“Τα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής μου: Μια ειρηνική συνύπαρξη” Πολιτιστικό πρόγραμμα του 7ου Πειραματικού Γυμνασίου Τρικάλων

Το τμήμα Α4 του 7ου Πειραματικού Γυμνασίου Τρικάλων πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στις εκκλησίες του Βαρουσίου, στην Εβραϊκή Συναγωγή και στο Κουρσούμ Τζαμί, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Τα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής μου: Μια ειρηνική συνύπαρξη». Αφετηρία της περιήγησης ήταν ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου. Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες επισκέφτηκαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου. Περιδιαβαίνοντας πληροφορήθηκαν για τις εκκλησίες που υπάρχουν στην περιοχή του Βαρουσίου: το εκκλησάκι του Ιωάννου του Προδρόμου, τον Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης, των Αγίων Αναργύρων, του Αγίου Δημητρίου, της Αγίας Μαρίνας, της Αγίας Παρασκευής και τα χαρακτηριστικά τους. 

Στον Ιερό Ναό της Παναγίας Επίσκεψης ξεναγήθηκαν από τον εφημέριο του ναού, πατέρα Γεώργιο Γραδούλα, και αποκόμισαν γνώσεις για την ιστορία του ναού, την αρχιτεκτονική του, το πόσο σημαντικά κειμήλια φιλοξενεί και τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του. Αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία οι μαθητές/τριες αποκόμισαν και από την ενημέρωση του κ. Μιχαλάκη Κωνσταντίνου, εκπαιδευτικού του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων, ο οποίος αναφέρθηκε στη λειτουργική ζωή της εκκλησίας και πώς αυτή είναι άρρηκτα δεμένη με την καθημερινή ζωή των πιστών. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ειρηνική και αρμονική συνύπαρξη στην πόλη μας ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών.

Στο πλαίσιο αυτής της συνύπαρξης, οι μαθητές/τριες επισκέφτηκαν την Εβραϊκή Συναγωγή. Εκεί, τους υποδέχτηκαν θερμά η κα Αδαμαντία Νεγρίν και ο κ. Βαρούχ, ενώ ο κ. Μιχαλάκης μίλησε στα παιδιά για τη συναγωγή, την ιστορία των Εβραίων, τις ομοιότητες και τις διαφορές με τη Χριστιανική θρησκεία, για το ολοκαύτωμα, τα σύμβολα και τα ιερά βιβλία, την ιστορία των Τρικαλινών Εβραίων και την αρμονική συνύπαρξη των πληθυσμών.

Η περιήγηση ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή μας στο Κουρσούμ Τζαμί. Τα παιδιά ενημερώθηκαν από τις συνοδούς εκπαιδευτικούς για την ιστορία του, την αρχιτεκτονική του, τη σημασία του και τη σύνδεσή του με το δίδυμο οθωμανικό λουτρό. Δυστυχώς το Κουρσούμ Τζαμί δεν ήταν επισκέψιμο στο εσωτερικό του λόγω εργασιών. Τα παιδιά όμως είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την εξωτερική όψη του όπως και τον περιβάλλοντα χώρο με το μαυσωλείο.ικούς.

Ευχαριστούμε τον π. Γεώργιο Γραδούλα για το χρόνο που αφιέρωσε και μας ξενάγησε στον Ιερό ναό Παναγίας Επίσκεψης, τον κ. Μιχαλάκη Κώστα για την πολύτιμη συμβολή του στην ξενάγηση του Ιερού ναού της  Παναγίας Επίσκεψης αλλά και για την ξενάγηση στην Εβραϊκή Συναγωγή, όπως και τον κ Βαρούχ και την κ. Νεγρίν Αδαμαντία για την θερμή υποδοχή στη Συναγωγή. Ευχαριστούμε, επίσης, και τη Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου «Γιώργος Σεφέρης», κ. Αθανασία Τσιοτινού που μας διέθεσε τον εκπαιδευτικό του σχολείου της, κ Μιχαλάκη, για την ξενάγηση. Τέλος, ευχαριστούμε τους μαθητές Δημήτρη Στεφάνου και Λεωνίδα Τριάντο για το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που συγκέντρωσαν από την εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη στα θρησκευτικά μνημεία της πόλης μας.

Τη μαθητική ομάδα συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί κα Ευαγγελία Αναγνωστοπούλου και Αναστασία Στουκογεώργου, που υλοποίησαν το πρόγραμμα με τους μαθητές/τις μαθήτριες του τμήματος Α4 προσφέροντάς τους ένα διαφορετικό, βιωματικό μάθημα, μακριά από το άγχος της κλειστής αίθουσας.