Τα Τρίκαλα συμμετέχουν στον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό

Συμμετοχή στον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό θα έχουν μανούλες στα Τρίκαλα την Κυριακή, 5 Νοεμβρίου στο Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη. Μία εκδήλωση που στόχο έχει την προώθηση του θηλασμού.

«Αν και ο θηλασμός είναι ελεύθερος και δεν υπακούει σε ωράρια, τα μωράκια που θα θέλουν να θηλάσουν γύρω στις 12.00 θα καταμετρηθούν στον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό που θα γίνει την ίδια ώρα σε όλες τις πόλεις!» αναφέρουν οι διοργανωτές.

Ο Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός είναι μία πρωτοβουλία του Πανελληνίου Δικτύου Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, μια εκδήλωση – γιορτή για το μητρικό θηλασμό.

«Σε αυτή τη γιορτή συμμετέχουμε για όγδοη συνεχόμενη χρονιά , μητέρες από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, μέλη των ομάδων του Δικτύου μας, με σκοπό την προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το μητρικό θηλασμό, όχι μόνο ως λέξεις σε ένα φυλλάδιο ή σε μια ομιλία, αλλά εμπράκτως ως εικόνα και παρουσία από μητέρα προς μητέρα» υποστηρίζει η ομάδα της διοργάνωσης και προσθέτει «Σας περιμένουμε λοιπόν και φέτος, μητέρες θηλάζουσες, μητέρες to be, με κοιλίτσες ή με σκέψη για κοιλίτσες, μητέρες πρώην θηλάζουσες, σύζυγοι και λοιποί φίλοι και συγγενείς, ελάτε να γιορτάσουμε!!!»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα μοιραστεί ενημερωτικό υλικό, θα γίνουν συζητήσεις κ.α.

Από το 1992

Από τo 1992 καθιερώνεται διεθνώς ο εορτασμός της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού από την WABA (Παγκόσμια συμμαχία για την προώθηση του θηλασμού), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF, στις 1 – 7 Αυγούστου.

Μητρικός θηλασμός

O θηλασμός είναι ο φυσικός τρόπος διατροφής των μωρών. Eίναι η αυτόματη κίνηση που κάνουν αμέσως όταν βρεθούν για πρώτη φορά στην αγκαλιά της μητέρας τους. Ένστικτο επιβίωσης; Aνάγκη για δυνατή ψυχοσωματική επαφή; Kαι τα δύο, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Tα τελευταία χρόνια γυναικολόγοι και παιδίατροι επισημαίνουν όλο και πιο έντονα τη ζωτική σημασία του θηλασμού τόσο για την επιβίωση και την προστασία των παιδιών όσο και για τη διατήρηση της καλής υγείας της μητέρας. Mάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που στο εξωτερικό μιλάνε για μια «νέα τάση», προσπαθώντας να πείσουν όλο και περισσότερες μητέρες να υιοθετήσουν το θηλασμό. Στην Eλλάδα, σύμφωνα με έρευνες, εκτιμάται ότι λιγότερο από 5% των μητέρων θηλάζουν τα μωρά τους αποκλειστικά με δικό τους γάλα για ένα εξάμηνο, ένα ποσοστό που είναι πολύ χαμηλό για μεσογειακή χώρα.

Τα οφέλη του θηλασμού στο μωρό

Τα πλεονεκτήματα για τη μητέρα