανατολισμό

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd