Τάρτα σπανάκι με ανθότυρο

Τάρτα σπανάκι με ανθότυρο

Υλικά :

1 φύλλο σφολιάτας

500 γρ. σπανάκι καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια

2 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε μικρά κομμάτια

150 γρ. ανθότυρο τριμμένο στον τρίφτη ή με τα χέρια

100 γρ. γραβιέρα Δωδώνης τριμμένο στον τρίφτη

80 γρ. βούτυρο της αρεσκείας σας

100 ml γάλα φρέσκο

150 ml κρέμα γάλακτος

2 αυγά χτυπημένα

μία κουταλιά της σούπας κίτρινο ρύζι (για να τραβήξει τα υγρά)

λίγο άνηθο

πιπέρι μάυρο

λίγο αλάτι (προσοχή γιατί έχουμε βάλει τυριά)

λίγο λάδι (για να αλείψουμε την ταρτιέρα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βγάζουμε να ξεπαγώσει για καμία ωρίτσα η σφολιάτα. Βάζουμε να κάψει σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο και ρίχνουμε να μαραθεί το σπανάκι, το κρεμμυδάκι και τον άνηθο. Ρίχνεται ελάχιστο αλάτι, γιατί έχουμε και τα τυριά και το πιπέρι. Αφού κατεβάσουμε από την φωτιά ρίχνουμε και το ρύζι. Αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει καλά ρίχνουμε και την γραβιέρα και το ανθότυρο.

Παίρνουμε την αντικολητική ταρτιέρα μας, κατά προτίμηση στρογγυλή, την αλείφουμε με το λάδι και στρώνουμε την σφολιάτα μας με τέτοιο τρόπο ώστε να πιάνει τα τοιχώματα και με ένα μαχαίρι κόβουμε αυτή την σφολιάτα που περισσεύει. Τρυπάμε με ένα πιρούνι την σφολιάτα όπως κάνουμε πάντα και τοποθετούμε ομοιόμορφα πάνω σε αυτή το μίγμα με το σπανάκι και τα υπόλοιπα που έχουμε στο κατσαρολάκι.

Σε ένα μπολ χτυπάμε αρχικά τα αυγά και στην συνέχεια ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και λίγο μαύρο πιπέρι.

Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από το σπανάκι.

Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 45 λεπτά στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

1. Αντί για 100 ml γάλα φρέσκο και 150 ml κρέμα γάλακτος , μπορούμε να βάλουμε ή μόνο 150 ml  φρέσκο γάλα ή μόνο 250 ml κρέμα γάλακτος.

2.Η θερμοκρασία του ψησίματος όσο και ο χρόνος εξαρτάται από τον φούρνο μας. Χρειαζόμαστε να ροδίσει η επιφάνεια.

Καλή επιτυχία.

Η συνταγή είναι της Κωνσταντίνας Μαργαρίτη σε εκτέλεση και φωτογραφίες της φίλης μας Αγγελικής Αναγνώστου, η οποία και μας την έστειλε.