Τα Τρίκαλα έχουν μετατραπεί σε… γκαλερί χριστουγεννιάτικων έργων ζωγραφικής

 

Σε γκαλερί χριστουγεννιάτικων έργων ζωγραφικής έχει μετατραπεί η πόλη των Τρίκαλων φέτος τα Χριστούγεννα. Δεκάδες έργα τέχνης ζωγραφισμένα στο χέρι εκτίθενται στις βιτρίνες των καταστημάτων και βάζουν τη δική τους πινελιά στο υπέροχο χριστουγεννιάτικο κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Τα Τρίκαλα έχουν μετατραπεί πια σε πρωτεύουσα των Χριστουγέννων. Ο Μύλος των Ξωτικών άνοιξε, η πόλη στολίστηκε και το πνεύμα των Χριστουγέννων πλανάται πάνω από αυτήν. Το Χριστουγεννιάτικο κλίμα συμπληρώνουν οι ζωγραφιές στις βιτρίνες των καταστημάτων.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Είναι από τα έργα τέχνης… μικρής διάρκειας που όμως θαυμάζουν χιλιάδες άνθρωποι. Θα διαρκέσουν όσο οι γιορτές όμως η αξία τους είναι ανεκτίμητη αν σκεφτεί κάποιος πόσους ανθρώπους κάνουν να χαμογελάσουν.

Πρόκειται για μία συνήθεια των τελευταίων ετών που αντικατέστησε τα αυτοκόλλητα και λαμπιόνια τα οποία στόλιζαν τις βιτρίνες των καταστημάτων. Το κέντρο της πόλης των Τρικάλων έχει μετατραπεί σε μία ανοικτή έκθεση χριστουγεννιάτικων έργων τέχνης που θαυμάζουν οι περαστικοί. Στην Ασκληπιού, στην Ιουλιέτας Αδάμ, στη Βύρωνος και σε δεκάδες άλλους δρόμους της πόλης οι επαγγελματίες επέλεξαν να στολίσουν με αυτό τον τρόπο τα καταστήματά τους και να συμβάλουν κι από την πλευρά τους στη δημιουργία του χριστουγεννιάτικου κλίματος στην πόλη που αυτή την εποχή είναι στολισμένη και υπέροχη.

Όμορφες ζωγραφιές με την ανάλογη αισθητική και στυλ, με παραστάσεις και ήρωες που είναι λες και ξεπήδησαν από κάποιο παραμύθι στολίζουν τις βιτρίνες οι οποίες δεν περνούν απαρατήρητες.

Βασιλή Βανταλή: Η καλλιτέχνης που σκορπά χαμόγελα

Η Βασιλική Βανταλή είναι από τις πρωταγωνίστριες κι αυτών των γιορτών. Από τους καλλιτέχνες που με τα πινέλα και τις μπογιές της δίνει χρώμα στις γιορτές δημιουργώντας αριστουργήματα. Ασχολείται με τη ζωγραφική από μικρό παιδί, όπως και η μεγάλη της κόρη Ιωάννα. «Άλλωστε έχουμε μέσα στο σπίτι μας τον καλύτερο ζωγράφο Παναγιώτη Βανταλή» εξηγεί.

Ξεκίνησε να δημιουργεί πάνω σε βιτρίνες πριν από 4 χρόνια με την παρότρυνση ενός φίλου κι από τότε και μέχρι σήμερα έχει φιλοτεχνήσει δεκάδες έργα τέχνης πάνω σε βιτρίνες (κι όχι μόνο χριστουγεννιάτικες). «…Πριν από τέσσερα χρόνια ένας αγαπημένος φίλος μου πρότεινε να ζωγραφίσω για τα Χριστούγεννα τη βιτρίνα του καταστήματός του, το είχε δει στη Θεσσαλονίκη και του άρεσε. Αυτό ήτανε το ερέθισμα για τους φίλους του και όχι μόνο να το ζητάνε για τα δικά τους καταστήματα» μου λέει.

Ξεκίνησε μόνη της και στη συνέχεια λόγω της μεγάλης ζήτησης απέκτησε και βοηθούς την κόρη της Ειρήνη και τις ανιψιές της Βέτα και Μαριλένα.

Έχει φιλοτεχνήσει πολλά έργα σε βιτρίνες με το μεγαλύτερο να αγγίζει τα 20 μέτρα!!! Ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωσή τους εξαρτάται από το σχέδιο, το μέγεθος κ.α. «Για μένα κάθε βιτρίνα είναι έργο τέχνης. Εξαρτάται από το σχέδιο. Συνήθως απαιτούνται από 2 ως 5 ώρες» εξηγεί.

Παραστάσεις

Όσο για τις παραστάσεις; Φυσικά λόγω των εορτών η θεματολογία είναι χριστουγεννιάτικη. Ο Άη-Βασίλης, χιονάνθρωποι, χιονισμένα χωριά πρωταγωνιστούν στα έργα. «Εμένα μου αρέσει να επιλέγω θέματα που δεν είναι συνηθισμένα» αναφέρει.

Για την κ. Βανταλή δεν πρόκειται απλά για μία δουλειά. «Παρόλο που έχει κρύο, να μη ξεχνάμε ότι είναι χειμώνας και δημιουργώ σε εξωτερικό χώρο, κι όμως νιώθω χαρούμενη. Γελάμε παρέα με τη βοηθό μου. Περνάει κόσμος, παιδιά και το χαίρονται κι αυτό μου δίνει ικανοποίηση» μου λέει.

Κι άλλοι…

Η Βασιλική Βανταλή δεν είναι η μοναδική στην πόλη που ζωγραφίζει βιτρίνες. «Αρκετά καταστήματα κοσμούν την πόλη με δικά μου έργα, αν και τώρα ζωγραφίζει και μία μαθήτριά μας η Κλεοπάτρα» αναφέρει.

Ευχές

Υγεία για όλο τον κόσμο. Αγάπη, χαρά, ευτυχία και φως στην ψυχή τους» είναι η ευχή που στέλνει σε όλο τον κόσμο εν όψει των γιορτών. Κι εμείς με τη σειρά μας ευχόμαστε τούτη εδώ η πόλη να συνεχίσει να έχει τέτοιους φωτεινούς ανθρώπους που με τη λάμψη των έργων και της ψυχής τους χαρίζουν χαμόγελα και ζεστασιά στη δική μας ψυχή.

Μην παραλείψετε

Αυτές τις γιορτές εάν βρεθείτε στα Τρίκαλα μην παραλείψετε να ρίξετε μία ματιά γύρω σας. Θα δείτε ότι αυτά τα έργα τέχνης αξίζουν την προσοχή μας. Θα τα απολαύσετε. Βρίσκονται σχεδόν παντού… στην πόλη.

Καλές γιορτές.

Δημοσιευμένο στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ Τρικάλων