Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστούμε ότι στη χώρα μας οι ενδιαφέροντες αρχαιολογικοί χώροι που αξίζουν την επίσκεψη και την προσοχή μας είναι δεκάδες.
Από την Ακρόπολη της Αθήνας ως την Κέρο στις Κυκλάδες, από την αρχαία Δωδώνη στο ιερό του Ιπποκράτη στην Κω, από τη Βεργίνα μέχρι τη Λίνδο της Ρόδου, από την Αμφίπολη ως τις Μυκήνες. Υπάρχει ένας πλούτος που γεμίζει τους Έλληνες με υπερηφάνεια για τους προγόνους και την πατρίδα τους. Πολλές φορές όμως, εμείς οι ίδιοι οι Έλληνες κατά κάποιον τρόπο, «υποτιμούμε» αυτή την αρχαία κληρονομιά, με το να μην επισκεπτόμαστε αυτούς τους αρχαιολογικούς χώρους για τους οποίους αισθανόμαστε τόσο περήφανοι.
Οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας, από τον πιο μικρό και άσημο, ως τους Δελφούς, την αρχαία Ολυμπία και το Σούνιο, ανήκουν στην παγκόσμια ανθρώπινη κληρονομιά και αξίζουν απερίσπαστο το ενδιαφέρον μας. Αξίζει λοιπόν να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να δούμε από κοντά -ή να ξαναδούμε αν το έχουμε κάνει μια φορά στη ζωή μας ως μαθητές- τα αρχαία μνημεία της χώρας μας, ξεκινώντας από τα πιο «διάσημα». Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει βασικές πληροφορίες για δέκα αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα που πρέπει να επισκεφθούμε όλοι.
1. Ακρόπολη
Η Ακρόπολη της Αθήνας, τόσο κοντά μας κι όμως… τόσο μακριά. Κάποιοι από εμάς την αντικρίζουμε κάθε μέρα, ενώ πολλοί δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ τον Ιερό Βράχο, όπου βρίσκονται τα εντυπωσιακά Προπύλαια με τον ναό της Νίκης, το Ερέχθειο με τις Καρυάτιδες και το παγκόσμιο σύμβολο του Πολιτισμού, τον Παρθενώνα. Το δέος που αισθάνεται ο επισκέπτης μπροστά στη μεγαλοπρέπεια του αρχαίου ναού δεν συγκρίνεται με τίποτα. Εάν συνδυάσουμε την ανάβαση στην Ακρόπολη με την επίσκεψη στο Νέο Μουσείο, τότε θα είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε πολύ καλύτερα και πληρέστερα όσα βλέπουμε εκεί.
2. Δελφοί
Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών στη Φωκίδα, δίπλα στον Παρνασσό, είναι ένας από τους πιο ιερούς της ελληνικής αρχαιότητας. Εκεί, στον μεγαλοπρεπή ναό του Απόλλωνα, λειτουργούσε το Μαντείο των Δελφών όπου ζούσε και έδινε τους περίφημους, αμφίσημους χρησμούς της η Πυθία. Οι Δελφοί ήταν το πιο ξακουστό μαντείο της αρχαιότητας και όλες οι πόλεις-κράτη έκαναν σπουδαία αφιερώματα προς τον Απόλλωνα για να κερδίσουν την εύνοιά του ή να τον ευχαριστήσουν για τα καλά που του απέδιδαν. Σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, οι επισκέπτες βλέπουν απομεινάρια του αρχαίου ναού, τις αφιερώσεις των πόλεων, με τον Θησαυρό των Αθηναίων να ξεχωρίζει, το αρχαίο θέατρο και το αρχαίο γυμνάσιο, αλλά και την Κασταλία Πηγή και τη θόλο της Αθηνάς Προναίας. Το πολύ αξιόλογο Μουσείο των Δελφών συμπληρώνει άριστα την εμπειρία του επισκέπτη.
3. Ολυμπία
Ο τόπος που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, δεν θα μπορούσε παρά να έχει τεράστια σημασία για όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Στην Αρχαία Ολυμπία, στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, τελούνταν κατά την αρχαιότητα οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που σήμαιναν αυτομάτως εκεχειρία και παύση των πολέμων. Στον αρχαιολογικό χώρο, εκεί όπου βρισκόταν το σημαντικότερο ιερό της αρχαίας Ελλάδας και όπου σήμερα τελείται η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, οι επισκέπτες βλέπουν τα απομεινάρια του μεγαλοπρεπή ναού του Δία, του ναού της Ήρας, το αρχαίο Στάδιο, την Παλαίστρα, το Βουλευτήριο και πολλά ακόμη τμήματα του χώρου. Όλα τα μεγαλοπρεπή αγάλματα που εντοπίστηκαν από τις ανασκαφές, φιλοξενούνται στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, προκαλώντας δέος στους επισκέπτες, ενώ εκεί βρίσκονται τα περίφημα αγάλματα Νίκη του Παιωνίου και Ερμής του Πραξιτέλους.
4. Κνωσσός
Η πρωτεύουσα του Μινωικού Πολιτισμού μας δίνει σήμερα μία πάρα πολύ καλή εικόνα των επιτευγμάτων του. Η Κνωσσός βρίσκεται λίγο έξω από το Ηράκλειο της Κρήτης και ήταν η έδρα του βασιλιά Μίνωα, του υπέρτατου άρχοντα του πολιτισμού αυτού, που άκμασε από το 3000 έως το 1400 πΧ περίπου. Με το ανάκτορο της Κνωσσού συνδέονται οι μύθοι του Λαβύρινθου και του Μινώταυρου, του Θησέα, της Αριάδνης, του Δαίδαλου και του Ίκαρου. Οι εντυπωσιακές τοιχογραφίες, μαρτυρούν τα ταυροκαθάψια στα οποία αρέσκονταν οι Μινωίτες, ενώ ονομαστή για την υψηλή της τέχνη είναι η τοιχογραφία με τις γυναίκες. Εντυπωσιακότατη η αίθουσα του θρόνου, αλλά και οι αποθήκες του, που βρέθηκαν γεμάτες πιθάρια όλων των μεγεθών.
5. Μυκήνες
Αμέσως μετά τον Μινωικό Πολιτισμό άκμασε στον ελλαδικό χώρο ο Μυκηναϊκός. Έδρα του ήταν οι Μυκήνες, με τον βασιλιά Αγαμέμνονα να μένει στην ιστορία και στη μυθολογία, από τα ομηρικά έπη. Σήμερα στο λόφο των Μυκηνών έξω από το Άργος, οι επισκέπτες θαυμάζουν την Πύλη των Λεόντων, αλλά και τους εντυπωσιακούς, θολωτούς, βασιλικούς τάφους, το βασιλικό ανάκτορο και το χρυσό προσωπείο που ανακάλυψε ο αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν τον 19ο αιώνα και το οποίο είναι γνωστό ως «προσωπείο του Αγαμέμνονα».
6. Βεργίνα
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της αρχαιολογίας εξακολουθεί να είναι ο εντοπισμός του τάφου του Μεγαλέξανδρου, όμως η ανασκαφή που έχει γίνει στην πατρίδα του έχει φέρει στο «φως» σημαντικά στοιχεία από τη βασιλεία του πατέρα του, Φιλίππου Β’. Οι αρχαίες Αιγές έχουν εντοπιστεί λίγο έξω από τη Βεργίνα και εκεί οι επισκέπτες μπορούν σήμερα να δουν το βασιλικό ανάκτορο και τους βασιλικούς τάφους, κατά πάσα πιθανότητα του Φιλίππου Β’ και του Αλέξανδρου Δ’, όπως και τα σημαντικά κτερίσματα που εντοπίστηκαν στους δύο αυτούς ασύλητους τάφους από τον σπουδαίο αρχαιολόγο Μανώλη Ανδρόνικο: Τη χρυσή λάρνακα με τον δεκαεξάκτινο ήλιο και το χρυσό στεφάνι, μεταξύ αυτών.
7. Σούνιο
Ένας πολύ εντυπωσιακός αρχαιολογικός τόπος, ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο της Αττικής, συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες ετησίως. Συνδεδεμένος με το μύθο του Αιγαία και του Θησέα, ο μεγαλοπρεπής ναός στέκει στην άκρη ενός υψώματος, στο γκρεμό πάνω από τη θάλασσα. Ορατός από μεγάλη απόσταση, δημιουργεί ειδυλλιακό σκηνικό τα καλοκαιρινά βράδια με πανσέληνο.
8. Μεσσήνη
Η αρχαία Μεσσήνη στην Πελοπόννησο είναι μία από τις καλύτερα σωζόμενες αρχαίες πόλεις στην Ελλάδα. Μπορεί κανείς να δει ξεκάθαρα το αρχαίο γυμνάσιο, το θέατρο, το Στάδιο αλλά και πολλά άλλα κτήρια. Εντυπωσιακή η μία από τις δύο πύλες της αρχαίας πόλης που σώζεται, όπως και η Κρήνη της Αρσινόης, τα ψηφιδωτά. Δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται το μουσείο, που στεγάζει τα ευρήματα των ανασκαφών και που συμπληρώνει άψογα την εικόνα του επισκέπτη για τον χώρο.
9. Λίνδος
Στη νότια Ρόδο στέκει εντυπωσιακά στην κορυφή ενός λόφου δίπλα στη θάλασσα η ακρόπολη της αρχαίας Λίνδου. Ένας τόπος πολύ εντυπωσιακός, με τα ερείπια του ναού της Λινδίας Αθηνάς να προκαλούν δέος. Η αρχαία ακρόπολη «εμπλουτίστηκε» τα κατοπινά χρόνια και τώρα περιβάλλεται από μεσαιωνικό φρούριο που κάνει την εικόνα ακόμα πιο εντυπωσιακή.
10. Επίδαυρος
Το πιο γνωστό θέατρο της αρχαιότητας, παραμένει «ολοζώντανο» μέχρι σήμερα. Αξίζει να το επισκεφθούμε τόσο ως αρχαιολογικό χώρο για να θαυμάσουμε την ακουστική του, όσο και για να παρακολουθήσουμε κάποια από τις παραστάσεις του ονομαστού Φεστιβάλ Επιδαύρου και να αισθανθούμε περίπου όπως οι θεατές της αρχαιότητας.
πηγη :https://www.newsbomb.gr/bombplus/travel/story/1106041/taxidi-stin-arxaia-elliniki-istoria-deka-koryfaioi-arxaiologikoi-xoroi-tis-elladas